Een week zonder plastic | Plastic Free July dagboek

Voor wie het niet heeft meegekregen: het is deze maand Plastic Free July en ik doe mee. Dit is een van origine Australisch initiatief om bewuster om te gaan met plastic, maar inmiddels is over de hele wereld bekend en vinden er allerlei acties plaats. Ik doe voor de 2e keer mee.

Vorig jaar besloot ik één van de door het PFJ-team aangedragen opties uit te proberen, namelijk het niet-gebruiken van ‘The Big Four’: plastic tasjes, plastic (koffie)bekers, plastic rietjes en plastic (drink)flesjes. Het gaat hierbij om single-use plastics, plastic producten die we één keer gebruiken en dan weer weggooien.

Zó. Dit waren twee alinea’s met te vaak het woord ‘plastic’ haha.

PFJ Fotoverslag

Maar voor de 2019 besloot ik er een schepje bovenop te doen: ik wilde inderdaad ook weer de hele maand die Big Four links laten liggen, maar ook een weeklang proberen met zo min mogelijk single-use plastics te doen. Boodschappen doen zonder plastic verpakkingen, geen producten te kopen in plastic. Challenge accepted!

Dinsdag 2 juli

Ik begon vorige week dinsdag, want op maandag ging ik met een vriendin uit eten en ja – dat is lekker makkelijk natuurlijk. Die dinsdag ging prima. Mijn ontbijt kwam uit de voorraad: brood uit de vriezer, tussendoortjes van de fruitschaal.

Het avondeten bestond uit Italiaanse hapjes vooraf, inclusief een losse Italiaanse bol die ik bij Appie uit de vriezer mocht meenemen in mijn eigen herbruikbare netje. Er waren olijven uit blik, zongedroogde tomaten uit een potje. Het hoofdgerecht was penne (uit een kartonnen doos) met courgette, een sjalotje, zelfgemaakte bechamelsaus (melk, bloem, boter) en zalm. Ik kocht ook een paar nectarines, die gingen ik m’n andere netje.

Ik kocht 2 producten van/met plastic: de gerookte zalm en een brood (want de bakker was al dicht toen ik klaar was met werken). De zalm had ik wellicht ook plasticvrij kunnen kopen, als ik op tijd bij de visboer was geweest.

20190703_121910

Woensdag 3 juli

Opnieuw een prima dagje. Ik maakte een boodschappenlijstje en ging de speciaalzaken af: de slager voor vleeswaren en kip, de kaasboer voor Goudse kaas en mozzarella…….. die hij ook alleen maar in plastic had. En dan ook nog in een huge ass plastic zak, want: vocht om het vers te houden. Tsja. Niets aan te doen.

Toen ik na dit rondje speciaalzaken thuiskwam – om 4 uur ’s middags, daarna nog 3 uur gewerkt! – was ik moe. En besloot mijn vriend dat hij zin had om uitgebreid te koken. Vond ik helemaal niet erg, maar ‘mijn’ boodschappen en het eetplan voor die avond konden dus een dagje opschuiven. En nee, ik verplicht hem niet om mee te doen met Plastic Free July – al nam hij wel de netjes mee 🙂

Ik kocht 1 product in plastic. Voor de rest nam ik mijn eigen dozen mee:

20190703_124408

Donderdag 4 juli

Eindelijk wordt m’n werk wat rustiger en kan ik wat zaken oppakken die de laatste tijd zijn blijven liggen. Ik werkte thuis en had de verse vleeswaren van gisteren op brood bij de lunch. ’s Avonds stond het gerecht van gisteren wél op tafel: kip kerrie met nectarines, pandanrijst en paprika. De kerriesaus kwam uit een pot, die stond nog in de kast. Ik kocht niets vandaag, dus ook niets in plastic verpakt.

