Wat is “slow living” en hoe doe je dat?

Slow leven, ik ben er slecht in – deze week bewees ik het weer goed – maar ik probeer het in ieder geval. En gaandeweg pluk ik er ook de vruchten van. Het is voor mij één van de manieren de drukte, de chaos en de altijd-veranderende wereld om me heen te stroomlijnen. Ik zie het dan ook als onderdeel van minimalistisch leven.

Het was voor mij de eerste werkreis na de lockdown, en ook het eerste virtuele event. Een vreemde toestand, lastig te organiseren vanaf afstand en vreemder nog om erheen te reizen (vrijwel lege hotels) en met mondkapjes op te werken. De stress en spanning zat diep. Weinig slaap, veel koffie en lange dagen. En toen het event zelf niet geheel foutloos ging, voelde ik m’n hartslag wel. Rustig thuiskomen was er ook niet bij, want het klussers zijn hier ook weer begonnen.

What.
A.
Week.

Tijd om mezelf weer even tot de orde te roepen en tot rust te laten komen. Let’s go slow.

Wat is slow living?

Het woord zegt het al een beetje: hiermee wordt een langzame, rustige, kalme leefstijl bedoeld. Het begon met de slow food beweging, die zich richtte op traditioneel koken en tijd nemen voor het koken als tegenhanger van fast food, maar is ondertussen dus uitgegroeid tot een complete manier van leven.

Waarom kies ik voor slow leven?

Slow living is voor mij de manier om te genieten van het moment, bewust te zijn van wat ik aan het doen ben, van de dag, de taak, de situatie waarin ik me bevind. Het verbetert mijn concentratie (en dus mijn werkzaamheden, mijn resultaten, mijn relaties), mijn humeur – als het een positieve situatie betreft – en geeft een gevoel van dankbaarheid, acceptatie en grip op de zaak.

Hoe breng je dit in de praktijk?

Hoewel slow living in de praktijk voor iedereen anders kan zijn, vind ik onderstaande punten belangrijk om na te streven:

1 – Een masterplan voor jezelf hebben

Ons leven is vaak een aaneenschakeling van taak naar taak. Van kinderen ophalen tot de afwas, van mails beantwoorden tot boodschappen doen. Dat is niet per se verkeerd, maar kan wel aanvoelen als een ketting van “moetjes” en het gevoel dat je leven aan je voorbijgaat. Door een plan voor je leven te hebben – doelen die je wilt bereiken – kun je dit gevoel beïnvloeden. De taken worden dan een onderdeel van een groter geheel, waardoor je ze meer waardeert en ziet tot welk overall resultaat ze leiden (of niet). Het geeft perspectief.

 • een plan / doel voor je leven (“over vijf jaar wil ik…”) geeft een gevoel van eigenaarschap en geeft richting
 • ruimte laten ‘voor niks’ in je agenda in plaats van alles “dicht” te plannen helpt voor onverzicht en rust

2 De stilte accepteren

Als ik schrijf “ik ben er slecht in” dan bedoel ik onder andere dit punt: ik ben slecht in stil zijn. Ik ben gewend aan rumoer, kan veel praten en houd van reuring om me heen. Ik kook met YouTube en werk met Spotify en kijk soms een docu als ik iets met m’n handen doe – zoals de was vouwen. Maar altijd geluid om je heen, werkt in je tegendeel. Unpluggen is nodig, weet ik nu. Maar stilte moet je leren waarderen en daar ben ik nog niet zo goed in.

 • mediteren kan helpen om de stilte te accepteren, net als yoga beoefenen
 • geluid-notificaties uitzetten op je telefoon/laptop/iPad helpt om je concentratie langer vast te houden
 • de stilte omarmen gaat stapje-voor-stapje. Probeer bijvoorbeeld “white noise” als tussenstap.

3 – De ‘tussendoor-momenten’ koesteren

Als er iemand overleden is, dan worden bij het afscheid de hoogtepunten uit iemands leven benoemd. Maar dat niet alleen, er wordt ook vaak stilgestaan bij de kleine dingen: “oma had altijd een trommeltje met spritsen” of “hij maakte altijd tijd voor een praatje met de zieke buurman”. Ik noem dat de “tussendoor-momenten”, situaties waar je je niet eens zo bewust van bent. Bij slow living hoort het erkennen en bewust meemaken hiervan.

 • Dit is pure mindfulness: proef je eten goed, neem je rust, wandel zonder muziek, praat zonder afleiding, het is luisteren in plaats van praten (en de was vouwen zonder docu, Anja……..)
 • je mobiele telefoon is dé nummer 1 verstoorder van mindfulness (en voor mij staat email op no. 2). Leg hem in een andere kamer, ga naar het toilet zonder, spreek met jezelf een limiet af, doe een digitale detox. The social dilemma op Netflix is ook een aanrader.

4 – Rustig starten

Een ochtendritme (of routine) hebben is een belangrijk punt in de slow living movement. Plan zo’n ritme voor jezelf – en neem er dan ook de tijd voor om het uit te voeren. Lees hier over het samenstellen van een ochtendritme.

