Behang: de meest minimalistische manier van decoreren | Binnenkijken

Update januari 2020: de foto’s hieronder zijn gemaakt in een vorig huis (wat inmiddels verkocht is). Een aantal foto’s zijn vanwege privacy verwijderd.

Foto hierboven: zo was het, en hier was er a gestuct 🙂

Het zal niemand verbazen dat ik niet iemand ben met een muur vol prullaria: muurstickers, klokken, fotoprints, bloempotten, spiegels, kandelaars, pronkrekken (?), allerhande hangers: dat is allemaal niets voor mij. Maar dat zegt niet dat ik alleen maar lege, witte muren heb. Gelukkig zijn er nog meer manieren om een beetje levendigheid en persoonlijkheid in een interieur te brengen.

Zo hebben we in de nieuwe keuken een geschilderde lambrisering in een vrij opvallende kleur. En in de nieuwe slaapkamer, of Master Bedroom zoals ‘ie tegenwoordig bij iedereen lijkt te heten, hebben we gekozen voor… alleen maar witte muren?

Nee hoor, behang! Fotobehang om precies te zijn. En nog in een kek druk printje ook. Helemaal niet minimalistisch? Nou, ik denk van wel. Kijk maar eens naar de foto’s:

Het behang is van Graham & Brown en het is zonder twijfel het fijnste behang waar ik mee heb gewerkt – en ik heb al heel wat (m)uurtjes behangen. Ik was van tevoren wel wat huiverig, wist niet of het fotobehang prettig werken zou zijn, zeker in een jaren ’30 huis met alle muren schots en scheef.

Maar zoals je ziet: het resultaat is waanzinnig! Ik ben happy! En waarom is dit nu minimalistisch? Omdat je verder in de ruimte vrijwel niets nodig hebt qua decoratie én je toch instant-sfeer hebt. De aandacht wordt helemaal naar de muur getrokken en er is steeds weer wat nieuws te zien. Daarom zijn kastjes, prulletjes, schilderijtjes etc. overbodig.

Het was een prima klusje om samen te doen in een middag; de prettige werkbeschrijving en de pijltjes (ja, dit is een rare zin, je moet het zien, geloof me: het werkt goed) hielpen daar ook bij. Het behang heeft een zachte structuur, is een heel klein beetje flock-achtig en doordat dit fotobehang van een print is die al wat korreliger is (soort oud-schilderij-effect) vallen de banen van het behang ook niet op. Je voelt ze niet als je er met je vlakke hand overheen gaat.

Detail van het behang, we hebben nu een aap, een kaketoe en één of andere loopvogel als slaapkamergenoten.

Ik ben er oprecht heel blij mee. Niet alleen met het behang, maar ook met (het slapen in) deze hele kamer, waar tijdens de laatste decemberstorm het water nog vanaf het plafond langs de muren liep… (!). Mede daarom duurde het dus veel langer voor we er konden slapen.

Overigens vond ik het uitzoeken van ‘een behangetje’ nog best een klus. Zo bestelde ik via de eigen site van Graham & Brown eerst ook wat kleurstalen van verschillende printjes die ik mooi vond. Had ik eindelijk iets gevonden wat mooi uitkwam (aldus moi), dan was de lief het niet altijd eens met de keuze. Uiteindelijk kwamen we dus uit bij deze, die was het voor ons allebei meteen.

De gewenste slaapkamer-om-van-te-dromen (oh, pun! 😉 )kan ook weer van het kluslijstje. Op die hanglamp na dan ✅

Item-lijst:

 • Behang: Graham & Brown Fotobehang Jungle
 • Muur: Gamma latex, RAL 9010
 • Houtlak: Sigma Rubbol BL Satura, RAL 9010
 • Plinten: Plintenstunter, gladde plint 100mm
 • Deurkruk: Online Deurbeslagshop, type Hera (vierkant rozet)
 • Bedframe: Ikea, Kopardal 160x200cm
 • Beddengoed: Hema dekbedovertrek linnen, gebroken wit
 • Gordijnen: Hema 100% linnen stof Laren, zandkleurig, gevoerd
 • Kaart boven bed: TheNightSky
 • Kaarsje: H&M Home
 • Plant: ?? Geen idee, ik heb ‘m bij de Appie gered van de prullenbak
 • Nachtkastje: zelfgemaakt door mijn vriend
 • Kussenhoes: H&M Home, Conscious collection
 • Bedlampje: Ikea Ranarp klemspot wit
 • Garderobekast: Ikea Pax in wit en wit-geglazuurd eiken met Nexus-deuren in wit-geglazuurd eiken
 • Vloerbedekking: medium hoogpolig in beige-grijs met een vleugje aubergine, een coupon.

Dit artikel kwam tot stand middels een samenwerking, waarvoor ik zelf de betreffende partij heb benaderd. Een samenwerking beïnvloedt mijn mening nooit.

Anja

10 reacties op ‘Behang: de meest minimalistische manier van decoreren | Binnenkijken

  1. Lief berichtje, dankjewel! Ik ben er ook heel blij mee. Volgens mij heb ik jouw behang inderdaad op de foto’s gezien! Ga zo nog even kijken! Wat kun je een leuke sfeer scheppen ermee hè!

   Geliked door 1 persoon

 1. Wow, wat een mooi behang! Geeft de kamer meteen een heel andere sfeer. Ik ben steeds meer fan van behang. Niet voor een hele ruimte, maar 1 muur als eyecatcher. Heb dat in de slaapkamer ook gedaan, net als in de woonkamer. Zet meteen de sfeer.

  Like

  1. Ja hè. Ik vind ’t zo grappig: als je binnenkomt denk je misschien: goh, beetje saai, zo’n witte muur met maar één zwarte poster. Maar dan aan de andere kant: BAM! Haha. De dieren hebben trouwens ook al namen 😉 Heb je foto’s van je woonkamermuur online staan? Ik ga zo even spieken op jouw blog!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.