Een brievenbus-post systeem | Organiseren

We krijgen anno 2019 niet veel post meer in de brievenbus (tenzij je een penmaatje hebt die je wekelijks schrijft). Toch komen er nog best wat papiertjes binnen; rekeningen, reclamefolders, de regio krant, brieven van de Belastingdienst en geadresseerde reclamepost. In dit artikel vandaag vertel ik welk systeem ik gebruik om hier grip op te houden.

Stap 1: Geen reclamefolders

Op onze brievenbus zit een nee-sticker van Loesje, wat betekent dat we geen folders krijgen maar wel de regionale krant. Wil je die liever ook niet, dan kun je een nee-nee sticker bestellen of afhalen bij je gemeente-/stadhuis.

Een ander groot voordeel van het niet-binnenkrijgen van reclamefolders is dat je ze niet naar de papierbak hoeft te brengen en niet verleid wordt tot meer kopen.

Stap 2: Geen geadresseerde reclame

Ik schreef er al eerder over: niets zo irritant als je een nee-nee sticker hebt en je toch nog post krijgt van de Postcode Loterij ofzo. Postfilter zorgt ervoor dat een postorderbedrijf je niet zomaar post mag toesturen. Je meldt je eenvoudig aan voor deze service via hun website. Je aanmelding is 5 jaar geldig.

Als je een klantrelatie met een bedrijf of organisatie hebt (want je hebt er bijvoorbeeld wat gekocht of je hebt van hun diensten gebruik gemaakt) dan kun je gebruik maken van het ‘recht van verzet’. Ook dat kun je kenbaar maken via Postfilter.

Het voordeel van de twee bovenste stappen is dat je echt alleen nog maar belangrijke post op de mat krijgt.

Stap 3: Een binnen-systeem

Dan komt er nog steeds post binnen. Persoonlijk heb ik er bij belangrijke instanties (Belastingdienst met name) voor gekozen om nog wél een brief te ontvangen – en dus niet alles digitaal. Dat betekent dus dat er geregeld een blauwe brief op de mat valt. Of zoals van de week – een verzoek om de watermeter te vervangen. En daar heb ik dan een soort-van systeem voor.

  • De brieven maak ik in principe open om het moment dat ik ze van de mat haal.
  • De envelop gaat bij het oud papier, de brief komt op het kookeiland te liggen, eventueel op een stapeltje wat er al ligt.
  • Elke zondag pak ik de brief / het stapeltje en rond ik alles af. Dat moet van mezelf.

Zijn er urgente verzoeken, dan weet ik dat omdat ik de brief wel meteen open maak. Heb ik een keer een volle zondag, dan is het jammer… misschien duurt het dan tot volgende zondag of doe ik het wel een keer op maandag.

Dat afronden betekent ook de papieren opbergen. In zoverre is er dus nooit een backlog (nou… dat is in de ideale wereld hoor). Vooral dat vaste moment en vaste plekje voor de post is fijn, hoewel het kookeiland misschien niet de beste plek is en ik me soms irriteer aan het stapeltje. Of dat er ineens vetvlekken op de brief zitten… maar het ligt dan ook wel weer zo in het oog dat ik het niet kan vergeten.

Hoe ga jij om met ingekomen post? Echte brieven? Ben je volledig digitaal gegaan?

xAnja

Fotocredits: Serhat Beyazkaya