5 – Drukte en stress verminderen

Op drukke, stressvolle dagen gebeurt me dit het meest: ineens merk ik dat ik een stijve nek heb, lichte hoofdpijn of dat ik al een poosje met een gespannen kaak” typ. Ik voel me dan gehaast en focus me op wat er allemaal nog afgemaakt moet worden. Recent heb ik geleerd om dan een body check-in te doen:

 • Je focust je lichaamshouding: is je kaak vergrendeld, druk op je schouders, hoofd- of nekpijn, stramme spieren, gejaagde ademhaling? Maak jezelf dan even “los” door te bewegen (al is het maar een simpel ‘door elkaar schudden’) of rekken en strekken. Een ademhalingsoefening – een paar keer diep in- en uitademen – kan ook helpen. Het is 5 seconden werk maar werkt super!
 • Bovenstaande is een “pleister” om op dat moment de situatie te verbeteren. Beter is natuurlijk om negatieve stress waar mogelijk te verminderen. Dat kun je doen met een emotiedagboek.

6 – Minder spullen, meer leven

In plaats van je bezig te houden met (het verzamelen van) spullen en dingen – kopen, onderhouden, schoonmaken – ligt bij slow leven de nadruk op ervaren en het beleven van je dag met alle momenten, positief en negatief.

 • Ontspullen en meer focussen op wat je doet, in plaats van wat je hebt.

7 – Seizoenen

Slow leven is dus het bewust (be)leven van alledag. Daar horen ook de seizoenen met hun wisselingen bij. Ik vind dat ieder seizoen iets moois heeft, eigen unieke ‘eigenschappen’. Ik neem die jaargetijden om invulling en in zekere zin ook sturing te geven aan hoe ik per dag leef. Dit zijn wat ideeën om te leven met de seizoenen:

 • kleding (winterse trui, zomers jurkje)
 • eten en drinken
 • decoratie in huis (bloemen, kaarsen, bloembolletjes, de kerstboom)
 • nuttige activiteiten (voorjaarsschoonmaak, tuinieren)
 • ontspanning (schaatsen, bollen planten, zwemmen in de zee, op vakantie gaan)
 • muziek, boeken, films
 • feesten (Kerst, Koningsdag, Pasen, Sint Maarten)

Zie ook mijn bucket list voor de herfst van 2020.

Fijn om dit zo eens opgeschreven te hebben. Voor mijzelf vooral, omdat ik zo ook beter weet hoe ik mijn dagelijkse leventje wil inrichten. En dat het soms echt niet lukt, maar dat ik dan weer terug kan naar deze basis. Ik hoop dat jij hier ook inspiratie uithaalt en bewuster en minder gejaagd je dag beleeft.

xAnja

Fotocredits: Christiana Rivers

Anja

10 reacties op ‘Wat is “slow living” en hoe doe je dat?

 1. Goed om je hier bewust van te zijn en af en toe op de rem te trekken. Zelf heb ik een blog over slow ( https://slow4all.home.blog/2020/01/24/wat-is-slow-living/#more-222 ) maar vanwege Corona, kinderen thuis en werk dat gewoon verder ging heb ik de laatste maanden ervoor gekozen toch mijn tijd elders te besteden om zelf nog enigszins slow te blijven leven . Maar ik vind ik nog steeds dat meer mensen baat bij meer slow zouden kunnen hebben!

  Like

  1. Wat goed! En leuk dat je ‘m hier tipt. Mooi dat je schrijft dat je keuzes maakt om zelf “slow” te blijven gaan. Ik merk dat ik tegenwoordig zelfs op zondag to do lijstjes aan het maken ben, omdat ik doordeweeks niet aan alles toekom. Tijd voor een rem, inderdaad!

   Like

 2. Ik wil ook heel graag naar een slow living leven en ben nog een beginner ik wil al minder met iPad telefoon in de weer. Ik ben een meisje met beperking ik schrijf hier ook over. 😊

  Like

 3. Leuk bericht!
  Het leven vliegt voorbij, helemaal als alle dagen op elkaar lijken.

  Ik ben wel benieuwd naar meer of uitgebreidere ideeen hoe te leven met de seizoenen 🙂

  Ligt het aan mij, of doen de links het niet?

  Like

  1. Hi Mo, je hebt gelijk, WordPress is de laatste tijd een beetje vervelend aan het doen. Slaat halverwege m’n berichten niet op en soms ben ik er ineens “uitgegooid”. Ik ga het snel fixen!

   Like

 4. Met een gezin met vijf kinderen en een baan in de zorg waren mijn dagen vroeger goed gevuld. We hielden soms een pyamadag. Heerlijk aanmodderen, zolang mogelijk in pyama. Niks hoefde. Dat was bijtanken waar je weer dagen mee vooruit kon. Tegenwoordig heb ik de tijd aan mezelf. Rustig de dag opstarten, hier daar wat klusjes, lekker wandelen of fietsen met Mijntje, schilderen, schrijven, zwerfafval ruimen wanneer ik daar zin in heb, fotograferen, bezoekjes van onze kinderen en kleinkinderen, contact met mijn zus en vriendinnen. Maar alles verspreid, geen overvolle dagen meer. Verder mijn huis langzaamaan steeds verder ontruimen. Heerlijk. En toch vliegen de dagen voorbij. Daar kan ik mij soms zo over verbazen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.