5 Manieren om meer rust in je leven te ervaren

Er is een mindshift gaande bij mij. Ik weet niet of het aan de leeftijd ligt (die 4-0 komt dichterbij), aan de fase in mijn leven (weer moeder geworden) of gewoon omdat ik als mens groei, maar ik merk dat ik, ogenschijnlijk van het ene op het andere moment, een andere kijk op het leven heb gekregen. Ik ben iemand met tienduizend projecten en ideeën en van mijzelf nauwelijks rustig te noemen. En toch zou ik deze mindshift het beste kunnen omschrijven met… rust.

Vanmorgen was weer zo’n treffend moment. Ik had een nieuw idee voor een podcast, als toevoeging aan de blog. Had er zelfs al een toffe naam voor bedacht en googelede naar achtergrondmuziekjes. Maar ineens dacht ik: nee. Ik hoef er niet nóg iets bij te doen. Ik kan ook tevreden zijn met wat ik nu doe.

Nou jongens, als je me dit toch een paar weken geleden had gezegd – dan was ik van mijn stoel gevallen! Hoezo geen podcast? Dat is toch een fantastisch idee! Maar dat juist die stop-ho-wacht gedachte in me opkwam en dat ik ernaar luisterde… da’s life changing, zonder te overdrijven.

Dat was niet het eerste moment in de afgelopen tijd. Ik weet de timing niet precies – en ik weet dus ook niet of het iets specifieks is geweest – maar er is rust en acceptatie. Dat de keukenvloer plakte aan je sloffen, daar kon ik soms zo pissig van worden. En dat slaat natuurlijk nergens op, maar het gebeurde wel.

Teveel stress en te weinig rust in m’n kont. Ik denk dat dat het is (was?). En nogmaals, ik weet niet hoe en waarom – maar ik weet wel dát ik nu anders in de wedstrijd sta. Terwijl er nog steeds prikkels en deadlines en plakkende keukenvloeren zijn.

Hoe krijg je meer rust in je leven?

Klinkt dit als muziek in je oren? Ik zou willen dat er een toverstaf voor was, maar voor zover bij mij bekend is die er niet. Wel heb ik een paar handige punten opgeschreven die zouden kunnen helpen:

1 – Zelfacceptatie

Jezelf helemaal aanvaarden zoals je bent is voor sommigen gesneden koek, terwijl het voor anderen een enorme taak lijkt. Een paar brainwaves die mij helpen/geholpen hebben:

 • Je bent niet je verleden
 • Fouten maken hoort erbij
 • Je bent niet zo dom als je denkt 😉
 • Kom uit voor je mening, gevoelens en grenzen
 • wat je is aangedaan, mag je laten gaan
 • Zie de mening van anderen als mening, niet als waarheid

2 – Balans vinden

Als je een dag hard gewerkt hebt, is er niets mis met op de bank ploffen en TLC kijken omdat je daar zin in hebt. Ook als er nog een wasmand naar je staat te “roepen”. Heb je enorm zin in pizza en de hele dag verder gezond gegeten? Niemand komt 10 kilo aan van een pizzaatje. Het is niet realistisch (en vooral heel vermoeiend) om van jezelf te verwachten dat je altijd maar AAN staat en ALLES kan doen. Je leven is het leukst en fijnst als er een goede balans is tussen inspanning en ontspanning.

3 – Tijd voor jezelf

Iets dat vooral de moeders in mijn omgeving nog wel eens vergeten (en daar hun partner dan de schuld van geven – been there, done that!) is om echt de tijd te nemen voor jezelf. Vaak trekken we (te) veel naar onszelf toe onder het excuus “wie gaat het anders doen”, maar dat is vaak een dooddoener. Jij kan het ook doen, maar dan láter. Of delegeer het. Of doe het gewoon niet. Ik ben me bewust van deze valkuil en dus:

 • heb ik mijn lief gevraagd me hierbij te helpen
 • heb ik een Anja-dag ingepland waarop ik een dag + nacht alleen weg ga en alle tijd voor mijzelf heb
 • prioriteer ik steeds beter zelfzorg-zaken als douchen, boek lezen, ontspannen zonder schem

Je kunt er ook voor kiezen om jezelf standaard een moment per week te geven voor jezelf, die je invult met een massage of sportles of vriendinnen-eetafspraak.

4 – Minder moeten, meer rust

Als je er heel sec naar kijkt, komt onze onrust vaak door een overvolle agenda (of maakt het je bestaande onrust erger). En dus hamert elke mindfulness-coach op het elimineren van onnodige verplichtingen, afspraken en taken en moet je nee te zeggen tegen energievreters. Makkelijk gezegd, maar vaak moeilijk uit te voeren, toch? Ja? Is dat echt zo? Volgens mij moeten we ook vooral heel veel dingen van onszelf. De niet-plakkende keukenvloer is er een mooi voorbeeld van. Tuurlijk is het fijn als ‘ie niet plakt, maar is het een ramp? Nee. Is het het waard om uit je plaat te gaan? Ook niet. Rust nemen is zoveel meer waard dan een schone vloer.

5 – Dankbaar en tevreden

Beide schurken heel dicht tegen acceptatie aan: ben je tevreden met je leven nu? Is het punt waar je precies nu bent goed zo? Misschien is het niet 100% perfect, maar wel 70%? Of misschien zelfs 85%? Ik merk dat mijn grootste winst zit in het loslaten van dat wat moet en het tevreden zijn met dat wat is.

Zo, dat is een heel verhaal geworden. En ik heb toch wel even mijn hart en gedachten blootgelegd. Ik merk ook dat de verandering gaande is, maar zeker nog niet “af” is. Voor zover zoiets er ooit gaat zijn. Meerdere keren per dag komt dit echter wel naar boven en dat helpt. Ook het schrijven van dit berichtje, trouwens. Raakt dit artikel een snaar bij je? Kun je je erin vinden of juist niet? Ik lees graag wat jouw gedachten zijn. (Liever persoonlijk reageren? Dat kan zonder dat anderen het zien door me een berichtje te sturen via m’n Instagram).

Anja

2 reacties op ‘5 Manieren om meer rust in je leven te ervaren

 1. Een heel mooi artikel met mooie levenslessen.

  Ooit heb mij ergens over verbaasd met een collega die op één avond naar toneelclub ging en daarna vliegensvlug door moest naar een yogales. Ik heb haar gezegd dat ik het verbazingwekkend vond dat ze het überhaupt al kan. Verder vroeg ik of ze er wel van kan genieten dan: die yogales. Ze gaf wel aan dat ze vaak zich gehaast voelde, bij de yogales. (Duh.) Zelf zou ik 1 van de 2 dingen schrappen en daar dan volledig voor gaan. Het leken me ook sterk tegenstrijdige activiteiten om na elkaar te doen op één avond. Ik weet eigenlijk niet of ze het toen veranderd heeft. Nooit meer iets over gehoord.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.