Genieten van je vakantie: hoe creëer je “voorpret”?

“Genieten van een vakantie is voor één derde voorpret, een derde de vakantie zelf en één derde: herinneringen”.

Aangezien we op de drempel van de zomervakantie staan, dacht ik na over het voorbereiden op een reis. Als je op dat onderwerp googelt of op Pinterest zoekt naar “preparing for travel” krijg je vele artikelen met TO-DO lijstjes: haal genoeg medicijnen op, gooi de tank vol, zorg voor een oppasadres voor de poes…

Oké, belangrijk. Maar gaan we dan niet voorbij aan het stukje voorpret? En zijn we (vooral: vrouwen) dan niet alleen maar aan het regelen-stressen-zorgen-rennen-vliegen in de pre-vakantie dagen? Is dat niet een beetje zonde?

Mindfulness – the Travel Edition

Kunnen we niet op z’n minst óók bewust stilstaan bij het feit dat we een reis gaan maken – en alvast “voorproeven” van het land, de omgeving, de smaken, de mogelijkheden? Ja, natuurlijk, leuk! Maar hoe doe je dat dan? Hieronder een aantal ideeën.

Muziek

Eén van de simpelste manier om in de stemming te komen, is het luisteren van muziek uit het land of de regio waar je naartoe gaat. Portugese fado, Franse chansons. Of wat dacht je van deze heerlijke playlist voor als je naar de Achterhoek vertrekt? Draai het in de auto naar je werk, tijdens het koken en en route naar je bestemming.

Allemaal: “wheeeeeeeen the moon hits you eye like a great pizza pie, that’s amoreeee.”

Activiteiten

Je kunt letterlijk in de sfeer stappen door vóór je vakantie iets te zien / doen / bezoeken in de stijl van het land. Denk aan een foodtruck festival, een concert, bepaalde exposities of toneelvoorstellingen. Zo ervaar je de sfeer van een Frans marktje alvast in Den Haag bij Le Marie Marche.

Staat Italië dit jaar op het programma? Waarom dan niet een bezoek brengen aan Sprezzatura: 50 jaar Italiaanse Schilderkunst (1860-1910) in het Drents Museum? Na een straffe espresso en vóór de uitgebreide Italiaanse lunch, natuurlijk 😉 Wordt het de U S of A? Dan is ‘Looking for America‘ in Museum Hilversum een tip.

Musea waarvan je het reisvirus te pakken krijgt, zijn er in Nederland ook genoeg. Denk aan het Afrikamuseum in Berg en Dal, het Wereldmuseum in Rotterdam, Museum Volkenkunde in Leiden (nu met een expositie over Australische kunst) en het Tropenmuseum (Amsterdam).

Eten & Drinken

Met gerechten, ingrediënten, hapjes en drankjes uit een bepaald land of specifieke streek kun je pas echt voorproeven. Ik vind zelf de biologische markt op het Noordplein in Rotterdam erg leuk, maar je kunt ook naar de Markthal, met daarin zowel een Aziatische supermarkt als een Marokkaanse kruidenkraam.

Ander idee: leen een kookboek met recepten en ga lekker los op je allereerste Gołąbki of Spanakopita. Of zoek een Egyptisch, Grieks, Italiaans, Frans, Turks, Mexicaans, Vietnamees of Spaans (…) restaurant op. Bezoek een Appie XL of andere grote supermarkt en bekijk wat ze te koop hebben qua eten en drinken onder de noemer ‘wereldkeuken’.

Taal

Niet zo van toepassing voor iedereen die naar Groot-Britannië of de VS gaat, maar wel van toepassing voor als je zelf naar een land gaat waarvan je de taal niet spreekt, of wanneer je kids nog geen ervaring hebben met het desbetreffende land: leer samen een paar woordjes in die taal. ‘Goedemorgen’, ‘Bedankt’ en ‘Twee wijn graag’, bijvoorbeeld. Of wijs bij het ontbijt dingen aan en benoem het Duitse / Kroatische / Zweedse woord.

Reis je met een vriend(in), oefen dan elke dag even via een Whatsapp-berichtje. Ik moet altijd aan Bassie & Adriaan denken: “Kalimera is goeiemorgeeennn…” #90skid

Films, series, boeken

De Outlander serie is een must als je naar Schotland gaat (al is het niet om de prachtige landschappen, dan wel om Sam Heughan’s prachtige ehm… landschap, if you know what I’m saying). Binge watching gegarandeerd. Of de bekende film Braveheart. Staat de westkust van Amerika op het programma, dan tip ik ‘Unbranded‘, ook op Netflix.

De populaire boeken van Elena Ferrante spelen zich af in de omgeving van Napoli. Italiaans kijkplezier vind je in ‘The Talented Mr. Ripley‘, ‘La Grande Belleza‘ en ‘Under the Tuscan Sun‘. Iets meer actie? De openingsscène van 007’s Quantum of Solace is kort samengevat: Ferrari’s, vroem-vroem, Sienna.

Google gewoon een beetje op ‘film’, ‘serie’ of ‘boek’ + het land of de streek waar je naartoe gaat. Zo is er bijvoorbeeld deze hele website met boeken die zich in Frankrijk afspelen.

Plannen!

Maak het allerleukste is natuurlijk het ‘uitpluizen’ van je vakantiebestemming: opzoeken wat er in de buurt te zien, doen, ruiken, proeven, bekijken en ervaren is. Zelf gebruik ik daar Tripadvisor voor, omdat je op de kaart kunt zoeken. Maar een oldskool reisgidsje lenen bij de bieb kan natuurlijk ook.

Wat is jouw beste vakantie-voorpret tip?

xAnja


Mooie foto hè! Dat is Kroatië, gemaakt door Sergii Gulenok.