7 tips voor een duurzame staycation

Wat is een staycation? Dat is een vakantie die je dichtbij huis viert, waarbij je eigen woning als uitgangspunt dient. Je vult je dagen met vakantie-activiteiten zoals luieren, stadjes bezoeken en naar het strand gaan, maar dan vanuit je eigen woonplaats. Veel mensen doen dit uit financieel oogpunt, maar het is ook veel duurzamer dan op het vliegtuig stappen of veel kilometers maken met de auto.

Juist een staycation (ook wel holistay of thuisblijfvakantie) kun je gemakkelijk nog duurzamer maken. Aangezien wij deze zomer zeer waarschijnlijk niet (ver) weg gaan, wilde ik voor mijzelf weten hoe je zo’n reis echt duurzaam kunt ondernemen. Ik kwam alleen nog niet zoveel inspiratie tegen online, dus besloot ik er zelf maar een artikel over te schrijven.

Duurzame staycation tips

1 – Met OV reizen

Eén van de grootste winsten van een thuisblijfvakantie is dat je geen gebruik maakt van het vliegtuig of juist een lange autorit maakt, met de vervuiling die daarbij hoort. Des te belangrijker is het om dus tijdens je staycation duurzamere vormen van vervoer te blijven gebruiken. Het openbaar vervoer is de meest duurzame optie voor uitstapjes wat verder weg, maar kan prijzig zijn. Mijn tip? Koop een dalurenkortingskaart, koop goedkope treinkaartjes met korting (bijv. bij Kruidvat of AH) of scoor ze via Marktplaats. Of maak gebruik van groepskorting.

2 – Fiets gebruiken

Wat voor dagjes uit naar bestemmingen die wat verder weg zijn geldt, geldt natuurlijk nog meer voor trips dichterbij. Laat de auto staan en pak de fiets. Maak de fietsroute er naartoe onderdeel van je dagje weg, bijvoorbeeld met een picknick onderweg, een iets langere maar mooiere route door het groen of door een bijzondere fiets te huren (tandem, fat bike, fietstrein).

3 – Duurzame activiteiten

Minstens net zo belangrijk als het reizen naar een bestemming is dat wat je op die bestemming doet. Sommige dagjes weg (denk karten, indoor skiën of paintballen) zijn behoorlijk vervuilend. Beter is het om iets te doen wat bijdraagt aan het milieu. Een ecologisch uitje dus. Je kunt daarbij denken aan:

 • strandjutten
 • beach of forest ploggen
 • plastic vissen
 • elektrische boottocht/e-sloep huren
 • activiteit waar je je eigen kracht gebruikt, zoals waterfietsen, kanoën of minigolf
 • vega(n) kookworkshop, brunch of high tea
 • fietspuzzeltocht
 • e-chopper huren
 • speurtocht
 • puurnatuurmarkt / biologische markt
 • milieu(educatie)centrum bezoeken

4 – Zo min mogelijk plastic gebruiken

Je eigen herbruikbare waterfles meenemen scheelt al enorm, maar is misschien voor jou gesneden koek. Juist als we onderweg zijn, wordt er gemakkelijk veel (overbodig) plastic gebruikt. Zakjes voor boterhammen, suikerzakjes bij de koffie, een verpakte sandwich of een plastic ijsbakje, een lepeltje. Belangrijk dus om van tevoren je dag al een beetje te plannen of om gewoon wat herbruikbare items mee te nemen in je tas.

Foto: Sarah Chai

5 – Duurzame accommodatie

Toch een nachtje weg of onverwachts ergens gestrand? Logeer bij een groene accommodatie. Je vindt ze hier. Op veel hotelsites kun je dit tegenwoordig ook als zoekfilter opgeven.

6 – Vega of vegan (uit) eten

Eén van de leukste manieren om een dagje uit af te sluiten is uit eten gaan. In sommige gevallen is het uit eten gaan zélf al een hele belevenis. Dat kan nog duurzamer door te kiezen voor een vega of vegan gerecht op de kaart. Of juist door meteen bij een vega(n) restaurant te gaan eten. Hier alvast een leuk lijstje.

7 – Thema-uitjes dichtbij

Als je niet naar Frankrijk of Italië of zelfs de Verenigde Staten reist deze zomer, kun je wel een vleugje daarvan opdoen met een dagje weg in thema. Bijvoorbeeld als er een Franse markt in je buurt wordt georganiseerd. Of door zelf een “Italiaanse middag” te organiseren met de buurt. Ik schreef eerder over hoe je dit soort (veelal gratis) evenementen in de buurt vindt.

Tot zover mijn tips! Heb jij nog goede aanvullingen? Laat ze gerust weten via de reacties hieronder. Zo inspireren we elkaar!

Ps. Deze kopfoto is briljant hè. Please leave nothing but your footprints!

Anja

5 reacties op ‘7 tips voor een duurzame staycation

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.