Hoe vind je gratis activiteiten voor de zomer?

De zomervakantie staat voor de deur. En eindelijk gebeurt er weer meer buitenshuis! Of je nu een skere student bent, samen met je lief spaart voor je eerste huis, of een gezin hebt wat financieel al genoeg kosten met zich meebrengt, eropuit gaan en de zomer beleven staat vast ook hoog op jouw lijstje. En dan natuurlijk het liefst met zo min mogelijk kosten. Wat zeg ik: het liefst gratis!

Er zijn genoeg locaties en evenementen waar je gratis naartoe kan of aan kan deelnemen zonder kosten. Je moet ze alleen wel even weten te vinden. Daarover gaat het blogbericht van vandaag. Een andere leuke manier om de zomer te beleven is een zomer bucket list. Ik maakte er eentje helemaal voor mezelf en overweeg om er ook één te maken voor met z’n drieën (vriend, zoon en ik).

Anyway, terug naar die gratis dingen om te doen in de zomer. Hoe, wat, waar vind je die? Hierbij mijn tips:

Hoe vind je gratis uitjes in de buurt?

1 – Facebook

Op Facebook onder ‘Evenementen’ (linkermenu uitklappen) vind je een schat aan informatie over de meest uiteenlopende evenementen. Van whiskey leren maken tot flamenco dansen op de boulevard. Zoeken op locatie kon vroeger wel, maar ik kan dat nu niet meer vinden. Pas als je de zoekoptie gebruikt, kun je filteren op betaald/gratis, datums en categorieën. Desalniettemin vind je hier de leukste, origineelste doe-dingen voor de zomer.

2 – Uitmetkinderen.nl

Uitmetkinderen is, zoals de naam doet vermoeden, gericht op locaties voor de kids, maar dat zegt niet dat er niet ook leuke dingen voor volwassenen bij zitten. Je kunt heel goed gericht zoeken en onder “prijs” je budget aangeven – en “gratis” is inderdaad een optie. Ik vind persoonlijk de stijl en opmaak van deze pagina drie keer niks, maar de informatie is zeker waardevol.

3 – Je lokale VVV

Vrijwel iedere gemeente/stad of, als je wat verder buiten de randstad woont: regio heeft wel een eigen VVV-kantoor of toeristenservice met een website die regelmatig geüpdatet wordt. Je vindt hier aankondigingen van lokale, gratis evenementen als stadsmarktjes, braderieën, rommelmarkten en speciale themaweken of -dagen die bij de stad horen. Zoals Vlaggetjesdag in Scheveningen of wanneer de kaasmarkt is in Alkmaar. Dit soort informatie vind je soms onder ‘nieuws’ of op de ‘agenda’.

4 – Uitagenda

Sommige steden, zoals Rotterdam, hebben een specifieke eigen uitagenda: een website met vooral dans-, theater-, muziek- en andere culturele voorstellingen. Het aanbod is hier meestal niet gratis, maar vrije entree komt voor. Geen stadsbewoner? Google op “uitagenda” + je plaatsnaam en kijk wat eruit komt.

5 – Gratisuit.nl

Website die erop is gericht om locaties te promoten die je zonder kosten kunt bezoeken. Ze staan per provincie gerangschikt. Denk aan de kinderboerderij, kleinschalige musea. Er staan niet waanzinnig veel plekken op, maar de website ziet er stukken beter uit dan uitmetkinderen.nl 😉

6 – Het lokale sufferdje / de bieb / prikbord van de Appie

Ben je op zoek naar leuke lokale dingen om te doen? Eendagsevenementen zoals een zomerse braderie of vuurwerkfestival? Dit soort zaken worden vaak aangekondigd via aanplak-A4tjes in de bibliotheek, de supermarkt of op de etalageruiten van de slager/bakker. En hier is je lokale nieuwsblad your best friend.

7 – Kaartjes winnen

Een andere manier om gratis naar een betaalde activiteit te kunnen, is het winnen van kaartjes! Doe mee met slagzinnen, puzzels, raad-het-plaatje enzovoorts. Kijk hiervoor in je lokale krant, op websites van attractieparken (bijvoorbeeld deze van de Efteling), google “kaartjes winnen” + de naam van het attractiepark/festival of op Prijsvragen.nl (ik weet niet hoe up to date die website is).

8 – Vraag rond!

Vriendinnen met kinderen in dezelfde leeftijd? Studiegenoten die het ook niet zo breed hebben? Bevriend stel dat ook een No Spend Month doet? Met elkaar heb je al snel een vat aan informatie bij elkaar. Maak een speciaal Whatsappgroepje aan waar je je ideeën (en waarom niet: een paar foto’s) met elkaar deelt. Op Instagram zijn er ook een aantal budget-bloggers die hun ervaringen op het gebied van gratis zomeractiviteiten delen.

Yep! Dat zijn mijn 8 manieren om de leukste gratis uitjes en activiteiten te ontdekken voor de zomer. Wil je er wel iets aan uitgeven, maar liever niet teveel? Check dan sites als Groupon of Vakantieveilingen voor uitjes met korting. Lid van de ANWB? Ook zij regelen vaak korting op pretparken, attractieparken of dierentuinen.

Maak er een prachtige zomer van! We kunnen weeeeeeer!
xAnja

Anja

4 reacties op ‘Hoe vind je gratis activiteiten voor de zomer?

 1. Zo’n lokale vvv, of toeristische site voor een bepaalde regio, is echt briljant. Wij moesten naar Purmerend voor een vaccinatie, zo’n 30 minuten van huis vandaan. Lokale vvv opgezocht (laagholland.nl) en een heel programma met wandeling etc. samengesteld. Niet helemaal gratis, want er moest ook gegeten worden, maar evengoed fantastisch dat zo’n site gemaakt wordt. En dankzij zo’n vaccinatie kom je ook nog eens ergens 😉

  Like

 2. Leuke tips! Ik vond het fijn om te lezen: weer wat nieuwe inspiratie :-).

  http://www.uitinvlaanderen.be – Je kunt je ook inschrijven voor de nieuwsbrief met activiteiten in je eigen regio.
  – Er zijn steeds meer gratis ‘open water’ zwembaden. In Brugge kun je gratis in de vaart in Damme zwemmen of in de Sint-Pietersplas in Sint-Pieters. Misschien ook weer op bepaalde tijdstippen in de reitjes. Het is zalig om in de natuur of in een nieuwe omgeving te pootje baden.
  – Als je nog aan corona wandelen doet: er zijn veel gratis websites waar gebruikers hun wandeling opladen. Ik houd zelf van routeyou.com. In Vlaanderen zijn er bivakzones waar je gratis & legaal je tentje mag opslaan voor 1 nacht. In Wallonnië wordt wildkamperen vaak getolereerd.

  Dit zijn (voorlopig) mijn (Vlaamse) aanvullingen :-). Alvast een heel prettige & zonnige zomer!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.