10 minimalistische en originele kraamcadeaus voor blije ouders

– Daar zit je dan met een geel truitje wat je echt niet leuk vind en wat mega kriebelt! –

Mocht je het hebben gemist, onlangs ben ik opnieuw moeder geworden van een zoon. Tijdens onze kraamtijd, en in de weken daarna kregen we heel veel cadeaus, materiële en immateriële. En hoewel we absoluut heel dankbaar zijn voor al het moois dat we hebben gekregen, was het ene cadeautje meer geslaagd dan het andere. Het inspireerde me tot het schrijven van dit artikel, met hopelijk voor jou goede ideeën voor als je op kraamvisite gaat of als je zwanger bent.

Ik vond het best lastig om van tevoren aan te geven dat ik niet heel erg zaten te wachten op een stortvloed aan spullen. Immers: wij geven cadeaus aan elkaar uit liefde, om elkaar te verwennen, omdat we om elkaar geven. Uiteindelijk hebben we een verlanglijstje gemaakt (via Favolis) en vroegen een aantal bezoekers van tevoren of we nog wensen hadden.

Echt originele kraamcadeaus

Het merendeel deed dat echter niet en dat is helemaal okay. Gelukkig weten veel mensen dat ik minimalistisch probeer te leven en werden er vooral heel praktische cadeaus (kleertjes, een rammelaar, hydrofiele doeken, douchegel) cadeau gedaan. En we kregen een aantal anders-dan-anders kraamcadeaus die een schot in de roos waren. Die vind je dan ook in dit lijstje.

10x originele cadeaus voor een kraambezoek

1 – Een bezorglunch of -diner

Vrienden lieten de dag na onze thuiskomst uit het ziekenhuis zonder dat wij het wisten een heerlijke, luxe lunch bezorgen op ons huisadres. Dit was zo’n feest! De kraamverzorgster was er ook al, maar nu kon zij zich bezighouden met de baby en wat huishoudelijke hulp en hadden wij even dit genietmomentje. Lunch of diner voor dag 2 echt een fantastisch cadeau!

2 – Een warme maaltijd

In het verlengde van cadeau 1: één of meerdere warme maaltijden langsbrengen (die alleen nog maar in de oven of magnetron hoeft) is ook een topper. In de regel is de kraamverzorgster in de eerste week rond vier uur weer naar huis en sta je er “alleen” voor. Als mama nog niet up-and-running is, betekent dat dus dat papa én voor de baby én voor mama én voor het avondeten en afruimen moet zorgen (plus eventuele andere kids of huisdieren enzovoorts). Een “kant-en-klare” maaltijd doet dan wonderen. Geen zin/tijd om zelf te koken? Een quiche met soepje uit de supermarkt kan ook.

3 – Beschuit met muisjes-kit

Zeker als de baby zich eerder aandiende dan verwacht, is dit een tof cadeau: neem een doosje of boodschappentas en vul ‘m met een paar rollen beschuit, muisjes in de juiste kleur en een kuipje margarine. Doe er een pak koffie / koffiecups en/of thee bij en je hebt gegarandeerd een “heel erg bedankt” te pakken.

TiP: Wist je dat je beschuit met muisjes-verpakkingen kunt personaliseren?

4 – Handcrème en handzeep

Als je een baby hebt gekregen, was je je handen vóór elke voeding, vóór elke verschoning, na elke verschoning, voor het omkleden, vóór het maken van een flesje enzovoorts. Ergo: je wast je handen de hele dag. En daar worden ze schoon, maar niet zo blij en vooral heel erg droog van. Een fijne neutrale handzeep en een verzorgende handcreme zijn een mooi cadeau. Lippenbalsem – veel vrouwen hebben gebarsten lippen van de bevalling – is ook fijn.

TiP: Je kunt ook een “eerste dagen survivalkit” maken met beschuit, muisjes, koffie, koekjes, maaltijdsoep, handzeep enzovoorts).

5 – Cadeaukaart

Het klinkt een beetje afgezaagd, maar dit is juist een heel fijn cadeau voor nieuwe ouders: ondanks een zorgvuldig afgestelde babyuitzetlijst, kom je er in de eerste dagen achter dat je toch nog iets níet heb gekocht. Zo had ik nog geen borstkolf in huis en besloot ik op dag 2 al om borstvoeding op die manier te gaan geven. Fijne winkels om een kaart van te geven zijn Bol.com, Hema, Kruidvat en Prenatal (als er een winkel in de buurt zit).

6 – Een persoonlijke ‘waardebon’

Ouders zijn van een newborn is 24-7 en super-intens. Ben je goed bevriend met of nabije familie van de nieuwste telg? Dan is een waardebon voor x-keer oppassen, het overnemen van de hond voor een paar dagen, oppassen op een ouder kindje, een nachtje doorslapen of om lekker uit eten te gaan terwijl jij oppast (een 2-in-1 bon) absoluut iets waar de nieuwe papa en mama blij van worden.

7 – Een schoonmaakservice

Echt een fantastisch idee voor als de kraamverzorgster net weg is: een schoonmaker die in een paar uur het huis weer fris en fruitig maakt. Waar je in de eerste week die hulp nog hebt van de kraamzorg, valt dat allemaal op de schouders van de ouders in week 2. Hulp voor een dag kun je o.a. inhuren via Hlprs en Hulpstudent.nl (non spon; geen ervaring mee).

8 – Een beautybon

In plaats van een cadeau voor de kleine, is dit een verwenmoment puur voor mama: een bon voor een gezichtsbehandeling, massage, kappersafspraak of manicure/pedicure. In de eerste weken na een bevalling is selfcare vaak het laatste waar moeders aan denken, maar dat heeft juist positieve effecten op het hele gezin. Happy mom, happy baby.

9 – Gezonde snackbox

Zeker als de mama in kwestie borstvoeding geeft, zal ze zin hebben in eten. Veel eten. Maar ook de partner die te maken krijgt met slaaptekort en trek op de vreemdste tijden zal dit cadeau kunnen waarderen: vul een mandje of doosje met lekker veel tussendoortjes: gezonde en iets minder gezonde. Mueslirepen, gedroogd fruit, noten, fruitrepen, hartige snacks: ze zijn welkom.

10 – Thuisbezorgd cadeaubon

In de eerste weken, met de vermoeidheid die erbij hoort, schiet koken er nog wel ‘ns bij in. Hoe fijn is het dan om een maaltijd online te kunnen bestellen. Jij denkt misschien “is niet echt een leuk cadeau”, maar geloof me: een tegoedcode/coupon van Thuisbezorgd of Deliveroo (Uber Eats cadeaubonnen zijn er nog niet voor NL): daar worden de kersverse ouders echt blij van.

Daar heb je het: 10 fantastische minimalistische en duurzame cadeaus voor ouders die jij ook nog eens gemakkelijk kunt aanschaffen of regelen en die voor elk budget inzetbaar zijn! Veel succes met geven!

Anja

2 reacties op ‘10 minimalistische en originele kraamcadeaus voor blije ouders

  1. Ik ben altijd blij als kersverse ouders een verlanglijstje hebben, want anders vind ik het echt lastig wat ik moet geven. Deze tips zijn voor mij dus fantastisch. Echt heel leuk om zoiets cadeau te doen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.