Montessori speelgoed voor baby 6 – 12 maanden | Speelgoedrotatie

Een hele tijd geleden alweer schreef ik over de speeltjes die ik had aangeschaft en/of cadeau had gevraagd voor de kleine man in de periode tot 6 maanden. Inmiddels is hij alweer ruim 10 maanden oud en dus ligt hier ook ander speelgoed. Vandaag neem ik je mee in het ‘assortiment’ 😉 voor een baby van 6 maanden tot ongeveer 1 jaar, inclusief review van de Lovevery speelkit ‘de onderzoeker’ (7-8 maanden).

Spelen is superbelangrijk voor kinderen. Of, zoals Maria Montessori zei: “spelen is het werk van de kinderen”. Ik kies als minimalist voor Montessori-speelgoed (wat dat precies is, beschrijf ik hier). En hoewel praktische dingen als lepels en emmertjes ook goed passen bij een Montessori-opvoedstijl, houd ik het in dit artikel bij de spulletjes die je kunt aanschaffen die specifiek als speelgoed bedoeld zijn.

Speelgoedrotatie

Ik doe vanuit minimalistisch oogpunt (en zeker ook vanuit het kind-perspectief) aan speelgoedrotatie. Dat betekent dat ik om de zoveel weken – in de praktijk ongeveer eens per twee à drie maanden – bepaalde speeltjes weghaal en er nieuwe voor in de plaats neerzet. Sommige speeltjes haal ik eerst weg en plaats ik later weer terug. Dat is dan vooral multifunctioneel speelgoed, waar een kindje na verloop van tijd weer nieuwe dingen mee kan doen. Denk aan een stapeltoren die eerst vooral leuk is om om te gooien of in je mond te stoppen, maar die later echt gebruikt wordt om een toren te bouwen.

Lovevery speelkit

Het bedrijf Lovevery biedt Montessori-geïnspireerde speelkits aan voor een specifieke leeftijd. Tot 1 jaar is dat één kit per twee maanden, daarna is het eens per drie maanden. Je sluit een abonnement af, geeft door hoe oud je kindje is, en dan ontvang je om de zoveel tijd een nieuwe kit thuisbezorgd. Omdat ik geïnteresseerd was in deze speelkits, vroeg ik Lovevery of ik er eentje mocht testen. Dat mocht!* Ik vroeg specifiek om de ‘de Onderzoeker’ speelkit, omdat mijn zoontje op dat moment net 7 maanden was en ik een Montessori-speeltje herkende waar ik benieuwd naar was (het ballendoosje). In deze kit (nr 1) zitten:

  • Ballendoos van hout
  • Houten ballen
  • Vilten ballen, net een maatje groter dan de houten ballen
  • Babypuzzel
  • Textuurkaarten
  • Stapelbekertjes
  • Een mandje van stof
  • Boekje met gebaren
  • Drinkbekertje

En elke kit komt met een gids en een uitleg over de speeltjes, welk speeltje je op welk moment kunt introduceren en wat je er allemaal mee kunt doen. Dat herkende ik nog van de Lovevery babygym, waar we ook heel enthousiast over zijn.

Lovevery review

Eerlijk is eerlijk: het aanbod is echt heel goed. Je merkt aan alles dat er goed over nagedacht is. Zo helpt deze speelkit specifiek met het begrijpen van dingen als ‘objectpermanentie’ (waar gaat iets heen als je het niet ziet: het ballendoosje) en zit er een opbouw in motorische skills (de vilten ballen zijn net iets groter dan de houten ballen, waardoor je kindje ze erdoor moet duwen, de houten vallen er meteen doorheen). Ook heel tof: er zitten multifunctionele speeltjes bij. De stapelbekertjes passen in elkaar, passen óp elkaar, elk bekertje heeft zijn eigen kleur, heeft een golvend randje zodat je kindje eraan kan sabbelen (dit is tandjes-tijd) en er zitten verschillende gaatjes in de onderkant zodat je ze mee kan nemen in bad en er steeds een ‘ander’ straaltje water uitloopt.

Verder vind ik de kaarten mooi stevig. Ons kleintje vindt het doosje waarin ze komen heel mooi, en ik ben vooral heel blij met de levensechte foto’s – want er is echt een gebrek aan realistische babyboeken (ze zijn er wel, maar je moet goed zoeken). Ook het drinkbekertje (van metaal) en het mandje (zo simpel!) zijn een hit. De puzzel vindt baby Dutchie niet super interessant (al speelt hij er wel mee) en de gebaren, daar ben ik zelf niet zo mee bezig.

Al met al vind ik de kit echt een aanrader. Het zijn kwalitatief hoogstaande speeltjes die echt een leven lang mee kunnen. Dat zie je dan ook terug in de prijs: de speelkits tot 1 jaar zijn € 84 per stuk, dat is inclusief verzendkosten. Vanaf één jaar zijn ze € 126 per stuk (die zijn dan wel groter/voor 3 maanden). Maar toen ik even een kleine opsomming maakte van wat we kwijt zouden zijn als ik de spullen los zou kopen (nieuw), kwam ik op een bedrag van ongeveer € 145 euro uit (alleen zo’n houten babyproof ballendoos is al € 89!). Naast de prijs vind ik het zelf vooral een nadeel dat ik de kits niet los kan kopen. Ik zou bijvoorbeeld eens per vier of vijf maanden een kit willen aanschaffen. Nu kun je je abonneren en op elk moment weer uitschrijven, maar dat voelt toch anders. Ik begrijp wel waarom dat is, er zit een opbouw in het speelgoed en een ‘leercurve’ (als je daar al over kunt spreken bij zulke kleintjes) die ze willen aanhouden.

Andere speeltjes

Naast de speeltjes uit de speelkit van Lovevery heb ik de volgende Montessori items ook voor hem gekocht:

Tot ongeveer 9 maanden heeft hij ook nog regelmatig met de babygym gespeeld, maar inmiddels zit hij rechtop z’n kleedje met speelgoed om hem heen.

Inmiddels gaan wij dus richting de Grote Eerste Verjaardag en gaat zijn ontwikkeling nog weer sneller. Voor zijn verjaardagswensenlijstje kijk ik nu dus ook naar een aantal speeltjes die geschikt zijn voor de komende maanden. Ook denk ik serieus na over een abonnement op Lovevery, al dan niet met een (kleine) bijdrage van familieleden. Dus stay tuned voor meer Montessori-inspired speelplezier!

*

*deze review is niet gesponsord, ik heb de speelkit op verzoek ontvangen en zelf aangegeven over mijn ervaring een blogpost te zullen schrijven. Deze review is dan ook 100% mijn mening. De link is wel een affiliate-link, deze inkomsten gebruik ik om mijn webhosting etc. te bekostigen.

(C) Lovevery speelgoed: Lovevery Europe.

Anja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.