Het roterende maaltijdplan: makkelijk eten in de herfst

Omdat ik graag zoveel mogelijk in mijn leven simplificeer en de boodschappen steeds duurder worden, besloot ik te kijken naar mijn maaltijdplanning. Daar gaat namelijk stiekem soms nog best veel tijd in zitten. Tijd die ik graag aan andere dingen wil spenderen. Dus besloot ik een roterend maaltijdplan uit te proberen. Ik maakte in één klap een lijst met diners voor het herfstseizoen.

Als je mijn blog (en mijn Instagram) al wat langer volgt, dan weet je dat ik van de lijstjes en de planningen ben. Wat betreft maaltijden is dat niet anders: elke twee weken bestel ik boodschappen aan de hand van een dinerplanning plus de “gewone dagelijkse dingen” die wij nodig hebben. Die maaltijden plan ik aan de hand van wat er nog in huis is, om zo verspilling te voorkomen. Maar, dacht ik, dit moet toch slimmer kunnen… zeker nu de prijzen zo stijgen. Ik kwam uit bij een roterend maaltijdplan.

Wat is een roterend maaltijdplan?

Het idee? Een lijst met een X-aantal avondmaaltijden die zich steeds weer herhaalt. Dat wisselende maaltijdplan kan een keer, twee keer of zo vaak worden herhaald als je wil. Je bepaalt zelf hoe vaak de maaltijden wisselen en dus hoeveel basis-maaltijden je opneemt in je menu om mee te wisselen. In principe draai je dus steeds het lijstje af tot je weer bovenaan begint.

Wat is het nut ervan?

Met zo’n maaltijdplan heb je snel een lijstje met diners bij elkaar. Zo zet je elke avond (of de avonden waarop dat gewenst is) gevarieerde maaltijden op tafel zonder al teveel denkwerk en moeite. Doordat je veelal dezelfde producten gebruikt, is de kans klein dat er ingrediënten over de datum gaan – en dus bespaar je naast tijd en energie ook producten (en geld!). Het is dus duurzaam, budgettair verantwoord én je voorraad is overzichtelijk. In deze tijden van inflatie kun je er zo ook voor kiezen om vaker goedkopere maaltijden op tafel te zetten.

Hoe ziet een roterend maaltijdplan eruit?

Dat ligt er dus aan hoe vaak je wisselt, hoe vaak je hetzelfde wil eten en of je gaat voor een seizoensmenu, maar mijn eerste ingeving is als volgt:

 • Hoeveel per week? 5 zelfgemaakte maaltijden per week past het meest bij ons, zo is er altijd wel een avond waarop we restjes eten, iets afhalen, we uit eten gaan of bij anderen eten.
 • Hoe vaak wisselen? Elke week hetzelfde eten lijkt me niets, maar elke twee weken vind ik denk ik geen bezwaar.
 • Wanneer eindigt het? Ik wil per seizoen graag één menu, anders wordt het saai en zo kunnen we ook koken met seizoensproducten. Vanaf week 38 (wanneer ik dit bericht schrijf) tot en met week week 48 (eerste week december) zijn er nog 10 weken te gaan. Dat betekent dus dat ik 5x zou wisselen met een tweewekelijks menu.

Rest me nog één tweewekelijks menu te bedenken met herfstklassiekers en dan zou ik in principe gewoon steeds “ctrl-c” “ctrl-v” moeten kunnen doen! Nou, let’s go dan maar!

Mijn Herfstmenu 2022

Mijn 5 x 2 = 10 gerechten voor de komende tijd:

 1. Vega lasagne bolognese (v)
 2. Stamppot zuurkool met rookworst
 3. Stoofvlees met rode kool en puree
 4. Mexicaanse wraps (v)
 5. Bruine bonenschotel met zoete aardappel
 6. Curry met aubergine, pompoen en kikkererwten (v) + rijst
 7. Pasta met truffel-roomsaus en courgette (v)
 8. Vega teriyaki met paddenstoelen (v) + rijst
 9. Hutspot met rookworst
 10. Pompoensoep met kaasbroodjes (v)

Dus: nu gaan we dat mooi in de praktijk brengen! Ik ga mijn boodschappenlijstje maken en aan de slag! Over een poosje zal ik mijn ervaringen met dit menu en maaltijdrotatie in het algemeen delen in een blogartikel.

Ook aan de slag?

