Een brievenbus-post systeem | Organiseren

We krijgen anno 2019 niet veel post meer in de brievenbus (tenzij je een penmaatje hebt die je wekelijks schrijft). Toch komen er nog best wat papiertjes binnen; rekeningen, reclamefolders, de regio krant, brieven van de Belastingdienst en geadresseerde reclamepost. In dit artikel vandaag vertel ik welk systeem ik gebruik om hier grip op te houden.

Stap 1: Geen reclamefolders

Op onze brievenbus zit een nee-sticker van Loesje, wat betekent dat we geen folders krijgen maar wel de regionale krant. Wil je die liever ook niet, dan kun je een nee-nee sticker bestellen of afhalen bij je gemeente-/stadhuis.

Een ander groot voordeel van het niet-binnenkrijgen van reclamefolders is dat je ze niet naar de papierbak hoeft te brengen en niet verleid wordt tot meer kopen.

Stap 2: Geen geadresseerde reclame

Ik schreef er al eerder over: niets zo irritant als je een nee-nee sticker hebt en je toch nog post krijgt van de Postcode Loterij ofzo. Postfilter zorgt ervoor dat een postorderbedrijf je niet zomaar post mag toesturen. Je meldt je eenvoudig aan voor deze service via hun website. Je aanmelding is 5 jaar geldig.

Als je een klantrelatie met een bedrijf of organisatie hebt (want je hebt er bijvoorbeeld wat gekocht of je hebt van hun diensten gebruik gemaakt) dan kun je gebruik maken van het ‘recht van verzet’. Ook dat kun je kenbaar maken via Postfilter.

Het voordeel van de twee bovenste stappen is dat je echt alleen nog maar belangrijke post op de mat krijgt.

Stap 3: Een binnen-systeem

Dan komt er nog steeds post binnen. Persoonlijk heb ik er bij belangrijke instanties (Belastingdienst met name) voor gekozen om nog wél een brief te ontvangen – en dus niet alles digitaal. Dat betekent dus dat er geregeld een blauwe brief op de mat valt. Of zoals van de week – een verzoek om de watermeter te vervangen. En daar heb ik dan een soort-van systeem voor.

 • De brieven maak ik in principe open om het moment dat ik ze van de mat haal.
 • De envelop gaat bij het oud papier, de brief komt op het kookeiland te liggen, eventueel op een stapeltje wat er al ligt.
 • Elke zondag pak ik de brief / het stapeltje en rond ik alles af. Dat moet van mezelf.

Zijn er urgente verzoeken, dan weet ik dat omdat ik de brief wel meteen open maak. Heb ik een keer een volle zondag, dan is het jammer… misschien duurt het dan tot volgende zondag of doe ik het wel een keer op maandag.

Dat afronden betekent ook de papieren opbergen. In zoverre is er dus nooit een backlog (nou… dat is in de ideale wereld hoor). Vooral dat vaste moment en vaste plekje voor de post is fijn, hoewel het kookeiland misschien niet de beste plek is en ik me soms irriteer aan het stapeltje. Of dat er ineens vetvlekken op de brief zitten… maar het ligt dan ook wel weer zo in het oog dat ik het niet kan vergeten.

Hoe ga jij om met ingekomen post? Echte brieven? Ben je volledig digitaal gegaan?

xAnja

Fotocredits: Serhat Beyazkaya

Anja

10 reacties op ‘Een brievenbus-post systeem | Organiseren

 1. Idd hier open ik ook altyd direct de brieven ,leer het de kids ook ,dan gaan betalingen in een schoendoos id kast ,rond de 20 ste neem ik doos en betaal ik al dan niet met memo dd ,na betaling vliegt het papier in doos om te recycleren x

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier heb ik ook een ja/nee sticker op de brievenbus. Dat scheelt een hoop tijd! Voor de aanbiedingen van de supermarkt kijk ik wel online. Postfilter en het bel-me-niet register zijn ook altijd ingeschakeld en je krijg vanzelf een melding voor verlenging.
  Veel rekeningen worden automatisch afgeschreven. Daarvan krijg ik soms wel post zoals zorgverzekering en belastingdienst. Mijn hele systeem zit in 1 L-map. Krijg ik in de week post, dan gaat het in die L-map en elke dinsdag doe ik even administratie (waaronder inloggen op de bankrekening om te kijken of er geen gekke dingen gebeuren aldaar). Mocht ik een factuur moeten invoeren dan gebeurt dat op mijn administratie dag. Soms ben ik maar 3 minuten bezig.

  Like

  1. Dat van die melding wist ik niet! Bedankt voor het delen – ook fijn voor de lezers om te weten!
   Jij bent trouwens nog veel georganiseerder dan ik 😉 een echte administratiedag, wow. Goede bezig zeg. Toeval dat dat op dinsdag is of een bewuste keuze?

   Like

   1. Hoi Anja, mijn administratiedag op dinsdag is wel bewust gekozen. Vrijdagmiddag is sowieso geen goed idee vind ik, want als je ziet dat er iets is gebeurd op je rekening wat je niet aanstaat, dan wil je gaan bellen of ingrijpen. Veel bedrijven en medewerkers zijn vrij op vrijdagmiddag vanwege ATV en het weekend staat voor de deur. Dan krijg je niemand meer te pakken.

    Niet dat het vaak gebeurt hoor, meestal loopt alles op rolletjes. Maar als je moet bellen en ze moeten iets uitzoeken, dan kunnen ze later in de week nog terugbellen. Bijvoorbeeld woensdag of donderdag. Daar is dan alle tijd voor en heb je zelf ook een rustig weekend.

    Like

 3. Ik ontvang gelukkig bijna geen ongewenste papieren post meer. 🙂 Op onze voordeur – die niet van mij alleen is, ik huur een deel van het huis – prijkt een NEE/NEE sticker maar als het mijn eigen voordeur zou zijn zou ik die sticker vervangen door de Loesje-variant. Veel leuker! 😀

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik vind die echte brieven ook nog wel praktisch. Ook hier gaan de enveloppen direct open, maar na afhandeling ruim ik ze meestal niet direct op… Ik moet inderdaad wel ook eindelijk eens een sticker gaan regelen tegen de reclamefolders. Er zijn er in de stapel altijd maar een paar die ik lees, en dat kan ik eigenlijk net zo goed digitaal doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.