Geen geld, wel vakantie: de staycation

De afgelopen weken schreef ik meerdere artikelen over op reis gaan, vakantie vieren enzovoorts. Maar ik kan niet in je portemonnee kijken – dat zou gek zijn hè – en dus leek het me ook goed om een bericht te schrijven over de staycation of holistay: een vakantie die je viert in je eigen huis of buurt.

En mocht je het niet doen voor de knaken, thuisblijven is ook beter voor het milieu dan in een vliegtuig stappen of vele kilometers maken met je auto/camper/motor. Voor je persoonlijke gemoedsrust scheelt het ook: geen rijen op Schiphol, geen jengelende baby’s in het vliegtuig, geen vieze Franse gaten toiletten en niet uuuuren in de file. Vakantiestress is ook niet alles hoor.

Niet weg, wel ’n break

Een holistay of staycation zijn Engelse termen voor thuisblijfvakanties. Of zoals we vroeger zeiden: de vakanties naar Balkonia of Gardenia 🙂 Je hoeft ook helemaal niet weg om te genieten van tijd ‘off’, al ligt het risico dat je “nog even wat werk doet” of toch maar even die keukenkastjes gaat opfrissen wel op de loer. Méér dan dat je daadwerkelijk elders verblijft.

Maar oké, die staycation dus. Hoe maak je daar een succesvolle tijd van? Nou ja, eerst bedenken waarom je graag op vakantie gaat, wat haal jij graag uit een vakantie? De meeste mensen zullen iets antwoorden als “om het batterijtje weer op te laden”, “om echt tijd met de kids/samen door te brengen” of “om andere indrukken op te doen”.

Stap 1 is dus: weten waarom je vakantie wilt vieren, ook al ga je niet weg. Wat is het doel?

Als je dat weet, dan kun je voor jezelf ook de invulling bepalen. De redenen die je noemt, zullen waarschijnlijk ongeveer overeenkomen met de drie die ik hierboven noem. Misschien zijn het er wel twee of drie, zijn ze beide belangrijk voor je.

En dus gooi ik er ook maar even een paar tips in, voor die verschillende doelen:

Batterijtje opladen

Voor iedereen die de vakantie, ook als is het ‘slechts’ een staycation, als break van drukke werkzaamheden ziet, tip ik het volgende:

 • Neem écht vrij. Pak niet “een dagje” maar lever vakantiedagen of overuren in om meerdaagse rust te kunnen nemen.
 • Zet je out-of-office aan met een vrolijke boodschap. Zet ‘m tot één dag later dan je daadwerkelijk weer aan het werk bent, zodat je die dag kunt besteden aan het opstarten en bijlezen.
 • Beëindig je laatste werkdag voor de vakantie op een prettige manier, zodat je er echt afstand van kunt nemen. Maak je werktas leeg en ruim je thuiswerkplek op.
 • To-do lijstjes zijn deze dagen verboden. Ook al moest je inderdaad nog die keukenkastjes soppen – die komen een andere keer wel weer!
 • Dek ’s avonds al de ontbijttafel, zodat je lekker kunt uitslapen en direct kan aanschuiven. Maak er wat vrolijks van, alsof je in een hotel of vakantiehuisje bent.
 • Ga in de ‘pensionado’-stand: hoe zou je dag eruit zien als je met pensioen was? Koffie’tje, krantje, boekje lezen, dutje?
 • Open de post niet. Dan kan wel weer als je ‘terug bent’.

Quality time

Vliegen de gewone weken gewoonlijk zó voorbij en ben je toe aan wat quality time met geliefde, kids of goede vrienden? Denk dan aan:

 • Plan een paar leuke activiteiten met elkaar. Of maak een gezins-bucket list voor deze zomer.
 • Leef in de tuin. Je huis ken je al, de tuin als woonplaats misschien wat minder. Ontbijt buiten, nodig buren uit voor de koffie, laat de kids in een tent in de tuin slapen, plan een barbecue met vrienden.
 • Bijpraten met een goede vriendin? Waarom plannen jullie niet een meidenavond inclusief oldskool logeren?
 • Ga op ‘social media strike’. Laat een paar bekenden (je moeder) weten dat je vrijwel niet online zal zijn en leg je telefoon ‘aan de ketting’.
 • Kook simpel. Barbecue’tje in de tuin? Een salade? Of een gerecht met 3 of 4 ingrediënten? En voor je ’t vergeet: there’s no shame in een weekendje diepvriesmaaltijden hoor.
 • Besteed geen tot weinig tijd aan huishoudelijk werk. Het stof ligt er na je rustmomentje ook nog wel.

New Horizons

Als je juist energie krijgt van het ontdekken van nieuwe plekken, en reist om (sportief) bezig te zijn of je culturele meter op te laden, dan zou je dit kunnen doen:

 • Speel toerist in eigen land. Als je geen idee hebt hoe je dat moet doen, kijk dan eens bij bloggers Darina, Romy of Françoise.
 • Boek een sportief uitje. Dat kan vaak relatief voordelig via sites als Social Deal.
 • Maak een bucket list speciaal voor deze zomer.
 • Haal je boodschappen op de (boeren)markt in plaats van in de super.
 • Houd een vakantiedagboek bij, waarin je elke dag schrijft wat je voor nieuws hebt gezien/gegeten/gedaan.
 • Bezoek een restaurant in vakantiestijl: een strandtent a la die op Ibiza, of een lekker kitscherig Italiaans restaurant.
 • Ga uit logeren bij een tante / vriend / nicht / oud-studiegenoot aan de andere kant van het land. Vraag of je de fiets mag lenen. Leuk voor een catch-up aan de ontbijttafel en jij kunt weer ‘ns een andere stad/regio verkennen.

Dat was ‘ie weer! Leuke ideetjes?

Fijn weekend!
xAnja


Fotocredits: Samantha Gades

Anja

11 reacties op ‘Geen geld, wel vakantie: de staycation

 1. Leuke blog! Ik ga dit jaar aan woningruil doen tijdens de vakantie met m’n zus. We wonen niet zo dicht bij elkaar en zo hebben we beide een vakantiegevoel doordat we op een andere plek zijn, we hebben oppas voor onze dieren en een fijn huis zonder dure overnachtingskosten. Ik kijk er al naar uit 🙂

  Like

 2. Erg leuke ideetjes! Van Balkonia of Gardenia had ik nog nooit gehoord haha. Ik kampeerde als kind vaak in de achtertuin, dat vond ik echt een van de leukste dingen om te doen in de zomer. Die traditie ga ik er als ik ooit kinderen heb zeker inhouden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hele leuke ideeën en bedankt dat je mij noemt 🙂 Vorig jaar heb ik, op 1,5 week na, een echte staycation gehouden en ik vond het soms wel lastig, maar ik werd er wel handiger in 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.