10 Tips voor een stressvrije, minimalistische slaapkamer

Een minimalistische slaapkamer inrichten is niet lastig. Mijn rijtje met tips bevat er een hoop die bepaald niet uniek zijn. Er is echter één catch: een project als deze heeft een in-één-keer-goed aanpak nodig om succesvol te zijn. Daarom bestaat dit actieplannetje uit drie delen: voorwerk, handelen en een vleugje after sales. En moet je het dus écht allemaal afhandelen voor zo’n heerlijke Zen/hotel/boudoir/focus/minimalisme slaapkamer.

Aaaaan de slaaaaag!

Voorwerk

1. Bedenk dat je huis woonruimte is en opbergruimte heeft

Dat zijn twee heel verschillende dingen. Kijk eens om je heen en zie hoeveel procent van je slaapkamer wordt gebruikt om je spullen op te slaan. Een kledingkast beslaat al snel een groot deel van de ruimte. Natuurlijk hoef je niet meteen je hele kast weg te halen, maar misschien kan er wel iets anders weg. Een extra schoenenkast of een ladekast misschien.

Doen: ga in je slaapkamer staan en loop de functie van alle meubels na. Welke kun en wil je verwijderen? Schrijf ze op.

2. Neutrale kleuren

Een slaapkamer is -jaja, effe een bommetje hier- om te slapen. Daarom werkt decoreren met neutrale kleuren het beste. Uiteraard kom ik je niet tegenhouden als jij een kek behangetje in geel/groen/paars/oranje of all of the above op je muur wil, maar onderzoek heeft uitgewezen dat neutrale, natuurlijke kleuren (lichtblauw, zacht mosgroen, zacht geel) een positief effect hebben op je nachtrust. Steriel wit schijnt overigens een dilemma te zijn: sommige mensen krijgen een hogere bloeddruk in een volledig witte kamer – anderen willen niet anders.

Doen: bedenk nu of je de kleuren in je slaapkamer wilt veranderen. Schrijf een potentiële kleur op.

3. Vermijd een groot bedhoofd

Zeker in een kleine ruimte zou ik hier niet snel voor kiezen. Een bedhoofd ‘breekt’ de muur in tweeën, waardoor een ruimte snel kleiner lijkt dan dat hij is. Kies daarom voor een laag bedframe. Vind je een bedhoofd toch een belangrijk onderdeel? Kies dan voor een spijlenbed. De ruimte tussen de spijlen houdt dit toch ruimtelijk.

Doen: wil je een ander bed(hoofd) en kun je dit regelen (denk budget, mogelijkheden, tijd)? Schrijf dat dan ook op als actiepunt.

people-2606731_1280.jpg
Wit beddengoed ❤

Handelen

Tot zover deel 1 met potentiële grote veranderingen. Natuurlijk vormen dan dus

  • overtallige meubels verwijderen
  • muren schilderen
  • bed(hoofd) aanpassen

de eerste punten van je actielijst. Ga hiermee als eerste aan de slag en volg dan pas onderstaande stappen. Zijn dergelijke grote veranderingen niet nodig, dan kun je hier meteen mee verder.

4. Lege ruimte onder je bed

Als je een bed op pootjes hebt en dus -theoretisch gezien- de vloer zou moeten kunnen zien, probeer dat dan een lege ruimte te houden. Het is gemakkelijk om hier zakken met extra dekens, rolkoffers, opbergtassen of kledinghoezen te stallen. Een lege ruimte onder je bed is niet alleen hygiënischer, het zorgt er ook voor dat je matras beter kan ‘ademen’ en dus langer meegaat. En meubels op pootjes, waar je onder door kunt kijken, geven een ruimtelijker gevoel. Opruimen en schoonmaken dus!

5. Maak oppervlakken zoveel mogelijk leeg

Zeker rondom het bed kan stof zich snel verzamelen, met het gevolg dat je nachtkastje regelmatig een grijs laagje heeft. Zorg dat er zo min mogelijk op dit soort oppervlakken staat. Zo houd je het makkelijk schoon en oogt de ruimte fris en ruimer. En: minder afstoffen betekent meer tijd voor jezelf! Als je toch voor accessoires gaat, kies dan voor ‘paartjes’: 2 kussens, 2 lampjes, 2 vetplantjes. Zo, dan hebben we stap 5 ook gehad.

Kamer_Druk_Vol_Minimalisme
Het is vast heel gezellig, maar deze mensen hebben m’n tips duidelijk nog niet gevolgd.

6. Verwijder hele grote muurdecoratie

Wel eens in een slaapkamer geweest waar er boven het bed een enorm schilderij hing? Is dat misschien JOUW slaapkamer 😉 ? Het bed staat meestal centraal in de kamer en met zo’n joekel van een art ding erboven, kun je vrijwel nergens anders meer je ogen op richten. Houd de muren leeg of hang kunst op die past binnen het kleurthema. Ga voor subtiel. Haal daarom ook haken, rekjes of plankjes van de muur. Yes, het is één groot maak-leeg-en-verwijder-plan.

7. Bedtextiel: Less is More

Plaids, meerdere kussens, een gehaakte sprei… het staat niet alleen ‘vol’, het is ook niet goed voor je nachtrust. Kies voor rustige kleuren (wit, lichtgrijs) en laat een patroon achterwege. Egyptisch katoen of bamboe ‘ademen’ goed, waardoor je zowel warm als koel kunt blijven. Weg met de overtollige lagen textiel! Doneer ze aan een goed doel, zij zijn er blij mee!

8. Ga voor veel licht

Natuurlijk licht is uiteraard het beste (dat hoef ik ook eigenlijk niet te typen hè…) maar dat is niet altijd mogelijk. Gebruik kunstlicht in warme, wit-gele tinten. Je kunt natuurlijke lichtinval stimuleren/vergroten door het plaatsen van een passpiegel tegenover gesteld aan het raam. Een wake-up light, die een zonsopgang simuleert, is een absolute aanrader in de winter.

After Sales

9. Schoon en fris houden

Ja, we zijn wel lekker bezig met die stofdoek hè. In principe volstaat een wekelijkse schoonmaak van je slaapkamer en een wekelijkse wasbeurt voor je beddengoed. Zo vermijd je zoveel mogelijk huisstofmijten, bacteriën en allergenen (yàkkk). Heter wassen is inderdaad beter, maar let natuurlijk op de mogelijkheden van je beddengoed. Vergeet ook je matrasbeschermer niet regelmatig op te frissen.

10. Bed opmaken

Even serieus: wie ben ik om je te vertellen dat je je bed moet opmaken. Nou inderdaad! Maar toch staat ie hier in het lijstje, omdat ik het sinds een paar maanden steevast doe (daarvoor sloeg ik mijn bed gewoon ‘open’) en het gewoon écht een verschil is als je de kamer in komt. Zeker als je gaat slapen, is het stappen in een strak opgemaakt bed een heerlijk deel van het tot-rust-komen-en-in-een-diepe-slaap-vallen proces. Het kost je 30 seconden en je kunt er écht de wereld jouw dag mee veranderen.

Weekendklus

Een lekker projectje voor dit weekend? Ik zou het doen. Stressvrij, happy en uitgerust: aan je slaapkamer zal het daarna niet liggen! Serieus actieplannetje of geweldig simpele trucjes? Ik hoor graag wat je van mijn blogje vindt.

xAnja

Anja

7 reacties op ‘10 Tips voor een stressvrije, minimalistische slaapkamer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.