Vrijdag 5 juli

Een afspraak buiten de deur zorgde ervoor dat ik bíjna plasticvrij at – ik had alleen een zakje mosterd wat van een soort plastic-achtig papier was. Ontbijt en tussendoortjes waren allemaal plasticvrij. ’s Avonds ging ik met mijn vriend uit eten bij een Perzisch restaurant. Daar hebben we geen plastic verbruikt – al weet ik natuurlijk niet hoe dat in de keuken zit. Wél hebben we heerlijk gegeten!

Ik kocht niets vandaag, maar fotografeerde wel ons Perzische theesetje:

20190705_202617

Zaterdag 6 juli

Terwijl mijn vriend begon aan een klus in huis, bleef ik een beetje bankhangen: ik voelde me ziekjes. Slap, verkouden. Had ook niet zo best geslapen. We aten een ontbijtje van toast met kaas en een kop thee. Na de middag (kop soep uit een plastic (!) verpakking, stond nog in de kast) voelde ik me al wat beter en pakte ik het huishouden aan: de keuken kreeg een sopbeurt en ik maakte een weekmenu en boodschappenlijstje. Het was Grote-Boodschappen-Tijd.

Tegen vier uur vertrok ik richting speciaalzaken en twee (!) supermarkten: AH en Aldi. Ja, jongens, dat plasticvrij inkopen heeft wat voeten in aarde. De route ging langs de groenteboer voor verse uien en rucola (die ik vers wilde en niet in plastic, maar de verkoopster kwam alsnog met een plastic bakje en vershoudfolie erom gewikkeld aan…!). Next stop was de bakker voor een brood in papier. Daarna de slager (vleeswaren) en de kaasboer (walnoten). Helaas had de kaasboer geen verse cheddar.

Daarna Aldi waar ik koffiecups (in een doos, maar van plastic), een blik kidneybonen, melk en 2x yoghurt, margarine, eieren, een komkommer kocht. Tot mijn verbazing hadden ze meer fruit ‘los’ dan ik had verwacht: de ananas, de mango en de bio-citroen komen er ook vandaan. Niet slecht!

Als laatste was Appie aan de beurt – die echt goed bezig zijn met plastic verminderen. Ik kocht er de kokosmelk in blik, sour cream, de cheddar (echt niet plasticvrij te krijgen), de Mediterraanse kruiden in pot, de tomaten, aubergine, 2x courgette, nectarines en paprika’s zonder plasticje. En één pot tomatenblokjes.

20190706_162836

Ik kocht 4 producten in plastic verpakt of plastic bevattend. We aten die avond macaroni met citroen, knoflook, Parmezaanse kaas, rauwe ham en rucola. Lekkkuurrrr. En een handje snoeptomaatjes.

Zondag 7 juli

Na een ontbijt met brood en ei en een verjaardag, waar we ook lunchten, maakte ik thuis deze heerlijke ovenschotel met maïs, bruine bonen, vega gehakt, cheddar & sour cream:

20190707_203505

En keken we Nederland-USA, natuurlijk. De dag vloog voorbij, de bal helaas ook twee keer in de verkeerde goal 😦 Geen aankopen vandaag.

Maandag 8 juli

Work-work-work-work. En snotter-snotter-snotter. Dat was maandag. De verkoudheid was weer terug. Ik deed geen boodschappen en ’s avonds maakte de lief ratatouille met een tomaten-gehaktbal. Het gehakt lag nog in de vriezer. De hele dag plasticvrij doorgekomen! Ik heb dus verder boodschappen voor (een groot deel van) de week, dus ondanks dat ‘Dé Week’ voorbij is, gaat het plasticvrijer eten nog wel even door 🙂

En dat was dan alweer 7 dagen. Goh… ik merk, zo schrijvende, dat ik moeite heb om bepalen of deze challenge nu succesvol is geweest, hoewel ik er echt wel op heb gelet.

