Minimalist & zwanger: wat ik wel/niet gebruikte van mijn vluchttas

Oké, it’s been a minute… ook al is mijn laatste zwangerschapsdag ondertussen ruim een half jaar geleden – het leek me nog steeds goed om dit blogbericht te delen. Zwangerschappen zijn van alle tijden, niet waar. En dus zijn er vast ook nu zwangere lezeressen of zij die deze inspiratie voor later willen bewaren. Dus, here we go!

Wat is een vluchttas?

Een vluchttas of ziekenhuistas heb je klaarstaan als zwangere voor het moment dat je naar het ziekenhuis moet voor je bevalling. Ook als je van plan bent om thuis te bevallen, is een ziekenhuis- of vluchttas nodig; er kunnen altijd complicaties optreden waardoor je toch medische (ziekenhuis)hulp nodig hebt.

Er zijn op YouTube en in de blogosfeer honderden video’s en artikelen over de vluchttas. Maar een minimalistische versie was ik nog niet tegengekomen. Dus nam ik al die inspiratie in me op – en besloot ik er een eigen versie van te maken. Dat ging niet zonder slag of stoot…

Vluchttas: wat zat erin?

Natuurlijk begon ik met een lijstje. Ik zou sowieso in het ziekenhuis bevallen, dus kon ik deze tas ook van tevoren helemaal klaarmaken. Ik kreeg van het ziekenhuis dan ook tips met wat er mee moest. Het kan goed zijn dat je één of meerdere nachten moet blijven, al komt dit in de praktijk niet zo vaak voor. Dit stond er op het lijstje:

Voor baby

 • 3 rompertjes*
 • 3 setjes kleding (truitje/broekje+sokjes of boxpakje)*
 • mutsje
 • jasje
 • dekentje
 • autostoeltje

Alle spullen voor de baby nam ik mee in de luiertas. Omdat wij na een paar uur naar huis mochten, heeft de kleine man maar één setje kleding nodig gehad.

Voor mama

 • Identiteitsbewijs (ik had mijn paspoort ingepakt)*
 • Bevallingsjurkje
 • 1 extra nachthemd met knoopjes (borstvoeding)*
 • Slippers
 • Badjas (in een aparte canvastas)*
 • Pantoffels of warme sokken
 • 2 voedingsbh’s (1 gebruikt)
 • 1 setje kleding voor naar huis
 • sweatpants*
 • 4 slips*
 • Toiletartikelen, bril en lenzenspullen
 • Snacks*
 • Herbruikbare waterfles*
 • Lippenbalsem*
 • Geprinte versie van je bevalplan
 • Telefoonlader*

Mijn spullen zaten in mijn rugtas. Ik kocht dus geen aparte tas of hutkoffer, zoals je wel eens ziet. Daarnaast had mijn man wat spullen voor zichzelf in zijn rugtas gestopt. Je gaat dus aardig bepakt en bezakt naar het ziekenhuis!

Spullen voor de baby

Dingen kópen?

In aanloop naar de bevalling kocht ik een aantal dingen nieuw, omdat ik die gewoon echt niet had. Dan kom je er dus achter dat je echt een minimalist bent, want de gemiddelde vrouw zal wel een nachthemd of pyjama met knoopjes in huis hebben. Ik dus niet. Dat vond ik best wel een dingetje… nóg meer spullen kopen.

Ik kocht 1 joggingbroek (zwart!), 1 nachthemd met knoopjes, 1 jurkje voor naar huis, 1 bevallingsjurkje en 4 high-waisted zwarte slips.

Daarnaast maakte ik van de gelegenheid gebruik om wat dingen te vervangen (haarborstel, elastiekjes) omdat degene die ik bezat eigenlijk niet meer konden (onhygiënisch, stuk). Ook kocht ik verzorgingsproducten op voorraad, die ik thuis gewoon verder gebruikte. Lenzenvloeistof bijvoorbeeld, en deodorant. Zo kon ik al deze “extra” spullen al wel van tevoren in de tas verzamelen.

