Bestaat er zoiets als minimalistisch Sinterklaas vieren?

Met alle protesten en discussies die er inmiddels alweer weken gaande zijn, kijk ik persoonlijk meer uit naar Sinterklaar dan Sinterklaas, maar oké, we ontkomen er niet aan dat het bijna 5 december is. En dat deze feestdag gepaard gaat met spullen. Heel veel spullen. Vooral ingepakt natuurlijk en dan noemen we ze cadeaus en zijn ze ineens leuk.

Toch?

Het is één van de beste manieren om mensen aan het kopen te krijgen: plan een feestdag. Of dat nou Valentijnsdag (chocola, rozen), Pasen (eieren, kuikentjes, nog meer chocola) of Sint/Kerst is (versieringen, cadeautjes… hey, nog meer chocola! D’r zit een thema hier).

We zijn dol op feestjes vieren en daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, laat ik dat voorop stellen. Maar om deze feesten om te dopen tot consuMEER-dagen, daar steekt het bij mij. Dat is echt niet nodig – en het gaat waarschijnlijk ten koste van de gedachte van de feestdag. Zo ook bij Sinterklaas.

Waarom vieren we het?

(Nee, ik ga hier geen stukje geschiedenis neer-pennen). Sint anno nu gaat vooral om het genieten van elkaar, van het samenzijn. In mijn optiek hebben we dit soort avondjes om meer bij elkaar te zijn terwijl het buiten koud is en we elkaar anders minder zouden zien. Om dankbaar zijn voor de mensen om ons heen en (familie)banden aan te halen.

Voor kids is dit de spannendste tijd van het jaar, omdat ze weten dat er iets leuks aan zit te komen. Komt de Sint aan in Nederland? En als ‘ie er is… wanneer komt ‘ie een schoentje vullen? En brengt Piet Dat Ene O Zo Gewenste Cadeau?

Hoe leg je de focus daarop?

Vraag je af wat je jezelf herinnerd van de pakjesavonden uit je jeugd. Wat is je bijgebleven? De cadeaus? Ik moet zeggen dat ik eigenlijk niet eens meer weet wat ik allemaal heb gekregen ‘van de Sint’. Wat ik nog wel weet is dat we elk jaar een nieuwe, gebreide sjaal en een muts in onze schoen kregen.

Later begreep ik dat de Sint in kwestie onze buurvrouw was. Die in september al begon met het breien van die setjes voor haar buurmeisjes. Dat ik het eerst stom vond om een nieuwe muts te krijgen. En later ineens heel tof. Want niemand had zo’n muts. Zelfs m’n zusje niet.

Dat leidde me tot de volgende conclusies om de Sint-periode te veranderen van een consumeer-meer-méér festijn tot een mooie, gedenkwaardige tijd

Meer: Dankbaarheid

Ik schreef het hierboven al: laten we vooral niet voorbij gaan aan het waarom van dit soort feestelijkheden. En waarom doe jij eraan mee? Heb je je dat wel ‘ns afgevraagd? Ik doe mee aan de feestdagen omdat ik dankbaar ben voor de mensen om me heen en deze winterse avonden zo met hen wil ervaren.

Weten waarom je het doet, geeft betekenis aan zo’n periode. En zorgt ervoor dat je kiest om het ene wél te doen en het andere niet. Tot op het praktische af: wel gedichten, geen chocoladeletters. Wel: Sint bij opa en oma, geen Sint op de voetbalvereniging. Wel: samen het Sint-verhaal lezen, niet elke dag je schoentje zetten.

Meer: Samen doen

“Het mooiste kindercadeau is tijd” las ik pas. Onverdeelde aandacht is onbetaalbaar. Lees samen Sinterklaas verhalen (haal een boek bij de bieb), bak iets lekkers op woensdagmiddag (kruidnoten zijn heel makkelijk) en kijk samen naar het Sinterklaasjournaal. Om maar ‘ns wat voorbeelden te noemen.

Minder: Cadeaus

Misschien ken je de cadeauregel van vier, waarbij elk kind vier cadeautjes krijgt van de Sint:

 • Iets wat ze graag willen
 • Iets wat ze nodig hebben
 • Iets om te dragen
 • Iets om te lezen of om te doen

Dat eerste kan Dat Ene Ding waar al maanden om gevraagd wordt zijn. Het tweede is bijvoorbeeld een nieuwe schoolrugtas of dekbedovertrek van hun favoriete tv-serie. Het derde kan een nieuw paar sloffen zijn, of een paar nieuwe gymschoenen. Het vierde is iets waarmee je de creativiteit stimuleert, of iets voor een rustig momentje. Dat kan bijvoorbeeld ook een kleurboek of een dagpas voor het zwembad zijn.

Minder: Geldzorgen

Een goede gedachte bij het kopen van cadeaus: denk aan de waarde die je brengt, niet aan de euro’s die het kost. Stel een budget voor jezelf voor de cadeaumaand (ook handig als je bijvoorbeeld aan kerst doet) en neem hierin ook een post op voor eten/drinken en eventuele decoratie. Nogmaals: het gaat niet om de euro’s die je spendeert, maar aan de herinneringen die je maakt. Het is al helemaal niet nodig om je in de schulden te steken.

Een andere manier om minder te spenderen is om iets tweedehands of ‘pre-loved’ te kopen. Ook beter voor het milieu!

Minder: Frutsels

En als je dan minder cadeaus koopt (kleinere hoeveelheid) dan kun je wellicht wat meer spenderen aan de dingen die je wel koopt. Kwalitatief goede dingen. Ambachtelijk, houten speelgoed. Een pyjama van bio-katoen in plaats van een @ction speeltje. Een chocoladeletter van fairtrade chocolade.

Minder: Drukte en afspraken

Voor veel kinderen is deze tijd een suiker-fueled cadeautjesfestijn bomvol prikkels. Ik denk niet dat dat de leukste kinderen geeft in huis en in de klas. Een mooie tip die ik bij MoedersMinimalisme las: “Haal de afleiding weg en richt je op de belangrijkste waarden die je verkiest binnen je gezin.”

Maak bewuste keuzes en ga niet overal in mee: je hoeft niet overal Sinterklaas te vieren en aanwezig te zijn bij elke intocht. Ook fijn: letterlijk je omgeving rustig houden, denk aan decoraties en een rustige slaapkamer voor je zoon/dochter voor een goede nachtrust. Daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat 😉

Hoe vier jij Sint in jouw gezin? Wat is er voor jou belangrijk?

xAnja

Verder lezen? Deze artikelen passen goed in bovenstaand verhaal:

Fotocredits: yours truly.

Anja

6 reacties op ‘Bestaat er zoiets als minimalistisch Sinterklaas vieren?

 1. Vroeger vond ik het altijd bijzonder dat Sinterklaas precies wist dat ik nieuwe viltstiften of een nachthemd nodig had. Maar dat soort praktische kado’s zaten er altijd bij. Het gaat om het gezellige gevoel dat je in het gezin deelt, niet de waarde van de kado’s in mijn ogen.

  Nog een mooie quote: “I did not get the question, but the answer is chocolate!”

  Geliked door 1 persoon

 2. Goede tips! Ik vind het zo jammer dat er zoveel nadruk ligt op cadeaus geven. Wat ik een heel leuk cadeau vind is om iets samen met je kind te gaan doen. Dit kan je ook verpakken in een heel mooie bon met foto’s en zo. Een bijzonder uitje waar je kind naar uit kan kijken 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.