Ik ga 7 dagen goede dingen doen: doe je mee?

In 2017 en in 2018 deed ik een week lang elke dag tenminste één ding voor een ander*. Vorig jaar kwam het er helaas niet van, want toen verhuisden we precies in deze tijd. Dit jaar doe ik het weer. Heel bewust, in zo’n beetje de drukste tijd van het jaar. Daarmee wil ik niet alleen bezig zijn met de ‘oppervlakkigheden’: het eten, de versieringen en de cadeaus, maar met zaken die echt belangrijk zijn: geven, doneren, tijd spenderen, er voor anderen zijn. Doe je mee?

Ik vind dat nodig, zeker na zo’n jaar als 2020 kunnen we allemaal wel wat extra liefde en hulp gebruiken. Mijn Goede-Dingen-Actie-Week valt van 14 tot en met 20 december. Elke dag zoek ik iets uit van het lijstje en doe ik dus minimaal één ding. De nadruk ligt hierbij op doen, niet op doneren (waar niets mis mee is natuurlijk).

Van jou vraag ik maar één ding: dat je meedoet waar mogelijk. Het liefst ook met één ding per dag – maar met alles ben ik al blij. Het kan een actie zijn van het lijstje hieronder, maar natuurlijk ook iets totaal anders.

Klik op de tekst om naar de bijbehorende webpagina te gaan

54 Manieren om iets goeds te doen:

 1. Goede doelen en acties promoten op de blog
 2. Een kerstkaart sturen naar eenzame ouderen (let op: vóór 15-12!)
 3. Spullen die niet meer nodig zijn gratis op Marktplaats of Gratis af te halen zetten
 4. Spullen doneren aan een goed doel
 5. Schrijven voor Wikipedia (kennis delen op een pagina)
 6. Geld via Kiva (opnieuw) uitlenen
 7. 50-cent of euro plakken op de speelgoedautomaat in de supermarkt
 8. Meedoen aan een Amnesty International mailactie
 9. Aanmelden voor stamceldonatie
 10. De Free the Sea Plastic petitie van WNF tekenen
 11. Aanbieden om op te passen op een kindje of huisdier
 12. Iets wat je nodig hebt tweedehands kopen (dus niet nieuw)
 13. Meedoen aan een Amnesty International briefactie (post)
 14. Een blogger, designer of videomaker sponsoren via Patreon
 15. De straatkrant kopen
 16. Overstappen naar een leverancier van groene energie
 17. Een (kerst)cadeau kopen bij een (kleine) lokale ondernemer
 18. Een bankrekening oversluiten naar een bank die wél goede dingen doet met je geld
 19. Bedankjes uitdelen / in de bus doen bij buren (een kaartje, iets lekkers)
 20. Bloed doneren
 21. De Oxfam Novib klimaatpetitie tekenen
 22. Het straatafval oprapen (een zwerfie)
 23. Een cake kopen/bakken en brengen in een seniorencentrum / wijkcentrum etc. voor de vrijwilligers
 24. Stuur een ‘Letter of Love‘ naar een vluchteling
 25. Stop iets in een Little Free Pantry
 26. Iemand vóór laten gaan bij de kassa
 27. Een echt waardevol (kerst)cadeau kopen
 28. Het bad laten vollopen voor je geliefde (boek erbij, koud drankje)
 29. Boodschappen doneren aan de Voedselbank
 30. (Collega-)bloggers laten weten dat je hun werk waardeert
 31. Stop een boek in een Little Free Library / mini-bieb
 32. Vegetarisch koken of veganistisch eten
 33. Een kerstkaartje of -cadeau sturen naar familie of vrienden ver weg
 34. De rekening / wens (bijv. voor kinderschoenen) betalen voor een gezin uit je buurt
 35. Boodschappen halen voor een buur/vriend die slecht ter been is
 36. Langsgaan bij een Nederlands oorlogsmonument en stilstaan bij slachtoffers, bloemen achterlaten of ’n kaarsje aansteken
 37. Een extra hoge fooi geven bij afhalen / bezorgen
 38. Kruidvat spaarpunten inleveren voor een goed doel
 39. Iets lekkers bij de brievenbus hangen voor de postbode
 40. Vrijwilligerswerk doen (kan ook eenmalig)
 41. Een leuk briefje in een bibliotheekboek stoppen en ‘m inleveren
 42. Vegetarisch menu voor de feestdagen plannen
 43. Bij het boodschappen doen biologische en/of fairtrade producten meenemen
 44. Teken tegen de wereldwijde ontbossing
 45. Een mandje / kerstpakket met Fairtrade boodschappen cadeau doen
 46. Stuur een groet naar een mensenrechtenactivist
 47. Boodschappen geven aan een dakloze
 48. Boodschappen zoveel mogelijk plasticvrij kopen
 49. De auto laten staan en per fiets / OV reizen
 50. Kippen / geiten / varkentje cadeau doen aan iemand die in armoede leeft
 51. Geef een “bosje bomen” om de Amazone te herstellen
 52. Teken de Our Planet pledge van WNF
 53. Neem bij het boodschappen doen dubbele (1 voor jou, 1 voor de ander) houdbare items mee en lever ze in bij de Voedselbank
 54. Doe mee met Amnesty’s Write for Rights actie