Wat heb ik gebruikt?

En dan komen we bij de conclusie, al is dit een heel persoonlijk verhaal. Mijn bevalling is supersnel gegaan en wij waren binnen 3 uur na de bevalling weer thuis. Dus heb ik maar heel weinig echt nodig gehad. Alles met een sterretje achter het lijstje hierboven heb ik niet gebruikt. De volgende dingen waren echt heel fijn:

 • het bevallingsjurkje – je kunt debatteren over het nut van een jurkje wat specifiek “toegang geeft” (daar houden we het bij) tot lichamelijke delen die je nodig hebt tijdens een bevalling. Ik vond dit een fantastisch item, met twee rijen drukknoopjes aan de voorzijde en drukknoopjes op je rug (mocht een keizersnede nodig zijn): fijne, elastische stof, zwart , wijd maar toch wat getailleerd en tot op de knieën zodat je je niet helemaal in je blootje voelde liggen. Ik kocht ‘m via Vinted, nieuw omdat de persoon van wie ik ‘m kocht hem niet had gebruikt.
 • een soepelvallend jurkje voor naar huis. Bij Hema kocht ik een lange jurk in een maat groter dan mijn reguliere maat. Die droeg ik op de terugreis naar huis (het was hartje zomer) en heb ik in de dagen daarna nog vaak gedragen. Want – newsflash – je bent misschien bevallen, maar je buik is de eerste dagen/weken nog net alsof je 6 maanden zwanger bent. Koop een katoenen of Tencel jurkje, want je hormonen zorgen voor sweaty days…
 • de high-waisted slips. Die had ik niet mee hoeven nemen naar het ziekenhuis, want je krijgt zo’n netbroekje met kraamverband (eigenlijk een soort luier) vanuit het ziekenhuis mee. Na de eerste paar dagen waren deze echter heel fijn om te gebruiken met het reguliere maandverband. Slips met een lagere taille zitten gewoon echt niet lekker (en zakken af…!).
 • een haarelastiekje of wokkel – zo fijn om je haar op te steken / het niet in je gezicht te hebben.
 • “luxe” douchecrème, een tandenborstel met tandpasta, gezichtscrème – Omdat je net ‘een marathon’ gelopen hebt, is die eerste douche fantastisch. Ik heb me op de douchekruk genesteld (echt doen, niet stoer blijven staan!) en echt even genoten van het warme water en mijn Rituals douchegel die ik speciaal voor de gelegenheid had bewaard. De verpleegkundige hielp me met een warme handdoek, ik trok schone kleding aan, poetste mijn tanden en deed wat crème op. Toen voelde ik me toch zoveel beter!
 • Joggingsbroek/sweatpants – Deze had ik ook niet mee hoeven nemen naar het ziekenhuis, maar draag ik nog steeds. Ik kocht ‘m een maat groter en inmiddels is ‘ie dus weer te groot, maar dankzij het elastiek kan ‘ie prima voor een avondje bankhangen.
 • Het bevalplan in print – Ook al had ik van tevoren mijn bevalplan geëmaild naar het ziekenhuis, bleek bij de dienstdoende verloskundige in de nacht niet alles bekend te zijn. Mijn man heeft het bevalplan nog doorgeven en besproken in het ziekenhuis. Dat was echt fijn, want zo hoefde er niet veel overlegd te worden en werd het geregeld zoals ik het graag wilde.
Your new best friend.

