11 Praktische tips om te besparen op verzekeringen

Vorige week deelde ik mijn stappenplan om te besparen op je verzekeringen. Boring, I know, maar het bleek toch een populair artikel! Ik kwam in mijn research een heleboel tips en tricks tegen die ik ook graag wilde delen, maar het stuk van donderdag was al zo’n verhaal geworden, dat is besloot om die tips apart te houden.

En jullie deden daarna ook nog een duit in het bespaarzakje. Dank!

Vandaag dus de handigste verzekering-bespaartips op een rijtje.

 1. Betaal je premie jaarlijks: veel verzekeraars bieden korting als je het hele bedrag in januari in één keer overmaakt. Soms tot 3% van de totale som. Op een zorgverzekering van € 120 per maand, scheelt dat toch mooi € 44 p.p. Bij autoverzekeringen kan het zelfs oplopen tot 6%.
 2. Shop voor de beste prijs/kwaliteitverhouding. Het einde van het jaar is daarvoor de beste tijd.
 3. Kies voor een hoger eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen als je zorgkosten maakt. In 2018 en 2019 is dat € 385. Pas daarna betaalt je zorgverzekeraar de (overige) kosten. Je loopt dus letterlijk meer risico op hogere rekeningen door je eigen risico op te schroeven, maar de korting kan wel oplopen tot zo’n € 20 tot 25 per maand. Dat kun je natuurlijk altijd zelf apart zetten, ‘voor het geval dat’.
 4. Tip van een lezer: als je student bent, zit je bij veel aansprakelijkheidsverzekeringen gewoon nog bij je ouders in. Dat houdt op als je gaat werken of als je ouder bent dan een bepaalde leeftijd.
 5. Je kunt ook een hoger eigen risico kiezen voor je auto-, motor- of brommer-, opstalverzekering.
 6. Stop met roken. Je overlijdensrisicoverzekering wordt er goedkoper door. Begin je met roken nadat je zo’n verzekering hebt afgesloten, dan moet je dit melden en zal je premie stijgen.
 7. Er zijn verzekeraars die alleen online werken. Zij hebben dan ook geen zorgkantoren en telefoondiensten. Je kunt alleen per email declareren en contact zoeken. Door hun lagere kosten, zijn de premies van deze aanbieders vaak ook lager.
 8. Als je door je hypotheekverstrekker verplicht bent om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, weet dan dat dat niet per se via je hypotheekmannetje hoeft. Je mag zelf shoppen voor de beste deal.
 9. Sluit meerdere verzekeringen bij één agent of organisatie af, je kunt dan regelmatig aanspraak maken op een ‘stapelkorting’.
 10. Een inboedelverzekering kan vaak voordeliger als je je huis beveiligt volgens de principes van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
 11. Sluit elk jaar over: ja, dit is een werkje en je moet voor jezelf de afweging maken of het zinvol is. Veel verzekeraars bieden zogenoemde oversluitdeals of eerste-keer-klant acties in december en januari. Ook kun je contact zoeken met je verzekeraar en aangeven dat je overweegt naar een ander over te stappen. Soms blijkt er dan toch ‘ineens’ iets mogelijk.

Let op: ik ben in mijn blogartikel kritisch geweest en heb de focus gelegd op inleg vs. outcome. Daarom schreef ik o.a. over oververzekeren. Maar onderverzekeren kan ook. Denk jij goed te zitten met je reisverzekering, ga je proefduiken op Aruba en breek je je arm? Als je geen ‘bijzondere sportdekking’ hebt, zijn de kosten voor jou. Key here is dat je weet wat er van belang en noodzakelijk of gewenst is voor jou!

xAnja

Vraag je je af wat je met je bespaarde euro’s kunt doen? Wat dacht je hiervan:

Foto van chuttersnap
Anja

6 reacties op ‘11 Praktische tips om te besparen op verzekeringen

 1. Interessant! Maar melden bij de verzekeraar als je rookt? Is dat alleen in geval van een overlijdensrisicoverzekering? Ik heb heel lang gerookt maar nooit ergens gemeld, verder heb ik geen overlijdensrisicoverzekering, want ik heb geen hypotheek. Ben benieuwd naar je antwoord! (ik rook dus niet meer 😉 voor de duidelijkheid)

  Like

  1. Dat is alleen bij een overlijdensrisicoverzekering. Sommige zorgverzekeraars hebben het ook over premiekorting als je gezond leeft, maar heb daar nog geen echt aanbod op gezien.

   Like

 2. Let erop dat verzekeringsmaatschappijen die alleen ‘online’ werken noet altijd een contract hebben met alle zorgverleners. Mijn schoonouders kregen achteraf een rekening van bet ziekenhuis omdat hun ‘online’ verzekering geen contract had daarmee.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.