Netflix kijktips voor fans van minimalisme

Het zijn gouden tijden voor online services zoals Microsoft Teams, Skype en Zoom, maar ook Spotify, Netflix en Disney+ gaat het voor de wind. Niet zo gek in tijden waarin we massaal thuis zitten en op zoek gaan naar andere vormen van werken en ontspannen. Ik geloof er heilig in dat de boog niet altijd gespannen hoeft te zijn en dat bewust relaxen een must is voor persoonlijke ontwikkeling. Een avondje Netflix past daar wat mij betreft ook bij.

Een andere optie is om er een sociaal (thuis)evenent van te maken, een thuisdate met je lief of een afspraakje met je vriendinnen, waarbij je dat – samen maar op afstand – kunt doen met Netflix Party. Of je nu gaat voor een momentje voor jezelf, een avondje romantisch of een girl date: dit zijn de beste Netflix films en series die over minimalisme en daaraan gerelateerde onderwerpen gaan.

Minimalism: a Documentary about the Important Things

Natuurlijk, met stip op één de documentaire van The Minimalists, Joshua Fields Milburn en Ryan Nicodemus. Eerder schreef ik al een uitgebreid artikel over hun documentaire en de vijf lessen die ik eruit haalde. Het is en blijft een prachtige film (cinematografisch) en het herinnert mij steevast aan mijn “aha-moment”. De docu gaat zeker niet alleen over de reis van deze twee mannen, er komen nog veel meer minimalisten aan bod, zodat je na het kijken weet dat er inderdaad niet één type minimalist bestaat. En dat is maar goed ook. Er wordt al een tijdje gesproken over een vervolg op deze docu.

Tidying up with Marie Kondo

Ik kocht Marie Kondo’s boek op aanraden van een collega-minimalist en ik heb het boek nog steeds. Sinds begin 2019 kun je haar ook op Netflix vinden. Haar boek vond ik inderdaad heel waardevol: to the point, mooi geschreven, het kwam heel Japans (met respect voor mens, milieu) op mij over. De serie is daarentegen Amerikaanser, gejaagder, en dat vind ik jammer. Ook over deze serie schreef ik een uitgebreider bericht. Maar zit je middenin een ontspul- en opruimfase, dan zou ik de afleveringen zeker kijken. Niet voor de vouw-technieken, maar voor de voor-en-na beelden die je mooi kunnen inspireren.

Cabins in the Wild

Cabins in the Wild is een serie afleveringen rondom een ontwerpwedstrijd: wie bouwt er met een beperkt budget de mooiste cabin in het wild. Elke aflvevering gaat Dick Strawbridge (de BBC-kijker kent deze meneer met prachtige snor goed) langs bij de blokhutten, die regelmatig alles behalve een traditionele blokhutvorm hebben. Naast dat het leuk is om het proces van ontwerpen en bouwen te volgen, is de wonderlijk schone natuur waarin de cabins gebouwd worden ook een reden om deze serie eens lekker te bingewatchen.

Tiny House Nation

Tiny House Nation volgt Amerikanen die – je verwacht het niet – leven in een Tiny House of in het proces van bouwen van een Tiny House zitten. De serie wordt gepresenteerd door John Weisbarth en Zack Giffin en inmiddels staan er twee seizoenen op Netflix. Je ziet dat de meest uiteenlopende personen en gezinnen kiezen voor zo’n woning om de meest diverse redenen. Persoonlijk vond ik het net een tikje te Amerikaans. Seizoen twee ligt daarom al even op mij te wachten, maar de aandacht voor deze andere manier van bouwen (zeker in Amerika) kan ik alleen maar toejuichen.

How to Live Mortgage Free

Waar het in Nederland al vrij ondoenlijk is voor een starter om een huis te kopen en een hypotheek te krijgen, is dat in de UK mogelijk nog lastiger. Sarah Beeny (presentatrice en makelaar) zoekt in deze serie mensen op die “het systeem” willen omzeilen en hypotheekvrij willen gaan. Dat betekent creatief omgaan met ruimte en geld. Om vervolgens andere dingen met je geld – en vooral: leven – te kunnen doen. Waarom zou je niet in een garage wonen? Of in een trailer? Deze serie zet vraagtekens bij de ons zo bekende huisje-boompje-beestje gedachten.

Bonus: Nadiya’s Time To Eat

Dit is een klein extraatje en heeft eigenlijk niet zoveel met minimalisme te maken. Wat zeg ik? Vrijwel niets. Maar toch wel 😉 Nadiya (winnaar van The Great British Bake Off) is een ontzettend toffe vrouw die heerlijk kan praten en koken. En eten is nu eenmaal één van mijn passies en iets waar m’n aandacht naar uit gaat. Haar “Time to Eat” gaat over stressvrij koken met praktische cheats en hacks. Een lekkere feelgoodserie voor met een pot thee op de bank. En met een notitieblokje misschien, voor de eet- en kooktips. Het eerste seizoen is net uit.

Zo, dit was mijn lijstje met tips voor jullie. Wat heb jij de laatste tijd gebingewatcht?

Fijn weekend, allemaal!
xAnja

Fotocredits: Gaspar Uhas

Anja

7 reacties op ‘Netflix kijktips voor fans van minimalisme

 1. Ik houd van docu’s Bill Gates vond ik mooi, onlosmakelijk verbonden met Microsoft.
  Heeft zijn miljarden verdient met een product waarbij je je vraagtekens kunt zetten, zeer inovatief maar erg gericht op consumeren.
  Deze docu zet hem neer als een inmens gedreven wereld verbeteraar, de projecten waar hij zich mee bezig houd zetten hem voor mij wel in een positiever daglicht.
  Maar laten ook zien dat geld, kennis en wilskracht niet altijd het gewenste resultaat op leveren en dat het een contant gevecht is tegen onbegrip en macht.

  Like

 2. Minimalism: a docu vond ik persoonlijk een beetje tegenvallen. Tidying up with Marie Kondo vond ik dan weer geweldig! De rest heb ik nog niet gezien, ben benieuwd 🙂

  Like

 3. Van dit rijtje het meeste gezien. Bingewatchen doe ik niet echt aan, zo lang zit ik niet achter het kastje in de avond. Meestal 1 aflevering van iets. Kwam er laatst achter dat ik gemist had dat er al een tijd een nieuw seizoen van Prison Break was, daar werd ik wel heel vrolijk van. En ik kijk graag Blacklist, Orphan Black, Black Mirror (allemaal black, haha), The Walking Dead (maar niet voor het slapen 😉 ), The Handmaid’s Tale en lekker leeghoofdig staren naar Workin’ Moms. Maar de soort programma’s van jouw lijst en docu’s zijn ook erg fijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.