9 manieren om Sinterklaas op afstand te vieren

Het is allemaal een beetje anders dan anders dit jaar. Sinterklaas komt vandaag aan in een fictief dorp (vanaf 12 uur, NPO), en straks een groot familiefeest of bij Sint op schoot kruipen, wordt ‘m ook niet. Maar gelukkig hebben we wél gewoon Dieuwertje, het Sinterklaasjournaal en een blogbericht van mij om coronaproof Sinterklaas te vieren, waarbij het niet gaat om de cadeaus, maar om elkaar. En ja, dat kan ook op afstand.

Ook als de huidige regels wat versoepeld zullen zijn, zullen er restricties zijn. En, laten we eerlijk zijn, dat is voor niemand leuk. Zo vond mijn zus het best moeilijk om aan ons te vragen of ze Sint met alleen opa en oma (onze ouders) konden vieren om zo aan de coronaregels te voldoen. “Natuurlijk,” zei ik. Voor mijn kleine neefjes is dit tenslotte een veel belangrijker feest en daar horen opa en oma bij.

Maar ik moest even slikken. Dit ouderwetse familiefeest missen, die spanning op de snoetjes, de grappige gedichten met dubbele lading onder de volwassenen… dat kan nu niet. Of toch wel? Deze situatie vraagt om creatieve oplossingen en laat ik daar nu mijn werk van gemaakt hebben. Dus deel ik vandaag mijn 9 opties om Sint toch te vieren “met elkaar”:

1 – Sint door de brievenbus

De makkelijkste manier om toch iets voor elkaar te kunnen betekenen is om digitaal lootjes te trekken, voor hulpsint te spelen met surprise, gedicht en/of cadeau en dat dan op te sturen*. Maak van het lootjestrekken ook al een gezamenlijk moment: spreek af om voor een bepaalde datum de verlanglijstjes ingevuld te hebben en dan met elkaar tegelijkertijd te kijken wie wie heeft – bijvoorbeeld via Skype of Zoom. Je kunt er dan voor kiezen om de pakjes uit te pakken in individuele setting (met je gezin) of ook via beeldbellen (zie 5).

2 – Schoen afleveren

Veel grote pakjes in één keer krijgen is voor de meeste kinderen eigenlijk niet eens zo bijzonder. Ze worden het zat, kunnen zich niet inhouden of zijn aan het begin van de avond al vermoeid van de spanning. Dan is een aantal keer je schoen zeten veel leuker. Dat kan dan goed bij opa en oma, de buren, ooms en tantes of wie er dan ook voor hulpsint wil spelen voor je kind. Leuk als er daarna ook een bedankje is voor de hulpsint (tekening, zelfgemaakte kaart, iets lekkers).

Inspiratie nodig voor in de schoen? Lees hier over minimalistische en duurzame schoencadeaus.

3 – “Verkeerd bezorgd”

Deze optie gaan we hier zelf uitrollen: ik ga mijn schoen zetten en dan ontdekken dat er pakjes verkeerd zijn bezorgd door Piet! Het zijn dan de pakjes voor mijn neefjes. Het ontdekken van deze vergissing wil ik filmen, zodat we dat naar hen kunnen opsturen. Die pakjes lever ik dan af bij de deur op 5 december, met de vraag of mijn zus dan het uitpakken wil filmen. Uiteindelijk hebben we dan dus een compleet filmpje van een zeer unieke 5 december 2020. Dat moet voor de jongens over een paar jaar bijzonder zijn om terug te kijken.

4 – Pakjesmobiel

De paus heeft een pausmobiel, dit jaar komen de cadeaus met een heuse Pakjesmobiel! Zo kun je een Sint of Piet inhuren die dan met hun versierde auto langs de deuren gaan, netjes met 1,5 meter afstand de cadeaus bezorgen. Of je bouwt je eigen auto om tot pakjesmobiel, versierd en al, kofferbak vol presentjes en lekkers, Sintmuziek knallend uit de boxen en rijdt ermee langs opa’s en oma’s , ooms en tantes, neefjes en nichtjes, vrienden en vriendinnen. Toeteren is toegestaan**.

