De tuin winterklaar en vogelvriendelijk maken

Deze minimalist heeft sinds een jaar een tuin. Een echte. Met aardig wat grote planten, vogelkastjes en een Hele Grote Boom. Ik leerde dat grote mensen dan zoiets doen als ‘je tuin winterklaar maken’. En dus dook ik op internet. Wat is dat precies en kan ik dat ook minimalistisch, dat wil zeggen: zonder allerlei nieuw tuigereedschap en gadgets? En een beetje milieuvriendelijk?

Jaja, inmiddels ben ik zo’n huismus (haha, pun) geworden dat ik blogartikelen schrijf over onze tuin. Hij is best groot en behoeft ook wel wat aandacht. Nu heb ik geen aangeboren groene vingers, maar een beetje scharrelen in de tuin is een mooi mindful klusje. En dus, toen er een mooie zonnige zondag aan zat te komen, nam ik een duik in de wondere wereld van het internet en ontdekte ik dat je je tuin op verschillende manieren winterklaar kan maken.

Dat er eigenlijk twee groepen mensen zijn – democraten en republi… ohnee, ander onderwerp – zij die hun tuin aanharken en snoeien en alle bladeren opvegen, alles schoonmaken en bijknippen én zij die dat niet doen.

Ik ben lid geworden van die tweede groep. Ik las dat je tuin zo netjes winterklaar maken fijn is voor jezelf en voor een nette aanblik vanachter het raam, maar dat het niet zo’n tof idee is voor de vogels, egels, insecten en aanverwante beestjes die graag in je tuin verblijven en scharrelen als het koud is. Blad isoleert ook – handig in de koude maanden – en rottend blad is een natuurlijke vorm van bodembemesting*.

Het feit dat je dan dus bijna niets aan je tuin hoeft te doen tot het voorjaar is, hielp ook 😀

Het feit dat je daar dan geen bladblazers, knipscharensets, trimmer, kettingzaag, boomzaag, kliefhamer, hakbijl, snoeizaag, hakselaar, takkenschaar, heggenschaar, bladhark, bosmaaier… voor nodig hebt, scheelt ook.

Ook begreep ik dat het beter is om je fruitbomen, struiken en heesters niet nu te snoeien. De uitgebloeide bloemen en rottende vruchten zijn voor ons misschien niet zo stylish, maar essentieel voor dieren om de winter door te komen. Snoeien is in de herfst sowieso niet zo handig, het verzwakt de plant, met kans op blijvende schade.

Wat deed ik dan wel?

  • Ik haal de bladeren van het looppad weg. Alleen daar. Die veegde ik op met een bezem en schepte ik in de GFT-bak. Heb je zo’n bladerenkorf staan in de buurt, dan kunnen ze daar ook in. Die bij ons in de buurt was helaas al vol.
  • Ik veegde het terras aan en liet de takjes in een hoekje van de tuin liggen. Een mooi schuilplekje voor de dieren.
  • Op het programma staat nog: nestkastjes schoonmaken. Bij de tuin hebben we ook een paar vogelhuisjes geërfd en daar is dit seizoen rijkelijk gebruik van gemaakt door de geveugelde vrienden. Lees hier hoe je dat doet.
  • Ik ruimde op. De tuinmeubels gingen de schuur in.
  • Ik maakte de tuinbezem en veger en blik goed schoon.
  • De GFT-bak kreeg een goeie opfrisbeurt.

Hier in de tuin staat verder niet zoveel, dus ik hoefde niet ook de vijver te beschermen, kuipplanten naar binnen te halen, het gras voor de laatste keer te maaien of een zee aan potjes en plantenbakken met zomerse bloeiers leeg te maken. Best fijn, zo’n minimalistische tuin.

Nu is er nog één ding op de to-do lijst voor de wintertuin: het ophangen van vetbollen of ander vogel-lekkers voor als het hartje winter is. Dat zijn “cadeaus voor mij” die ik normaliter op mijn december verlanglijst zet. Het is echter nog maar de vraag of we dit jaar Sint en kerst vieren. Maar wie weet zitten ze ineens in mijn schoen bij de haard… 😉

Wat zijn jouw tuinklusjes voor deze maand? Hoe verzorg jij je tuin of balkon in de winter?

xAnja

*Dat geldt alleen voor bladeren van inheemse struiken en bomen.