De bedoeling is om elke dag even een update te plaatsen op Instagram. En natuurlijk laat ik jullie hier op de blog ook weten hoe het is gegaan!

Ik zou het heel tof vinden als je met me mee doet! We beginnen precies over een week: maandag 14 december. Geef gerust in de reacties hieronder aan wat jij denkt te gaan doen of op welke andere wijze je je inzet voor anderen deze maand.

xAnja

* daaronder vallen ook “dieren” en “milieu”

Fotocredits: Joel Muniz

Anja

16 reacties op ‘Ik ga 7 dagen goede dingen doen: doe je mee?

 1. Fijn initiatief van je!

  Omdat ik zelf vaak voor ondernemers werk, heb ik deze maand mijn sociale media ter hun beschikking gesteld en promoot ik elke dag een lokale zaak. Ze kunnen het in deze moeilijke tijden immers goed gebruiken.

  Like

 2. Wij doen mee Anja! Dochter van tien, man en ik. We hebben dit idee twee jaar geleden al van je overgenomen en het vorig jaar ook gedaan en dit jaar staat het dus weer in de planning. We gaan maar mee doen met jouw data, as maandag dus beginnen. Ik maak dan hard copy een overzichtje voor ons drieën, bij elke dag een vakje om af te vinken. Ideeën van jou hierboven zet ik erbij. Dank weer voor de inspiratie hoor!

  Like

 3. lieve Anja

  Ik werk met ouderen binnen de zorg . Mijn collega`s en ik willen in de maand december iets extra voor de bewoners van onze afdeling doen. Dit zijn kleine dingen zoals net met Sinterklaas wat lekkers en met de Kerst zorgen dat iedereen kerstversiering in zijn kamer heeft en een kerstkaart krijgt. Dus ik doe zeker met je mee.

  Like

  1. Eigenlijk zijn jullie de echte helden. Ik doe dit een weekje per jaar, en af en toe iets anders tussendoor, maar voor jou is dit dagelijks werk! Respect voor jou en je collega’s!

   Like

 4. Wat mooi dit te lezen! Heel veel plezier en geluk hierin toegewenst. Ik ben zelf mantelzorger buiten mn werk en gezin en weet daardoor hoe fijn het is om een verschil te maken in het leven van anderen hoe klein of minimaal soms..tóch een verschil en reden tot blijdschap zowel voor de gever als de ontvanger.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is geen eenvoudige opgave, Yvonne. Knap dat je dit doet, veel bewondering voor mantelzorgers. Is er een manier om mantelzorgers te ondersteunen die ik aan dit lijstje zou kunnen toevoegen?

   Like

 5. Bedankt Anja voor dit compliment! Heel blij mee!
  Het aanbod iets voor mantelzorgers te kunnen doen is zeker fijn. Dan weet ik een heel positieve manier voor op je lijst♥️

  De continuïteit vind ik de meest pittige kant van het mantelzorgen en ik lees en hoor dit van anderen vaak ook.
  Zelf heb ik nu wat mensen achter de hand die ik kan benaderen als ik ziek ben of vakantie heb maar toen ik deze mensen nog niet had benaderd hierover vloog dit me ’s nachts weleens aan..dan lag ik te tobben als ik ’s avonds niet fit naar bed was gegaan: wat als ik morgen ziek ben? Wie gaat er dan? Wie kan ik bellen?

  Je zou een mantelzorger in je omgeving heel blij kunnen maken met een aanbod dat je altijd gebeld mag worden bij ziekte/noodgevallen/vakantie. Alleen dat aanbod zou al fantastisch zijn voor alle mantelzorgers dat weet ik zeker!

  Like

 6. Ik heb een plaatselijke kerstkaartenactie georganiseerd. We gaan mensen in de buurt blij maken met vrolijke kerstkaarten. Je wordt al blij als je ziet hoeveel mensen daar aan mee willen doen. Er gaan zoveel uren werk in zitten dat ik die hele week nu al gevuld heb. Maar het is het meer dan waard!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.