Wil je een dergelijk plan zelf ook opzetten? Dan is dit stappenplan handig:

 1. Kies of je een vaste maaltijdplanning of seizoensplanning wil (ik kies seizoensgebonden).
 2. Schrijf op voor hoeveel weken je het menu maakt (in mijn geval dus 10).
 3. Bedenk hoe vaak je wilt wisselen/roteren en dus hoe vaak je hetzelfde wil eten (ik ga voor elke 2 weken).
 4. Bedenk hoeveel avonden je een diner wilt koken per week.
 5. Bereken hoeveel maaltijden je in totaal nodig hebt met de info uit stap 3 en 4. Ik heb 10 gerechten nodig, maar als jij elke dag vers wilt koken en elke 3 weken roteert, dan zijn dat dus al (7×3=) 21 maaltijden.
 6. Kies je maaltijden. Dat doe je dan dus maar één keer en niet elke week/twee weken/drie weken.
 7. Maak een boodschappenlijstje – omdat je elke keer hetzelfde eet, moet je dus ook ongeveer hetzelfde kopen.

Succes!

Anja

16 reacties op ‘Het roterende maaltijdplan: makkelijk eten in de herfst

   1. Nee, ik ben nog ‘makkelijker’ en wissel zo om de drie weken. Ik heb een map met allerlei maaltijden en daar kies ik elke keer een weekmenu uit. Hele jaar dezelfde map en af en toe voeg ik eens een nieuw recept toe. Net iets anders dan jij het doet, maar komt wel op hetzelfde neer.

    Geliked door 1 persoon

 1. Dit doet me denken aan de kantine van het ziekenhuis vroeger. Zij hadden ook per seizoen een wisselend menu elke 4 tot 5 weken geloof ik. Het geeft genoeg variatie.

  Zelf moet ik toch echt wekelijks plannen en kijken naar mijn agenda. Als ik vrijwilligerswerk heb, dan kom ik soms pas om 17.15 of 17.30 uur thuis. Dan zorg ik altijd dat ik iets op te warmen heb. Dan heb ik echt geen puf meer om te koken.

  Verder werk ik met vaste planning qua dagen en kook vaak voor 2 dagen als alleenstaande:
  maandag (boodschappendag) en dinsdag verse groente, bijv. aardappel en meestal kip.
  Woensdag en donderdag meestal iets met rundvlees.
  Vrijdag en zaterdag diepvriesgroente of uit potje en met vega.
  Zondag iets gemakkelijkers.

  Ik ben benieuwd hoe deze rotatieplanning je gaat bevallen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hihi, ik weet niet of dat een positieve gedachte is Cindy “de kantine van het ziekenhuis” 😉 Maar wel tof dat ze ook zo wisselden met het seizoen en steeds wat anders boden. Mooi om zo een inkijkje te krijgen in jouw weekmenu. Benieuwd wat je onder “zondag gemakkelijk” verstaat.. een soepje?

   Like

   1. Zondag gemakkelijk betekent meestal: pannenkoeken bakken, patat of chinees halen, uitsmijter, maaltijdsalade, soep met tosti of een ingevroren maaltijd opwarmen.

    Like

 2. Een goed idee! Ik maak een weeklijst met menu’s die ik altijd bewaar. Ik heb er nu een stuk of 30 en dan pak ik weer eens een lijstje en dan hoef ik alleen maar een boodschappenlijst te maken. Toch wil ik meer seizoensgebonden gaan eten, dus ga ik weer nieuwe lijstjes maken.

  Like

 3. Ik doe dit per vier weken ipv 2 weken, wel standaard op ma een pastamaaltijd, di een stamppot, woe ovenschotel, do iets met wraps, vrijdag iets met rijst. Zo weten de zoons precies wanneer ze liever met/ bij vrienden eten en wanneer liever thuis.
  Per 3 maanden is er een wisselmoment, omdat het mannelijk schoon in huis niet bij wordt van stamppot in de zomer, dan maak ik daar bijvoorbeeld een salade van. De favorieten blijven er natuurlijk het hele jaar in.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ben super benieuwd hoe het bevalt !

  Hier een chaotische maaltijd planning, ik bestel 1 keer per 14 dagen uit principe een groente pakket van een biologische, lokale club en het is altijd weer afwachten wat erin zit.
  Bovendien mag er geen eten weggegooid, dus veel restverwerking maaltijden.
  En liefst ook nog zero waste inkopen

  Dankzij jouw verhaal ga ik nu toch s kijken of ik ook iets van systeem kan aanbrengen. Bedankt voor de inspiratie!

  Like

 5. Dit bericht is de afgelopen dagen in mijn hoofd blijven malen. Conclusie: ik vind het een fantastisch idee. De aanvullingen van jouw lezers zijn ook waardevol. Vandaag ben ik begonnen met het verwerken van het roterende maaltijdplan in mijn bullet journal. Dank je voor de inspiratie. En lezers/reageerders: ook bedankt voor de aanvullende inspiratie.

  Like

 6. Je hebt me geïnspireerd! Ik ga dit ook doen. Zit echt een beetje sloot met koken nu. Weinig inspiratie en zin en er wel meer tijd aan willen besteden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.