10x Geven zonder geld

We make a living by what we get. We make a life by what we give. – Winston Churchill

Als nieuwbakken minimalist (in spe) ga ik ineens anders met tijd, (aandacht) en geld om. Simpel gezegd komt het erop neer dat ik bewuster kies (*schrapt een hele alinea aan uitleg*). Eén van de dingen die ik niet tof vond aan mezelf, was het feit dat ik weinig deed voor anderen, voor de wereld. Goede doelen steunde, bijvoorbeeld. In mijn stap naar een minimalistischere leefstijl, kwam dit ook als wens naar voren.

Geld geven is echter niet het enige – en vaak ook niet het belangrijkste – om te doen. Doordat ik minder voor mijzelf koop, blijft er bij mij inderdaad geld over. Misschien is dat voor jou niet het geval, omdat je een lening wil afbetalen, wil sparen voor je pensioen of het nét redt met je maandelijkse inkomsten en uitgaven.

In plaats van een bedrag doneren kun je ook op andere wijzen iets voor de maatschappij betekenen. Ik geef enkele tips die bij mij naar boven kwamen:

 1. Algemeen vrijwilligerswerk. Flexibel vrijwilligerswerk doen kan bijvoorbeeld bij NederlandCares. Of google op je plaatsnaam en ‘vrijwilligerswerk’.
 2. Bloed of plasma doneren. Oké, die naald is niet tof maar je redt er gewoon levens mee! Zie Sanquin.
 3. Kleding en ander textiel doneren. Veel gemeentes hebben inzamelingsplaatsen (soms textielcontainers aan de weg). Doneer je zakelijke kleding via Dress for Succes om een ander aan een baan te helpen!
 4. Je kunt items verkopen via Marktplaats en het ingezamelde bedrag doneren.
 5. Zet je expertise in op vrijwillige basis. Ga als kok mee op kindervakantieweek, geef onderwijs/bijles aan kinderen uit laag sociaal-economische groepen.
 6. Doneer toegangskaarten voor uitjes (museumkaarten, entreebewijs pretpark) aan Kinderen van de Voedselbank.
 7. Jarig? Bruiloft? Geboorte? Housewarming? Vraag om een donatie voor een goed doel als cadeau. Andersom kan ook: maak het bedrag wat je zou spenderen aan een cadeau over naar een door de jarige aangedragen goed doel.
 8. Laat je haar groeien en doneer het aan kinderen, die door medische behandelingen of alopecia (aangeboren kaalhoofdigheid) een pruik nodig hebben.
 9. Eigenlijk kan bijna alles wat jij ‘over’ hebt, of niet meer gebruikt, gedoneerd worden. Zwangerschapskleding aan tienermoeders, knuffels aan vluchtelingen, ingeblikt voedsel aan de Voedselbank.
 10. Zet je hobby in om geld te verdienen of een actie te ondersteunen. Zo kun je breien/haken of kleding maken voor een goed doel. Of pak het groots aan en maak een Etsy pagina, waarop je je creatieve uitspattingen voor het goede doel verkoopt.

Zelf ben ik gisteren (voor de zoveelste keer) naar de Bloedbank geweest en heb ik al eens mijn haar gedoneerd. Ik ben geen heilig boontje, maar de komende tijd wil ik meer tijd en aandacht geven aan dit onderwerp, dus aanvullingen zijn welkom.

Anja

4 reacties op ‘10x Geven zonder geld

 1. Aanmelden voor stamceldonatie! Is niet moeilijk, kan levens redden. Je hoeft pas te doneren als er een match is, tot die tijd worden je gegevens bewaard. En je kunt doneren aan mensen over de hele wereld. De stichting die het doet heet Matchis.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.