Sportkleding minimaliseren en organiseren | Ontspullen in huis

Het zal niet de eerste categorie spullen zijn waar je aan begint als je je minimalistisch wilt leven of de keuze hebt gemaakt om je huis te gaan ontspullen, maar je komt ze onherroepelijk tegen: de sportspullen. Die van jezelf, die van eventuele partners of kleine huisgenoten. Vooral die laatste groep kan er een behoorlijke hoeveelheid gymkleren, sportschoenen en voetbalsokken aan over houden. Tijd voor een specialistische ontspulronde!

In dit artikel lees je hoe je je kasten van fitness- en sportkleding kan voorzien die je juist graag wilt gebruiken en hoe je opgeruimde plekken terug krijgt in je slaapkamer of kinderkamer. Iedereen die gaat ontspullen kan overweldigd raken door de hoeveelheid van de spullen, de grootte van de taak. Opdelen in stukjes, in ‘behapbare delen’ is mijn advies dan ook. Sportkleding kan daarin een mooie categorie vormen.

“De vraag ‘wat wil je bewaren’ is eigenlijk de vraag: hoe wil je je leven leiden?”

Marie Kondo

Waarom wil je opruimen? Een gekke vraag misschien, maar vraag jezelf vóór dat je begint met opruimen en ontspullen af wat je doel is van deze ontspulactie. “Orde brengen in de chaos” zal misschien je eerste gedachte zijn, maar dat is niet precies waar ik op doel. De chaos is irritant, omdat het je tegenhoudt om vaker te sporten of omdat het zoeken naar de gymkleren van junior elke donderdagochtend een heleboel stress met zich mee brengt. Opruimen, ontspullen is daarmee een tool. Het uiteindelijke doel is: “meer rust en een gestroomlijnde ochtendroutine op donderdagochtend”. Of: “gezonder leven, me prettiger voelen en vaker sporten doordat mijn favoriete outfit voor het grijpen ligt”.

Wat wil je ontspullen?

Niet iedereen is even sportief, terwijl sommige mensen leven voor de kick en de beweging. Over het algemeen kunnen we zeggen dat het ontspullen van deze categorie de volgende zaken bevat:

 • sport t-shirts/tops
 • outdoor truien/vesten/jassen
 • sportbroeken, alles van hardloopbroeken tot yoga pants
 • outdoor broeken, trainingspakken
 • gympakjes, dansoutfits…
 • sport beha’s, sportondergoed, sportonderkleding (ski ondergoed)
 • sportsokken, hardloopsokken, voetbalsokken
 • sportieve bad/zwemkleding, wetsuits
 • sportschoenen, wandelschoenen, balletschoenen, rijlaarzen en sportslippers, ski-schoenen…
 • ski- en snowboard-kleding
 • beschermende items zoals kniebeschermers, helmen, scheenbeschermers, zonnebrillen, handschoenen, zwembrillen en andere lichaamsbedekkers

Aan de slag

Omdat sportiviteit een persoonlijk ding is en kan variëren per seizoen en leeftijd/levensfase, is het moeilijk om uitspraken te doen over de hoeveelheid sportspullen die een ieder zou ‘moeten’ hebben. Daarom is het het beste om jezelf af te vragen:

 • hoe vaak je elke week sport/traint en
 • hoe vaak je de was doet natuurlijk

Daarna kun je het volgende proces volgen:

Stap 1: haal alle sportkleding die onder bovenstaande lijstje valt per persoon op één plek. Laat tenues (alles wat in bruikleen is, zoals het schoolvoetbaltenue) buiten deze ontspulronde, die gaan uiteindelijk weer naar hun rechtmatige eigenaar. Haal het echt overal vandaan, uit de wasmand, van de zolder…

Stap 2: begin met een “makkie” rondje: verwijder alle kleding die je niet meer past, die uit elkaar valt, die te onfris is (oksel-check).

Stap 3: vraag jezelf daarna af hoeveel kleding je wilt houden en zo ja, voor welke activiteit. Wees daar eerlijk in: hoe lang heb je iets al niet gedragen en hoe groot is de kans dat je het echt nog gat gebruiken? Doe je deze ontspulronde met je kind, bedenk dan of zij/hij groot genoeg is om mee te denken over deze vraag. Sommige kinderen kunnen hier heel bewust mee omgaan, anderen zijn er wat minder makkelijk in en willen alles houden. Houd hierbij ook rekening met de frequentie van het sporten en hoe vaak je deze kleding wast, maar houd ook rekening met de seizoenen: in de winter draag je andere hardloopkleding dan in augustus.

Stap 4: bekijk de ruimte/plek die je beschikbaar hebt voor je sportkleding. Is dat voldoende of heb je teveel spullen voor de bewuste spot? Mijn suggestie is dan om dingen weg te doen tot het wel past: de kans dat je echt iets mist is heel erg klein. Nogmaals: houd bij het ontspullen en opruimen je doel voor ogen. Gaat dat ene t-shirtje het verschil maken in hoe vaak je sport? Denk in “favorieten”: producten/items waar je blij van wordt en die jouw doel onderschrijven.

Stap 5: rangschik je sportspullen op type activiteit, niet op soort kleding. Leg dus niet al je sport t-shirts op één hoop, maar leg je hardloopbroek op je hardloopshirt. Zet je voetbalschoenen bij je voetbalsokken en scheenbeschermers. Dat maakt het zoveel makkelijker om je om te kleden en/of om ze in één keer mee te nemen!

Voilà, ook deze categorie heb je nu onder controle! Een mooie zet die je helpt om je einddoel (meer rust/ gezonder leven etc) te bereiken!

Wat te doen met oude sportkleding?

Na zo’n ontspulronde zit je waarschijnlijk met een zak sportkleding waarvan een deel niet meer past of die niet gedragen wordt. Al is het logischer dat de kleding rijp is voor de prullenbak: de gaten vallen erin of de boel is gewoon echt niet fris meer. Doneren is dan geen optie. Je kunt de kleding gebruiken als poetslap in en om het huis (autowassen, schoenpoetsen) maar je kunt het ook inleveren in een kledingcontainer. Daar mag deze kleding gewoon in. Als het niet goed meer is om verkocht te worden, wordt het textiel gerecycled. Ook oude sportschoenen kun je hierin doen.

Die kun je trouwens ook inleveren bij de winkels van Runnersworld, bijvoorbeeld als je een nieuwe aankoop doet. De schoenen worden dan via Fast Feet Grinded verwerkt tot nieuwe schoenen. Is de sportkleding (bijvoorbeeld van de kids omdat ze eruit gegroeid zijn) nog goed? Doneer het dan aan de kringloop of kijk of je er iemand uit je omgeving blij mee kunt maken.

Laat je het me weten als jij je sportkleding hebt uitgezocht en hoe het je bevallen is?

xAnja

Fotocredits: Bruno Nascimento