16 kledingstukken die je kind de hele zomer kan dragen

Een stiekeme capsule garderobe, zo zou je dit ook kunnen noemen. Want hoe fijn is het als er deze zomer maar een handjevol kledingstukken in de kast van je kind(eren) liggen – en dan ook nog in de goede maat? Met het lijstje van hieronder zou dat zomaar kunnen lukken!

Eerst even voor wie er nog niet zo lang meeleest: een capsulegarderobe of capsule wardrobe is een kleine collectie kledingstukken die je een bepaalde periode draagt. Ik heb hier al vaker over geschreven – maar dan voor mijzelf. Dit is de eerste blogpost waarin ik over kinderkleding schrijf. Maar juist kinderkleding (met een beperkte draagtijd omdat ze uit hun kleding groeien) is ideaal om zo’n capsule mee te maken.

Met een capsule wardrobe bespaar je tijd en geld en het is duurzamer dan een kast vol kleding die niet gedragen wordt. Voor kinderen is er nog een extra bonus: ze kunnen gemakkelijker zelf kiezen wat ze aandoen en zijn niet overweldigd door een overvolle kast. Wat dan weer heel fijn is voor de ouders 😉

Capsule Wardrobe voor kids

Wat is er nodig voor een volwaardige capsulegarderobe voor kids? Ik denk minimaal de volgende 16 basisstukken (dit is zonder ondergoed, pyjama, sportkleding etc):

 1. shirts lange mouwen – 2
 2. t-shirts, eventueel met print/dessin – 3
 3. spijkershort – 1
 4. katoenen shorts/rokjes – 2
 5. warm vest – 1
 6. lange broeken – 2 (een dressy sweatpants is ideaal)
 7. sneaker/sportschoenen – 1 paar
 8. sandalen – 1 paar
 9. zwemkleding – 1
 10. zonnehoedje of petje – 1
 11. slippers – 1 paar

Kinder capsule wardrobe 2022

Om het visueel te maken, zocht ik op internet naar een aantal kinderkledingstukken die passen bij bovenstaand lijstje. Je ziet ze in de omslagfoto boven één voor één. Daar kun je potentieel meer dan 30 combinaties (voor een hele maand dus) mee maken.

En dit zijn 9 voorbeelden van gelegenheden waarvoor je deze combi’s kunt inzetten:

 1. Voor de bloedhete dag aan het zwemmeer
 2. Voor het dagje uit bij lekker weer
 3. Voor als het toch nog koud is
 4. Voor alledag
 5. Voor de hele vakantie
 6. Voor ’s avonds bij de vuurkorf
 7. Voor de chilldag
 8. Van airco naar hitte

Maar deze negen opties zijn met dezelfde kleding ook mogelijk:

Bovenstaande lijst zou voor veel kinderen, ongeacht maat, leeftijd en voorkeuren een goede hoeveelheid moeten zijn. De kledingstukken van hierboven zijn, zoals gezegd, slecht voorbeelden. Je kunt voor alleen maar rokjes en unicorns en glitters gaan, maar ook voor streepjes, rood en donkerblauw of voor “alles van Paw Patrol”. Zo maak je je eigen capsule garderobe voor kinderen!

Uitproberen

Ik zou zeggen: probeer het eens uit! Haal de kast van je kind leeg, maak de capsule compleet tot een bovenstaande lijst en bespreek het met je kind(eren). Kijk het een paar weken aan, waarin alleen de kleding uit de capsule gedragen wordt. Heb je een flinke knoeierd? Dan zal je iets meer kleding nodig hebben. Dat maakt het juist tot een leuke uitdaging en tot iets leerzaams. Zo ontdek je of het voor jou en je kind iets blijvends is of niet.

Anja

3 reacties op ‘16 kledingstukken die je kind de hele zomer kan dragen

 1. Inspirerend, ben altijd verbaasd hoeveel combinaties je kan maken met weinig stuk. Het zou hier wel nooit lukken volgens mij. Het is nogal een smospot dat kind van ons en dan moet ik te vaak wassen denk ik :’)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.