Beginnen met Hollands minimalisme

Je bent de term al een paar keer tegengekomen, je hebt op Netflix de documentaire gezien of Marie Kondo’s opruimboek gelezen: Minimalisme heeft ook jouw interesse gewekt en je wil het een plekje gaan geven in jouw leven, omdat je er de voordelen van ziet. Maar hoe ga je dan te werk? Welke veranderingen wil je doorvoeren?

Minimalistische Inrichting

Je wil aan de slag!

Misschien sta je te popelen om te beginnen: heel je huis overhoop en alles eruit! Of ben je juist afwachtend en weet je juist niet zo goed wáár te beginnen? Hoe dan ook, of je nu een doener of denker bent, het is goed om eerst even over de basics te lezen. Een Hollands spreekwoord zegt niet voor niets: een goed begin is het halve werk (pfff…:) ).

Wat is Minimalisme eigenlijk?

Minimalisme is een hele brede term. Het wordt in de kunst, design en architectuur gebruikt om een stijl te beschrijven die bestaat uit grote vlakken, simplistische ontwerpen, basisvormen en weinig kleur. Ook in de muziek kom je het tegen. Binnen minimalisme als leefstijl zijn er dan ook nog verschillen:

Eco-Minimalist: vaak vega(n), iemand die milieubewust leeft, vaak zero of low waste

Zen Minimalist: de stress-ontwijker, rustzoeker, mediteert/doet aan mindfulnesstraining

Extreme Minimalist: leeft in zeer kleine ruimte (bijv. een tiny house) en/of heeft bijna geen bezittingen, meestal een vast aantal

Esthetische Minimalist: houdt van de minimalistische stijl, veel wit, licht hout, weinig accessoires, functioneel design

Nomad-Minimalist: heeft alles achtergelaten, leeft voor avontuur en vaak uit één koffer

Zo zie je ook meteen dat minimaliseren veel verder gaat dan je huis opgeruimd, leeg en strak gestukt wit te hebben. De meeste minimalisten zullen in hun leven onderdelen van bovenstaande kiezen en het ‘in de mix’ gooien. Dat doe ik zelf ook (dus dan is het goed, hahaha).

Minimalist Menu

Definieer wat je onprettig vindt

Je kunt ervoor kiezen om ‘’een bepaald type” minimalist te worden (zie hierboven). Dat heeft zowel als voor- en nadeel dat je je focust op één gebied. Het is een goed begin met specifieke aandacht, maar misschien haal je er dan niet uit wat je zou willen. Ik adviseer daarom om op te schrijven (of typ het.. I mean: who are we kidding) waar je in je leven tegenaan loopt. Bijvoorbeeld:

 • Het is een rommeltje in mijn huis
 • Ik heb weinig energie
 • Ik ben behoorlijk milieuonvriendelijk bezig
 • Ik slaap slecht
 • Ik maak een zooitje van mijn financiën
 • Ik word gek van de zooi van mijn partner/kids/eigen hobby
 • Ik heb geen tijd om te sporten
 • Ik sta elke dag voor de kledingkast en heb niets leuks om aan te doen
 • Ik hecht me aan spullen
 • Ik shop teveel / ben koopverslaafd
 • Ik heb van alles in huis wat ik amper gebruik
 • Ik ben ongeorganiseerd
 • Ik heb schulden
 • Ik heb te weinig tijd voor vrienden/partner/familie
 • Ik eet ongezond
 • Ik kijk teveel tv

Kies wat je wél wilt

Nou, da’s een lekker lijstje hè! Maar hey, draai dan die negatieve punten eens om naar positieve zaken. Zoals een do’s en don’t’s lijstje. Begin je zinnen met ‘ik wil graag…’ of ‘ik streef naar’. Gebruik geen woorden als ‘moeten’ of ‘ga doen’. Het zijn persoonlijke keuzes die je maakt, jezelf verplichten heeft geen zin. Ze mogen ook best een beetje vaag zijn. Zakelijke SMART-doelen zijn niet voor persoonlijk gebruik. Voorbeelden in lijn met bovenstaande zijn:

 • Ik wil graag drie keer per week vegetarisch eten
 • Ik streef ernaar € 150 minder uit te geven per maand
 • Ik wil graag mijn tijd besteden aan een creatieve hobby
 • Ik wil graag een opgeruimd en schoon huis met daarin vooral praktische dingen en enkele items die ik heel erg mooi vind/die waardevol zijn voor mij
 • Ik wil graag een praktisch recyclestation in huis creëren
 • Ik wil graag minder kledingstukken in mijn kast en kleding die ik ook echt draag.
 • Ik streef ernaar om elke dag 10 minuten te mediteren

Zoals ik in de intro van mijn blog schreef, een minimalistische leefstijl stelt je vragen aan jezelf. Over wat je belangrijk vindt, wat ‘vrij’ zijn betekent, waar je waarde aan hecht (en waar niet). Op deze manier kun je ook bepalen waar je mee wilt beginnen. Toch dat strak gestucte witte huis? Ik houd je écht niet tegen hoor 🙂

Mindfulness

Starten en geïnspireerd blijven

Heel veel succes met je nieuwe leefstijl en of je nu minimalisme-light toepast of volledig zero waste tiny house gaat: doe lekker je ding en laat anderen vooral zeggen wat ze willen. Dat maakt het ook tot het Hollands minimalisme: een nuchtere, oplossingsgerichte leefstijl die rekening houdt met anderen waar dat nodig is en de impact op natuur en milieu.

Vind je het leuk om geïnspireerd te blijven? Volg dan zeker mijn blog, want ik post twee keer per week een nieuw stukje. En reageer gerust, want ik kan ook altijd jouw inspiratie gebruiken!

xAnja

 

Ps. Marie Kondo’s boek Opgeruimd, de Nederlandse versie dus, vind je hier. Of kies voor de Engelse versie of het e-book. De documentaire is met Nederlandse ondertiteling helaas alleen te zien met een Netflix abonnement. De Engelstalige DVD is te koop via Amazon.

 

Anja

4 reacties op ‘Beginnen met Hollands minimalisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.