Anja’s Eco-Alternatieven 3 | Duurzaamheid

Vaste lezers weten dat het één van mijn doelen is voor 2020: duurzamer leven. Eén van de manieren waarop ik dat in de praktjk breng, is het vervangen van producten of services die we gebruiken voor betere, ‘groene’ alternatieven. Dat bedoel ik ook echt op een hele simpele manier: ik verving onder andere al het toiletpapier, lampenbolletjes, handzeep en gezichtscrème, maar ook interieuritems. Vandaag een update: onderstaande items kwamen als vervanger onlangs het huis binnen.

1. Haarborstel

Bij Action (!) kocht ik een nieuwe haarborstel gemaakt van resthout. Ik moet zeggen dat ik er echt van stond te kijken dat je zoiets bij een dergelijke winkel kon vinden. Volgens het kaartje worden de borstels gemaakt van stukjes die overblijven bij het meubelmaken. Er zat het FSC-keur op, maar na aankoop kon ik er niet zoveel over vinden. De haarborstel kostte € 3,99 en er lager er maar vijf, in allemaal verschillende houttinten. Ben ik in een mooi verhaal getrapt of is dit echt een lucky find? Ik zal het waarschijnlijk nooit weten. Mijn oude haarborstel (van plastic) was echt ontzettend aan vervanging toe, dus alleen voor mijn haar is het al een verbetering.

2. Schuurspons

Ik meldde het eerder al even: Hema heeft een fijne lijn betaalbare ecologische schoonmaakproducten. Uit die lijn komt ook onze nieuwe set schuursponsjes voor het betere schoonmaakwerk. Naast dat deze schuursponsjes niet in plastic verpakt zitten en niet gekleurd zijn met kleurstof, zijn ze gemaakt van 90% gerecycled materiaal. Je kunt ze gebruiken voor anti-aanbaklagen en kookplaten. Voor het bedrag hoef je het ook niet te laten: 2 stuks kostten € 1.

3. Afwasmiddel

Lang verhaal kort: ik ben overgestapt van de grote bekende groene fles afwasmiddel (die echt heeeeel lang meegaat ja) naar het eco-afwasmiddel van Klok. Het bevat geen parfum of kleurstoffen, heeft het EU Ecolabel, is beter voor mensen met een contactallergie en is van Nederlandse makelij. Wat mij betreft doet het wat het doen moet: de vaat schoon krijgen. Of de flacon net zo lang meegaat als die bekende groene aanbieder; de tijd zal het leren. De substantie van Klok is wel iets vloeibaarder, waardoor je gemakkelijker overdoseert. Klok producten zijn te koop in de reguliere supermarkt.

4. Broodzak

Deze typ ik een beetje met het schaamrood op mijn kaken. Toen ik vorig jaar meedeed met Plastic Free July vond ik al dat ik mijn plastic goed zou kunnen verminderen door met herbruikbare broodzakken te werken. Maar tot een koop kwam het nooit: wij kopen best veel verschillende soorten brood (plat, boules, lang, stok) en dat zouden heel veel zakken zijn. Onlangs zag ik ze liggen bij AH en herinnerde ik me dat dit inderdaad een goede stap zou zijn. Ik kocht de zak – om er vervolgens achter te komen dat zowel de supermarkt als de bakker momenteel alleen brood in plastic aanbiedt en geen gerecyclede zakken aanneemt vanwege corona. 🤦 Nu maar hopen dat deze regel snel niet meer nodig is. De eerste stap is in ieder geval gezet…

5. Rundvlees/varkensvlees

We kochten eigenlijk altijd al biologisch vlees, maar deden dat gewoon in de supermarkt. Een paar weken geleden stelde ik voor om mee te doen met het gezamenlijk kopen van rundvlees. Ik schreef er een apart artikel over, maar the bottom line is: we zijn er heel tevreden over. Het voelt goed, het is een prettig bedrijf wat goed communiceert. We eten Nederlands vlees wat een goed leven heeft gehad. Afgelopen vrijdag kwam de tweede bestelling binnen: varkensvlees. Niet dat het rundvlees al op is (zeker niet) maar zo kunnen we een beetje gevarieerd eten. Het is nog steeds mijn doel om beperkt vlees te eten.

Dat waren de eco-alternatieven van deel 3. Ik moet zeggen: ondanks alle corona-toestanden en het feit dat het huis hier volledig overhoop ligt voor de verbouwing, houd ik mijn focus er aardig op. Niet slecht, al zeg ik het zelf. Welke stap heb jij onlangs gezet op het gebied van duurzamer leven?

xAnja