Hoe beviel de baby capsule wardrobe (mt 74)?

Voor mezelf een capsule garderobe is één ding, maar onlangs probeerde ik het voor het eerst uit voor mijn zoontje die inmiddels alweer tien maanden is. Ongelofelijk dat we bijna zijn eerste verjaardag gaan vieren… maar goed, dáár gaat het blogbericht van vandaag niet over. Op 18 januari schreef ik dus over de capsule wardrobe die ik voor hem inrichtte, in maatje 74. Was dat een succes of niet? En wat leerde ik ervan?

Een capsulegarderobe is super handig voor baby’s, die snel groeien en maar een paar maanden in een bepaalde maat zitten. Daardoor kun je heel goed een seizoensgarderobe samenstellen. Ik deed dat dus voor mijn zoontje met kleren in maat 74, voor de winter en het vroege voorjaar.

De capsule wardrobe bevatte:

 • 7 broekjes
 • 7 bovenstukken
 • 2 vestjes (waarvan 1 als jasje)
 • 6 paar sokken
 • 1 petje
 • 12 rompers
 • 2 slaapzakken
 • 2 pyjama’s
 • 1 paar schoentjes

(Als je wilt weten hoeveel dit me gekost heeft, moet je even die blogpost lezen).

De hoeveelheid kleding

Was dit aantal kledingstukken voldoende voor mijn zoontje in deze fase van zijn leven? Grotendeels wel, maar na een week of drie leende ik toch nog wat kleding bij mijn buurvrouw (die een zoontje heeft die net wat ouder is). Met name omdat er setjes kleding mee moesten naar de kinderopvang als reserve – en daarvoor had ik eigenlijk niet genoeg. Ook waren er weken waarin hij flink kwijlde (leuk, tandjes!) en daardoor moesten we toch wel twee keer op een dag zijn shirtje wisselen.

En door alle nieuwe dingen die hij leerde eten in deze periode waren er ook nog wel eens luiers die “niet binnenboord bleven; de schone rompers waren niet aan te slepen. Om dezelfde reden was een extra pyjama ook heel fijn. De schoenen (gekregen) hebben we amper gedragen, hij heeft ze eigenlijk alleen aangehad op dagen waarop het heel koud was (als bescherming/voor de warmte).

De kleuren

Het is handig om een capsulegarderobe te kiezen in een bepaald kleurenschema, zodat alle kleding en accessoires gemakkelijk met elkaar matchen. Dat vond ik bij deze capsule heel erg geslaagd. Ook manlief vond het erg prettig dat hij gewoon zo iets uit de kast kon trekken en dat elk broekje prima ging met elk shirtje. Het stond ‘m allemaal ook heel leuk.

De kwaliteit

Een aantal kledingstukken waren nieuw, een groter aantal was tweedehands. Die tweedehands stukken zijn, ondanks dat ze flink gedragen zijn, van goede kwaliteit gebleken en nog dikke prima voor een volgend kindje. Minder tevreden was ik over de pyjama die ik bij Zeeman kocht. Die ging na een wasbeurt of drie behoorlijk pillen. De broekjes van Hema (ik kocht er 3) vind ik echt heel fijn (nonspon). Ze zijn zacht, in prettige kleuren, blijven goed in de was en vriendelijk geprijsd. Ook de twee slaapzakjes van Hema (die ik via Vinted kocht) hebben al heel wat wassen doorstaan.

Lente/zomerplannen

Ik schrijf deze evaluatie ook zeker voor mijzelf, want inmiddels gaat de kleine man naar maatje 80 en staat de zomer voor de deur. Ik werk daarom al aan een voorjaar/zomer capsule garderobe voor hem en wacht momenteel op de laatste kledingstukken. Dan laat ik jullie uiteraard weer zien hoe ik dat aangepakt heb. Wil je in de tussentijd voor je kindje een start maken met een zomer capsule wardrobe, dan is dit een superhandig artikel (ik heb het zelf ook gebruikt, haha).

Tot snel!

Anja

4 reacties op ‘Hoe beviel de baby capsule wardrobe (mt 74)?

 1. Ik wil uitschrijven voor de mails maar dat lukt steeds niet…. Kunt u er voor zorgen? Vr. gr., Annelies

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Like

 2. Interessant om je ervaring te lezen! Wij zitten ondertussen aan maat 98/104 en kleding gaat gelukkig veel langer mee nu. Ik heb net de laatste stuks in maatje 92 vervangen.
  Heb zelf ook een paar tweedehands slaapzakjes van de Hema en die gaan al super lang mee, echt goede kwaliteit!

  Like

 3. Heel interessant artikel!
  Binnenkort ben ik ook mama (spannend!) en het lijkt mij handig om vanaf maat 68 of 74 ook zo’n selectie van kleding te maken. Momenteel is ’t een allegaartje van gekregen kledij en al dan niet tweedehands gekocht. Nou ja, ik weet ook nog niet hoe groot ons kleintje zal zijn en heb geen idee hoe snel ie groeit, maar jouw artikels helpen alvast. Bedankt.

  Like

 4. Wat heerlijk om te lezen! En voor mij een verademing ten opzichte van veel vriendinnen die zoveel kleding hebben voor hun kinderen.
  Wel ben ik benieuwd, gaat het aantal stukken in de capsule wardrobe omhoog in de volgende ronde?
  Ik ga het vast en zeker lezen :).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.