Hoe bevalt het roterende maaltijdplan en ‘herfstmenu’?

Op 25 september schreef ik een blogbericht over mijn nieuwste idee voor het avondeten: het roterende maaltijdplan: een lijst met een X-aantal avondmaaltijden die zich steeds weer herhaalt. Tot en met de eerste week van december maakten we daar gebruik van. In dit artikel lees je hoe dat beviel en of ik doorga met dit plan.

Wat aten we? Ik maakte speciaal voor de herfst een herfstig menu, met de volgende standaard maaltijden erop:

 1. Vega lasagne bolognese (v)
 2. Stamppot zuurkool met rookworst
 3. Stoofvlees met rode kool en puree
 4. Mexicaanse wraps (v)
 5. Bruine bonenschotel met zoete aardappel
 6. Curry met aubergine, pompoen en kikkererwten (v) + rijst
 7. Pasta met truffel-roomsaus en courgette (v)
 8. Vega teriyaki met paddenstoelen (v) + rijst
 9. Hutspot met rookworst
 10. Pompoensoep met kaasbroodjes (v)

Hoe ging het?

De bedoeling was om bovenstaande gerechten – goed voor in ons geval twee weken avondeten – vijf keer zouden herhalen. De hamvraag is natuurlijk: aten we dit ook? Ja en nee. De eerste weken ging het goed en was het makkelijk. Toen had ik ook nog zwangerschapsverlof en dat scheelde enorm. Met dat de weken verstreken kwam de klad er een beetje in. Toch bleef ik dezelfde ingrediënten bestellen, maar ik varieerde er iets meer mee. Ik maakte bijvoorbeeld pasta met rode saus, in plaats van de truffel-roomsaus. Zo’n sterke smaak – leerpuntje – is namelijk even lekker, maar niet een paar weken achter elkaar.

Verder waren niet alle gezinsleden even gecharmeerd van alle gerechten. Tweede leerpuntje dus: zorgen dat je maaltijden serveert die iedereen kan waarderen. Anders zit je namelijk steevast elke twee weken met het “eten we dit vandaag alwéér? Ik vond dat de vorige keer ook niet zo lekker”. Een laatste praktische puntje voor mij was het feit dat toen ik weer ging werken m’n schoonmoeder eens per week bij ons kwam koken – en we voor die avonden iets moesten hebben wat zij makkelijk voor een groter gezelschap kon koken.

Pluspunten: wat superhandig is – en enorm geld en tijd bespaart – is het feit dat ik de boodschappen die ik nodig heb voor bovenstaande maaltijden in een lijstje kon zetten bij mijn online supermarkt:

waardoor ik heel snel door dat lijstje heen kon lopen, aan kon klikken wat er nodig was. Dat scheelt denkwerk en vooral tijd! Verder vond ik het heerlijk om niet elke dag de vraag te krijgen “wat eten we vandaag” en dat ik die vraag ook niet zelf hoefde te beantwoorden: we aten gewoon wat er in huis was! Door zo bewust boodschappen te doen, hebben we denk ik ook geld bespaard, maar dat kan ik niet hard maken. Dat is wel een leuke voor een volgende keer. Het menu vond ik zelf ook erg geslaagd, een goede combi van vega en dierlijk, herfstige smaken en relatief eenvoudig te maken.

Roterend maaltijdplan 2.0

Ga ik nu verder met mijn maaltijdplan? Ja, dat ben ik wel van plan. Maar nu nog even niet. Ik ga namelijk eerst een vriezer- en kasten clean-out doen. Dat betekent opeten wat er in huis is aan restjes, samengestelde maaltijden, half-opengemaakte verpakkingen enzovoorts. En kerst komt eraan, waarop we ook weer anders dan anders eten. Dus begin ik in januari met een schone lei… en schone (koel)kasten en een vriezer! Met natuurlijk een bijpassend blogbericht.

Had jij ook een herfstmenu of maaltijdplan de afgelopen tijd? Ik ben oprecht benieuwd naar hoe jij het ervaren hebt!

Zelf aan de slag? Hier schrijf ik over hoe je zo’n roterend maaltijdplan bedenkt.

Anja

3 reacties op ‘Hoe bevalt het roterende maaltijdplan en ‘herfstmenu’?

 1. Leuk om je ervaringen te lezen! Ik snap wel dat je nu met de feestdagen voor de deur even niet kiest voor zo’n plan, maar ik ben benieuwd naar de gerechten die je vanaf januari gaat gebruiken.

  Like

 2. Ik heb het ook geprobeerd en vind het heel herkenbaar wat je schrijft. De eerste twee weken gingen goed en dan had ik een maaltijdbox en daarna mochten we regelmatig bij mijn schoonouders eten en daarna had ik de fut niet om echt te koken en nja ondertussen ligt het plan in de vuilbak :p Ik wil het er wel graag terug eens uitvissen want ik vind het wel fijn om wat structuur te hebben daarin maar de uitwerking is nog niet wat het moet zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.