Het roterend maaltijdplan: editie wintermenu

Afgelopen herfst schreef ik over mijn roterende maaltijdplan, die ik specifiek had bedacht met de herfst in gedachten: het waren herfstachtige gerechten zoals stoofschotels. Na tien weken dat roterende maaltijdmenu te hebben ‘afgedraaid’, kwam ik tot de conclusie dat ik het weer wilde doen, maar dan wel met een paar aanpassingen. Fast forward naar 2023 – en we zijn hier met een nieuw menu!

Eén van de lessen van het herfstmenu was dat ik gerechten wil maken die ook iedereen lust en die gemakkelijk te maken zijn, want mijn schoonmoeder kookt hier eens in de week. Daarnaast eten we graag seizoensgroente (duurzaam, voordelig) en kwam er een nieuwe uitdaging bij… ik wil namelijk zoveel mogelijk vegetarisch eten. Als je nu denkt “jij maakt het graag ingewikkeld, hè Anja” – dan zeg ik: daar heb je 100% gelijk in! 😀 Story of my life, haha!

Roterend wintermenu 2023

Laten we eerst maar beginnen met de basics (zelf zo’n menu bedenken? Check hier hoe):

 • Hoeveel per week? 5 zelfgemaakte maaltijden per week past nog steeds het meest bij ons, zo is er altijd wel een avond waarop we restjes eten, iets afhalen, we uit eten gaan of bij anderen eten.
 • Hoe vaak wisselen? Elke twee weken is prima.
 • Wanneer eindigt het? Dit wintermenu mag van mij klaar zijn als de winter zo’n beetje op z’n einde loopt (welke winter, het was freaking 13 graden op 1 januari). Het is nu week 2 en de voorjaarsvakantie eindigt in week 9, dus 8 weken is precies 4 keer wisselen met een tweewekelijks menu.

Op het wintermenu

Het was even puzzelen, maar ik heb 10 opties (2×5) voor deze winter bedacht die aan onze wensen voldoen. Dat zullen we dan dus 4 keer achter elkaar eten allemaal. Here we go:

 1. Vegetarische balletjes, lingonberrysaus, broccoli en aardappeltjes (yes, het Ikea-menu haha)
 2. Broodje falafel met ijsbergsla en homemade aardappelsalade
 3. Nacho’s uit de oven met tomaat, guac, kaas en zure room
 4. Wokgroenten met hoisinsaus, tofu, noedels en pinda’s
 5. Pasta met tomaat, spinazie en ricotta
 6. Makkelijke melanzane Parmigiana – aubergine, ui, Italiaanse kruiden, gepelde tomaten, Parmezaanse kaas, broodkruim
 7. Krietjessalade met komkommer, tomaat, ijsbergsla, feta, honingmosterdsaus, chilisaus en vega krokante kip
 8. Andijviestamppot met vega kipstukjes
 9. Verse gevulde pasta met tomatensaus, courgette en Parmezaan
 10. Vega tikka masala met witte rijst, mangochutney en naan

Oh het water loopt mij al in de mond! Dan moet de rest dit toch ook wel kunnen waarderen hè! Ik ben benieuwd hoe ik er over een paar weken over denk, haha. Stay tuned voor een update over een paar weken!

Anja

4 reacties op ‘Het roterend maaltijdplan: editie wintermenu

 1. Ziet er goed uit! Vegetarisch is niet per sé moeilijker, wel even een switch maken. Ik heb 2 perscotariërs in huis en maak nog zelden bereidingen met vlees in. En zelfs vis staat weinig op het menu. Er zijn zelfs momenten waarop ik zomaar eventjes vegan kook, zonder het te beseffen 🙂

  Like

 2. Wat leuk, je eet echt de wereld rond zo: Italiaans, Mexicaans, Aziatisch, Hollands. Ik denk dat die afwisseling ook wel helpt om het langer vol te houden? Ben wel benieuwd: eet je dan echt 4x op rij deze gerechten in exact dezelfde volgorde of wissel je de dagmenu’s wel eens om omdat je die dag meer zin hebt in wat er voor morgen op het menu stond? 😉

  Like

  1. Hi Marijke, zo had ik er zelf nog niet naar gekeken, maar dat klopt denk ik wel! En nee, we eten niet precies dat lijstje van boven naar beneden. Ik kook aan de hand van de producten en wanneer ze op moeten/over de datum gaan. Of inderdaad gewoon omdat we zin hebben in pasta die dag.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.