Een minimalistische adventskalender | 24 dagen feest

Nog even en dan is het zover: december, de laatste maand van het jaar. Voor sommigen het moment om een adventskalender aan te schaffen. Er zijn er heel veel, vooral die bekende van plastic met (slechte) chocolaatjes erin zie je veel in de winkels. Dat kan een stuk duurzamer én leuker.

Want met een minimalistische adventskalender zoals deze hieronder maak je er écht een persoonlijke en mooie feestmaand van.

Wat heb je nodig?

 • Een stok uit het bos/parkje
 • natuurlijk touw, ongeveer 10 meter, bijv. jute
 • 24 zakjes van kraftpapier
 • 24 kaartjes/labels voor in de zakjes (of gewoon notitieblaadjes)
 • Geprinte nummers 1 t/m 24, gewoon een stift om het erop te schrijven of deze nummertjes
 • Pen of potlood
 • Eventueel natuurlijke deco zoals gedroogde sinaasappelschijfjes en groen uit de tuin
 • Perforator

Zo maak je het:

Knip 24 touwtjes van verschillende lengte: alles tussen de 10 cm en 30 cm. Knoop deze met verschillende afstanden aan de stok. Neem een stuk touw van 1,5 keer de lengte van de tak en bevestig deze aan beide zijden van de tak, zodat je de tak kunt ophangen.

Schrijf op de kaartjes een activiteit voor elk van de 24 dagen. Hier 24 tips en ideeën, in willekeurige volgorde:

 1. Koekjes bakken
 2. Diner bij kaarslicht
 3. (eigen) Kerstboom versieren
 4. Kerstkaartjes knutselen
 5. Warme chocolademelk drinken
 6. Kerstboom uitzoeken/ophalen
 7. Kerstfilm kijken
 8. Kerstbal/hanger knutselen
 9. Kerstboek lezen
 10. Vuurtje stoken
 11. Naar de schaatsbaan
 12. Foto maken bij de kerstboom
 13. Lichtjestour door de buurt
 14. Eén speciale kerstbal kopen dit jaar
 15. Verras de buren met een kerstpakket
 16. Huis versieren voor kerst
 17. Vogelvoerslinger maken
 18. Fotoboek van het jaar maken
 19. Kerstoutfit bedenken
 20. Naar de gebakkraam voor iets lekkers
 21. Binnenkamperen
 22. Pyjamadag!
 23. Spelletjesavond
 24. 1 cadeautje openmaken

Yes, je leest het goed: dit zijn vrijwel allemaal dingen om te doen in plaats van dingen ‘voor de heb’. Dat is 100% bewust! Daarmee wordt het echt een mooie tijd samen – en draait het niet (alleen) om de cadeaus.

Vervolgens doe je de kaartjes in de zakjes, vouw je ze om en pons je er een gaatje in. Schrijf een nummer op het zakje en hang het zakje aan de touwtjes, op oplopende volgorde of juist lekker door elkaar. Elke dag scheur je een zakje af en doe je wat er op het kaartje staat. Het kaartje en het zakje kunnen bij het oud-papier ter recycling. Als je gebruik maakt van natuurlijk touw (van natuurvezels, zonder plastic) dan kunnen de stok en de touwtjes in de GFT-bak.

Je kunt ook wat praktische cadeautjes (sokken, wanten, potloden) of lekkernijen geven, ze ergens in huis verstoppen en op het kaartje schrijven waar het kadootje ligt. Als je de zakjes niet afscheurt maar de zakjes eraan knoopt met een strikje, dan kun je ze volgend jaar weer gebruiken.

Leuk idee? Ik vind van wel en dus ga ik er ook eentje in elkaar zetten 🙂

Foto’s van de adventskalender via Pinterest.

Anja

4 reacties op ‘Een minimalistische adventskalender | 24 dagen feest

 1. Wij hebben een aantal jaren geleden van een plank die we al hadden (zo’n mooie natuurlijke van douglashout) een advent-plank gemaakt door er wasknijpers aan vast te maken. Die hergebruiken we elk jaar, al is nu door herinrichting het even puzzelen waar we ‘m kunnen plaatsen, maar daar komen we vast wel uit. Bij ons een mengeling van verwennerij, kleine cadeautjes, opdrachtjes en ervaringen. Dus af en toe een beetje snoeperij, maar ook een keer een zelfgemaakt snoeppotje om het in te bewaren (glazen potje beplakt met textiel). Ze krijgen een klein fotoboekje, wat afgedrukte foto’s, toffe sokken en een decoratie voor in de kerstboom. En een oorwarmband, en fietshandschoenen. Maar ook opdrachtjes: zoals een pakketje maken voor de postbezorgers (als bedankje) + dit aanbieden, een random act of kindness, je goede doel voor dit jaar bepalen (voor een gift) en traktaties maken voor de trainers van bv de sportclubs. Als ervaringen spelletjesavond, chocofunduen, film en eten kiezen en aankondigingen voor uitstapjes in de vakantie. En ze krijgen allebei een lief briefje van papa en een lief briefje van mama. Al met al elk jaar een hele klus maar wel heel leuk om te doen. Vorig jaar waren ze het meest blij met het maken van een kerststukje als activiteit. Dat had ik helemaal niet verwacht van een 11- en 12 jarige! Maar ze vonden het zo leuk dat ze er beiden meerdere maakten. Dus dat zit dit jaar ook weer in de planning voor de inmiddels 12- en 13-jarige 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.