Overwegingen en bevindingen:

 • Ik koop graag biologisch vlees en biologische vleeswaren. Ook zuivel vind ik belangrijk om bio te kopen. Maar mijn slager heeft geen bio-vlees. De super heeft het weer wel… maar in plastic.
 • Je moet bij het opmaken van je weekmenu niet alleen nadenken over wat je al in huis hebt (zoals ik altijd doe), maar nu ook over de verpakking waarin het komt
 • Sommige producten zijn niet plasticvrij te krijgen. En dat is vaak heel logisch.
 • Je sjouwt een hele tas met lege (plastic) bakjes en herbruikbare netjes mee met boodschappen doen. Dat is nog even wennen en soms f*cking irritant, want dan zit je boodschappentas al halfvol nog vóór je een winkel binnengestapt bent.
 • Als je groente vers koopt in de super, zit het vaak in plastic (denk spinazie, broccoli of asperges). Dezelfde groente zijn vaak ook ingevroren verkrijgbaar in een kartonnen doos.

Hoe ga jij om met plastic in relatie tot de boodschappen? En vinden jullie m’n challenge een beetje geslaagd?

xAnja

Anja

9 reacties op ‘Een week zonder plastic | Plastic Free July dagboek

 1. Hoi Anja,

  Ik lees al een tijdje mee op jouw blog. Tof dat je mee doet met plastic free july. Ik vind dat je het heel goed doet en ik loop tegen dezelfde dingen aan. Wél naar de slager, maar níet biologisch óf biologisch vlees in plastic bij de supermarkt. Sommige dingen zitten er al jaren ingebakken, zoals brood in stoffen zakken bij de bakker, fruit en groente in netjes etc.
  Maar bij mij heeft het even geduurd voordat het gewoontes werden.
  Ik zou zeggen: missie geslaagd!

  Like

  1. Dankjewel Gerda, lief berichtje! Leuk ook om te horen dat je al wat langer meeleest! Ja, dat bio/niet-bio vind ik dus wel ’n dingetje. ik ga ook weer terug naar bio vlees, ook omdat we hier op zich goede plastic-recycle mogelijkheden hebben. En het scheelt naar een aparte winkel gaan. Aan de andere kant stimuleer je met zo’n aankoop bijj de slager/bakker natuurlijk wel weer de kleine ondernemer i.p.v. de Ap. Keuzes, keuzes!

   Like

 2. Graag zou ik zelf ook zo willen leven Anja, sinds ik vorig jaar al je blogposten las over minder plastic, kan ik er gewoon niet meer tegen hoe ongelofelijk veel plastic ik overal zie. Verschrikkelijk irritant ook als je er eens op begint te letten. Helaas als ik zo je bevindingen lees, kan je zelf wel wat minderen door er op te gaan letten, maar brengt dit wel serieus wat planning en voorbereiding met zich mee die je volgens mij niet altijd kan opbrengen al dan niet door tijdgebrek. Eigenlijk zouden de supermarkten en producenten het ons gewoon wat ‘makkelijker’ moeten maken door de aangeboden opties te verminderen of producten vanzelf aan te bieden in alternatieven.

  Like

 3. Volgens mij heb je t heel goed gedaan! Je bent heel bewust er mee bezig geweest en dat is al het belangrijkste. Sommige producten zijn gewoon niet zonder plastic te krijgen en dan kun je voor jezelf de afweging maken of je het wel/niet wilt. Ik heb ook een challenge gedaan zonder plastic en dan zie je nog meer hoeveel plastic er overal is, is mijn ervaring. Wat mijn kijk hierop wel heeft verandert is het boek De verborgen impact. Daarin lees je ook het aandeel van bijvoorbeeld (plastic) verpakking op het gehele product.
  Voor mezelf let ik er op dat ik als het kan iets zonder verpakking koop en zonder microbeads (in verzorgingsproducten zoals tandpasta bijv).

  Like

  1. Ja, dat bewust consumeren zit er inmiddels wel in. Het viel nog tegen hoeveel moeite je moet doen om sommige producten te kopen die in de super dus alleen in plastic te koop zijn.
   Dat boek is me inderdaad al vaker aangeraden. Ik zag het in de bieb, maar ’t leek me een wat lijzig boek. Is er een beetje doorheen te komen?

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.