Een capsulegarderobe voor de baby (maatje 74)

De kleine man is ruim een half jaar oud en heeft nu kledingmaat 68. Het zal niet lang meer duren voor hij maatje 74 draagt. In de afgelopen maanden kon ik veel kleding lenen van een buurvrouw, maar nu hij kleding langer gaat dragen (baby’s groeien in de eerste maanden behoorlijk hard) is de tijd gekomen om “eigen” kleding voor hem te kopen. Daarvoor gebruik ik de capsule wardrobe methode.

Die is namelijk super geschikt voor kleintjes, omdat ze nog hard groeien en je kleding voor een specifieke periode nodig hebt. Ik ging voor ons zoontje op zoek naar babykleding maat 74 voor de winter / het vroege voorjaar.

Mijn ervaring is dat je voor een baby tenminste

  • 8 stuks onderkleding (broek)
  • 8 stuks bovenkleding (trui, overhemd, shirt, vest)
  • zo’n 10 rompers
  • 2-3 pyjama’s
  • 2 slaapzakjes
  • 6 setjes sokjes
  • 1 jasje of dik vestje (buiten)

nodig hebt om een halve tot een hele week door te komen. Het komt regelmatig voor dat je kleintje 2 keer per dag wisselt, dat pyjama’s ondergespuugd worden enzovoorts. Op de foto hieronder zie je ook schoentjes en een petje, die hebben we cadeau gekregen en heb je in dit seizoen nog niet echt nodig. Een aantal kledingstukken maatje 74 waren ons cadeau gedaan in de kraamtijd of hadden we “doorgekregen” (tweedehands stukken, foto bovenaan).

Dat gaf mij meteen een uitgangspunt voor de kleuren van m’n zoontjes capsulegarderobe. Daarbij is het namelijk handig om een kleurenpalet te kiezen, zodat je kleding met elkaar kunt combineren. Bij jonge kinderen (die vaak knoeien, zodat je midden op de dag een andere trui aan moet doen) is dat helemaal handig: zo past na de kledingwissel het setje ook nog een beetje bij elkaar. Voor mijn zoontje zou het blauw (spijker), grijs en bruin worden.

Winter capsule garderobe baby

Ik had bovenstaande dus in huis (gekregen), maar dat was niet voldoende voor een seizoensgarderobe. Ik maakte een lijstje met wat ik allemaal miste en shopte tweedehands items op Vinted. Vervolgens legde ik alles neer om te zien of we al ‘compleet’ waren:

Dan miste ik dus nog een paar dingen (vooral broeken, een pyjama). Die kocht ik nieuw, onder andere met behulp van een cadeaukaart die we kregen als kraamcadeau (tips hier). Ik kocht:

  • 1 pyjama, Zeeman (Oeko-tex en Better Cotton initiative)
  • 3 baby sweatpants / zachte broekjes, Hema (Better Cotton initiative)
  • 2 x set van 3 paar sokjes, Kruidvat (Better Cotton initiative)

En zo is de baby capsule wardrobe (maat 74) voor de winter / vroege lente 2023 compleet! Het zijn 7 broekjes en 7 bovenstukken, 2 vestjes (waarvan 1 als jasje), 6 paar sokken, 1 petje, 12 rompers, 2 slaapzakken, 2 pyjama’s, 1 paar schoentjes en 1 petje.

Alles is goed met elkaar te combineren, dus er kan prima met elkaar gemixt & matcht worden.

Kosten wintergarderobe baby

Wat kostte deze verzameling kleertjes voor de kleine man ons? En hoeveel is er tweedehands?

Via Vinted kocht ik 2 setjes van broek en shirt voor 5,43 inclusief kopersbescherming plus verzendkosten van 2,50. Ik kocht twee vrijwel nieuwe slaapzakjes voor 11,20 inclusief kopersbescherming (14,20 inclusief verzenden). In een bundel kocht ik 1 vestje, 1 setje broek/shirt, 1 trui, 1 overhemd en 1 pyjama voor 17,88 inclusief koperbescherming (22,50 inclusief verzenden).

Nieuw kocht ik 3 broekjes bij Hema (totaal EUR 15, kocht ik met cadeaubon dus “gratis”), 6 sokjes bij Kruidvat (totaal EUR 8) en 1 pyjama (EUR 3,99) bij Zeeman. Dat betekent dat deze capsulegarderobe heb aangeschaft voor een totaal van EUR 56,62 inclusief kopersbescherming van Vinted en verzendkosten.

Van deze stapel kleding waren de volgende zaken tweedehands (gekregen dan wel gekocht): 2 slaapzakjes, 1 pyjama, 3 broekjes, petje, 6 tops, 7 rompers, 2 vestjes (22 stuks). Nieuw zijn (zelf gekocht dan wel nieuw-gekregen): 1 pyjama, schoentjes, 5 rompers, 4 broekjes, 1 trui en 6 paar sokken (18 stuks).

Nu nog even hapjes eten en flesjes melk drinken tot aan maatje 74!

Anja

3 reacties op ‘Een capsulegarderobe voor de baby (maatje 74)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.