Dit kun je thuislaten

 • Maandverband of kraamverband: ze hebben het gewoon in het ziekenhuis en je krijgt meestal nog mee naar huis voor de eerste dagen ook.
 • Luiers en babydoekjes: hebben ze gewoon, in alle maten – of je nu een 8-ponder krijgt of een premature baby.
 • Flesjes, spenen, melkpoeder, gaasbroekjes, zoogcompressen… de kraamafdeling heeft het.
 • Onderbroeken/slipjes: okay, weird – pak gerust een setje in, maar omdat je flink bloedt heeft gewoon ondergoed geen zin. Je krijgt een net/gaasbroekje en kraamverband aan na je bevalling.
 • Snacks is een beetje discutabel: er is genoeg te eten in het ziekenhuis, maar dat geven ze je op gezette tijden. Ben je niet zo van het ziekenhuisvoedsel of heb je liever je eigen knabbels, neem dan wat mee. Hetzelfde geldt voor de waterfles: ik kreeg een bekertje met wat water en had eigenlijk nergens behoefte aan. Mijn bevalling ging reuzesnel. Doe je er wat langer over, snap ik best dat je je eigen fles water goed kan gebruiken!
 • muziek, (nep)kaarsen, lampjes, oordopjes… (persoonlijk) – er wordt heel veel aanbevolen om mee te nemen naar het ziekenhuis om een fijne sfeer te creëren in je bevalkamer. Ik heb er niets van gebruikt, mede omdat het zo snel ging. Ik heb er geen moment over nagedacht; mijn aandacht was echt ergens anders.
 • Camera: wij hebben foto’s genomen en filmpjes gemaakt met onze telefoons. Die zijn relatief nieuw, dus hebben een goede kwaliteit.

Extra tips

Zo, dat is een heel verhaal geworden. Ik eindig met twee belangrijke tips:

 1. zorg dat je jouw spullen en die van de baby klaar hebt staan (en dan ook nog ergens waar je ze meteen kunt pakken, bijvoorbeeld op je ladekast in je slaapkamer). Want als je al met weeën nog een tas in moet pakken, of je partner moet dat plots doen, dan wordt vast een deel vergeten.
 2. Pak losse spullen bij elkaar in, bijvoorbeeld in kleine (afsluitbare) zakjes of tasjes. Ik gebruikte daar diepvrieszakken met sluiting voor! Zo gaat het niet allemaal door elkaar in de tassen die je meeneemt. Ook de setjes babykleding (welk broekje bij welk shirtje) verpakte ik zo. Mijn man kon bijvoorbeeld zo snel mijn toiletspullen pakken, zonder de hele tas overhoop te halen.

Meer lezen over zwangerschap en minimalisme? Dat kan hier.

Good luck, mama!

Ps. Even om te lachen – toen ik al behoorlijk weeën had en wij naar het ziekenhuis gingen, wilde ik perse dat mijn man nog m’n leesboek uit de woonkamer zou halen. Om de uren wachten mee door te komen, dacht ik. Puntje bij paaltje ging alles zo snel dat het boek niet eens uit de tas gekomen is. Maar bij het uitpakken eenmaal thuis bleek dat er meerdere boeken in de tas zaten – manlief had namelijk geen idee welk boek ik aan het lezen was en had maar gewoon alle boeken die in de woonkamer lagen meegenomen! 😀

Anja

Een reactie op “Minimalist & zwanger: wat ik wel/niet gebruikte van mijn vluchttas

 1. Haha, grappig van die boeken! :p Ik had ook mijn e-reader mee maar heb volgens mij ook niet gelezen.
  Mijn man had wel heel veel snacks mee en die zijn zeker van pas gekomen. En uiteindelijk was ik er ook blij mee. We hadden zelfs een pot choco mee :’) Heb er toch goed gebruik van gemaakt want in het ziekenhuis kreeg ik geen choco, haha. Maar ik moest wel 5 dagen in het ziekenhuis blijven. Ik had zelfs niet genoeg slaapspullen mee. Met die gaasbroekjes was ik wel super blij en heb me er achteraf voor thuis ook nog 2 besteld omdat al mijn al vrij hoge onderbroeken op mijn litteken kwamen en die broekjes kwamen nog hoger.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.