Wat vertelt je social media jou?

Misschien een wat gekke vraag, deze blogtitel. Maar het is er zeker eentje om bij stil te staan. Social media is niet meer weg te denken uit ons leven, maar ook een tweesnijdend zwaard geworden: het is een makkelijk en vermakelijk tijdverdrijf, maar ook een enorme tijdrovende beïnvloedingsmachine.

Dat is namelijk wat ik bedoel met deze kop: wat vertellen de mensen en merken die je volgt en ziet op social media jou? Wat is het dat men je – bewust dan wel onbewust – laat weten?

– dat je naar Bali moet om een happy gezinnetje te zijn?
– dat je hele handige nieuwe opbergers nodig hebt want dan is je keuken eindelijk wel netjes?
– dat je aanbiedingen misloopt door te shoppen bij de supermarkt waar je altijd koopt?
– dat je die klus in huis nog moet afmaken?

Open je social media app eens en kijk naar de eerste paar berichten: wat wil degene die post zeggen met het bericht, maar vooral: wat zégt het jou? Welke beïnvloeding vindt er plaats? Mensen die dit professioneel doen, heten niet voor niets influencers. Scroll zo eens langs een paar berichten.

Slow social media

Ik vind dit een superlastig onderwerp, waar ik me steeds meer bewust van ben. Ik begrijp en voel de aantrekkingskracht van Instagram en platformen als Pinterest, maar ik zie (en ervaar!) ook de nadelen. Even een reel kijken is er niet bij. Mindful door je feed scrollen? Ik probeer het, maar oi, wat schakel je snel over naar swipe-swipe-swipe.

En dan nog het stukje waar dit blogbericht over gaat: die beïnvloeding. Wat kun je daar nou tegen doen?

Bewustwording
Is toch echt stap 1. Jezelf regelmatig vertellen dat social media zowel positieve als negatieve kanten heeft – en dat het een actieve beïnvloedingsmachine is waarmee miljoenen worden verdiend. Maar het kan je net zo goed inspireren, creatief maken, connecten en vermaken.

Grenzen
Ik doe bewust mijn best om niet op social media te gaan als ik me al niet kiplekker voel. Denk: ongesteld, erg moe of geprikkeld. Want dan weet ik zeker: ik krijg niet de inspiratie om iets moois van mijn dag te maken of iets wat me weer goed doet voelen: dat gaat alleen maar de ‘verkeerde’ kant op. Ook een optie: kies 1 of 2 vaste dagen waarop je een social media-break hebt. Zo heb ik in het verleden aan No Social Media Saturday gedaan en dat was behoorlijk verhelderend! Of zet om 20u je telefoon op vliegtuigstand. Veel telefoons hebben zelfs standaard een ‘niet-storen’-optie.

Snoeien
Een handig foefje wat ik van vriendin S. leerde: zij ‘snoeit’ regelmatig in haar volgers. Mensen en merken die haar niet meer boeien, die teveel pushen of die een leefstijl leven die niet bij haar past, of die haar negatief beïnvloeden, worden zonder gene ontvolgt. Als je bedenkt dat je een plant snoeit om beter te kunnen groeien, is dit een hele mooie tool voor je eigen groei. De stelregel: ontvolg zodra iemand je het gevoel geeft dat je minder waard(ig) bent, want dat is sowieso vette nonsens.

Social media simplificeren

Maar laten we het ook niet moeilijker of zwaarder maken dan het is. Het belangrijkste is dat jij:

  • bepaalt hoe je je wilt voelen tijdens het gebruik van sociale media
  • beslist hoeveel controle en invloed het over je heeft
  • bepaalt waar jij je comfortabel of juist ongemakkelijk bij voelt
  • grenzen stelt om binnen je comfortzone te blijven qua tijd, energie en beïnvloeding
  • actie kan ondernemen, van klein (ontvolg) tot groot (social media break)

Natuurlijk ben je vrij om op elk moment van gedachten te veranderen en om je relatie of connectie met social media te veranderen. Alleen jij weet wat er op dat moment voor jou werkt (en ook vooral: wat niet).

Zoals altijd lees ik ook graag jouw gedachten hierover. Reageren kan hieronder.

Fijne dag/avond/nacht waar je ook bent.

Anja

Een reactie op “Wat vertelt je social media jou?

  1. Interessante vraag. Ik vol sowieso weinig ‘merken’. Wel veel uitgeverijen en boekenliefhebbers, die me allerlei nieuwe boeken voorschotelen. Maar ja, die wil ik sowieso ‘allemaal’ wel lezen, ook als ik ze niet volg.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.