5 – ZoomSint

Deze behoeft niet veel uitleg, denk ik. Ga virtueel met pakjesavond via beeldbellen, Skype, Zoom, Teams, FaceTime of wat dan ook. Daarvoor moeten de pakjes natuurlijk wel op tijd bezorgd zijn. Je kunt ze zelf afleveren “à la Piet” (voor de deur zetten, kloppen/aanbellen, wegrennen), met de pakjesmobiel (zie 4) of per post*.

6 – Video van Sint

Veel bedrijven zijn op het gat van Sint die niet langs kan komen ingesprongen met een digitale boodschap: een video van de Sint in plaats van op-schoot-zitten. Het werkt simpel: je geeft enkele gegevens door van je kids en binnen enkele dagen ontvang je de persoonlijke video (digi-bestand of dvd). Je kunt daarin natuurlijk ook een aanwijzing geven naar de verstopplek van de cadeaus in huis… dat hebben die Pieten toch maar mooi stiekem gedaan! Gewoon even googelen.

7 – Sint Speurtocht

Deze is vooral leuk voor vrienden of familie die bij elkaar in de buurt wonen. Bedenk een kinderspeurtocht waarbij er naar aanwijzingen in de buurt moet worden gezocht, er bij verschillende mensen moet worden aangebeld of waar er in schuurtjes/garages/bijkeukens gezocht moet worden. Op 5 december ontvangen de kids een brief met de eerste instructies en dan kan het spel beginnen. Je kunt de speurtocht zowel leiden naar één plek waar alle cadeaus liggen of naar verschillende punten met een cadeau hier en daar (misschien wel gesponsord door opa of oma).

Tip: laat de kids tijdens het speuren ook af en toe iets afleveren, een zakje kruidnoten bijvoorbeeld of een tekening. Zo leren ze geven en ontvangen.

8 – Stilstaan bij het jaar

Sinterklaas is meer dan alleen cadeaus openen en snoepen. Het is ook een moment om stil te staan bij het jaar en wat er allemaal is gebeurd. Bij ons doen we dat normaliter met een gedicht van een paar kantjes. Dat kan dit jaar ook, maar gezien de digi-Sint kun je dit ook doen met een filmpje of een Powerpoint met leuke foto’s. Heb je lootjes getrokken, dan kun je dit natuurlijk ook combineren: een Powerpoint mét gedicht en foto’s. De ontvanger van het cadeaus kan dit dan zelf oplezen.

9 – Een Sint-voorpretpakket

Voorpret is vaak de helft van de ervaring. Maak Sinterklaas voor de kinderen speciaal door middel van een aftelkalender (zie mijn Pinterest voor printables) en stuur een Sint voorpretpakket op naar de volwassenen met daarin pepernoten, kruidnoten, chocomelk, ander sint-snoepgoed, misschien een sinterklaasslinger (een duurzame en herbruikbare, zoals deze van jute of stof van L.A.P., een prachtig initiatief), servetten, de zak van Sinterklaas…

Dat is het voor vandaag, hoop dat er leuke ideeën bijzitten. Minimalisme gaat over ervaringen delen in plaats van spullen kopen. Houd dit ook in gedachte als je dit jaar Sint viert, dichtbij of op afstand.

Ik ga in ieder geval voor de buis zitten zo: Dieuwertje, here I come!

xAnja


*Let op: de pakket-verzending verloopt niet zonder slag of stoot in deze coronatijd en er wordt extreme drukte verwacht voor de feestdagen. Wacht daarom niet te lang met het verzenden van je cadeautje of breng het zelf langs.
**eigenlijk niet maar who cares… voor deze ene keer, agent?

Fotocredits: freestocks

Anja

3 reacties op ‘9 manieren om Sinterklaas op afstand te vieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.