Anja’s Eco-Alternatieven 3 | Duurzaamheid

Vaste lezers weten dat het één van mijn doelen is voor 2020: duurzamer leven. Eén van de manieren waarop ik dat in de praktjk breng, is het vervangen van producten of services die we gebruiken voor betere, ‘groene’ alternatieven. Dat bedoel ik ook echt op een hele simpele manier: ik verving onder andere al het toiletpapier, lampenbolletjes, handzeep en gezichtscrème, maar ook interieuritems. Vandaag een update: onderstaande items kwamen als vervanger onlangs het huis binnen.

1. Haarborstel

Bij Action (!) kocht ik een nieuwe haarborstel gemaakt van resthout. Ik moet zeggen dat ik er echt van stond te kijken dat je zoiets bij een dergelijke winkel kon vinden. Volgens het kaartje worden de borstels gemaakt van stukjes die overblijven bij het meubelmaken. Er zat het FSC-keur op, maar na aankoop kon ik er niet zoveel over vinden. De haarborstel kostte € 3,99 en er lager er maar vijf, in allemaal verschillende houttinten. Ben ik in een mooi verhaal getrapt of is dit echt een lucky find? Ik zal het waarschijnlijk nooit weten. Mijn oude haarborstel (van plastic) was echt ontzettend aan vervanging toe, dus alleen voor mijn haar is het al een verbetering.

2. Schuurspons

Ik meldde het eerder al even: Hema heeft een fijne lijn betaalbare ecologische schoonmaakproducten. Uit die lijn komt ook onze nieuwe set schuursponsjes voor het betere schoonmaakwerk. Naast dat deze schuursponsjes niet in plastic verpakt zitten en niet gekleurd zijn met kleurstof, zijn ze gemaakt van 90% gerecycled materiaal. Je kunt ze gebruiken voor anti-aanbaklagen en kookplaten. Voor het bedrag hoef je het ook niet te laten: 2 stuks kostten € 1.

3. Afwasmiddel

Lang verhaal kort: ik ben overgestapt van de grote bekende groene fles afwasmiddel (die echt heeeeel lang meegaat ja) naar het eco-afwasmiddel van Klok. Het bevat geen parfum of kleurstoffen, heeft het EU Ecolabel, is beter voor mensen met een contactallergie en is van Nederlandse makelij. Wat mij betreft doet het wat het doen moet: de vaat schoon krijgen. Of de flacon net zo lang meegaat als die bekende groene aanbieder; de tijd zal het leren. De substantie van Klok is wel iets vloeibaarder, waardoor je gemakkelijker overdoseert. Klok producten zijn te koop in de reguliere supermarkt.

4. Broodzak

Deze typ ik een beetje met het schaamrood op mijn kaken. Toen ik vorig jaar meedeed met Plastic Free July vond ik al dat ik mijn plastic goed zou kunnen verminderen door met herbruikbare broodzakken te werken. Maar tot een koop kwam het nooit: wij kopen best veel verschillende soorten brood (plat, boules, lang, stok) en dat zouden heel veel zakken zijn. Onlangs zag ik ze liggen bij AH en herinnerde ik me dat dit inderdaad een goede stap zou zijn. Ik kocht de zak – om er vervolgens achter te komen dat zowel de supermarkt als de bakker momenteel alleen brood in plastic aanbiedt en geen gerecyclede zakken aanneemt vanwege corona. 🤦 Nu maar hopen dat deze regel snel niet meer nodig is. De eerste stap is in ieder geval gezet…

5. Rundvlees/varkensvlees

We kochten eigenlijk altijd al biologisch vlees, maar deden dat gewoon in de supermarkt. Een paar weken geleden stelde ik voor om mee te doen met het gezamenlijk kopen van rundvlees. Ik schreef er een apart artikel over, maar the bottom line is: we zijn er heel tevreden over. Het voelt goed, het is een prettig bedrijf wat goed communiceert. We eten Nederlands vlees wat een goed leven heeft gehad. Afgelopen vrijdag kwam de tweede bestelling binnen: varkensvlees. Niet dat het rundvlees al op is (zeker niet) maar zo kunnen we een beetje gevarieerd eten. Het is nog steeds mijn doel om beperkt vlees te eten.

Dat waren de eco-alternatieven van deel 3. Ik moet zeggen: ondanks alle corona-toestanden en het feit dat het huis hier volledig overhoop ligt voor de verbouwing, houd ik mijn focus er aardig op. Niet slecht, al zeg ik het zelf. Welke stap heb jij onlangs gezet op het gebied van duurzamer leven?

xAnja

Anja

6 reacties op ‘Anja’s Eco-Alternatieven 3 | Duurzaamheid

 1. Er is hier in de buurt een melktap bij een boerderij. Een klein stukje lopen met een glazen fles in mijn rugzakje. En de melk is zo lekker. Ze hadden er ook eieren en meel van een molen in de buurt. Dus lokale pannenkoeken bakken kan. Ik heb een thermometer gekocht. En een bakje yoghurt starter. Een hooimadame heb ik al. Dus kan ik ook zelf yoghurt gaan maken. Dat scheelt weer een paar lege pakken. En wat vervoerskilometers.

  Like

 2. Ik heb eco-afwasmiddel van Ecover, bevalt ook heel goed. De consistentie is juist wat dikker dan die van Dreft en je hebt ook echt maar een drup nodig. Er zit een gek dennenlucht-geurtje aan dat ik eerder associeer met wc-reiniger (dankzij mijn moeder die altijd Ecover wc-reiniger gebruikte), maar eigenlijk is het best wel fris.

  Ik heb een houten haarborstel die geloof ik van de Kruidvat komt. De ‘haren’ van de borstel zijn niet van metaal met van die bolletjes, maar helemaal van kunststof. Ik heb de indruk dat de borstel dan langer meegaat, want bij eerdere borstels had ik altijd dat die bolletjes er heel gauw vanaf gingen. Ik maak de borstel regelmatig schoon met warm water en afwasmiddel of shampoo, dat kan hij heel goed hebben en je krijgt de haren, de stofjes en het vet er veel beter uit.

  Like

 3. In verband met dat FSC-keurmerk kan je kijken op de app ‘Keurmerkenwijzer’, daar vind je of het een echt keurmerk is of iets ‘uitgevonden’.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.