4 complete, verrassende en écht vegetarische kerstmenu’s

Ik dacht dat anno 2018 vegetarisch eten al wel ingeburgerd was. Maar recent was ik aan het googelen voor inspiratie voor deze kerstmenu’s, en ik kwam dus vegetarische kerstgerechten tegen met… ansjovis. En met runderbouillon. Ohja, ansjovis groeit natuurlijk aan een boom. En runderbouillon is geen dier… dus het kan in een vega gerecht? 

Anyway, hieronder maar liefst 4 volledige kerstmenu’s die vegetarisch zijn, dat wil zeggen: er zit niets in waarvoor je een dier hebt moeten doden. Dus: geen vlees en gelatine (want: van botten), wel: ei en zuivel.

Ik doe dit overigens niet omdat ik vind dat nu iedereen volop aan de vega moet – nope, da’s je eigen keuze gelukkig. Ik laat met deze menu’s gewoon lekkere suggesties zien voor als je een vega-kerst overweegt. 

Stevig, stoer & smaakvol

Zonder geitenkaas is het voorgerecht ook vegan. Het toetje is niet echt veganistisch te maken. Een alternatief wat hierbij past: bananencake met chocola.

Frans: chique-klassiek

Neem voor de tarte tatin Koopmans bladerdeeg (no spon, niet de roombotervariant), dan is ‘ie ook vegan. Bij het dessert kun je soja- of kokosyoghurt gebruiken als alternatief voor de crème fraîche. En kies plantaardige boter voor het bakken. 

Italiaans: kaas & zoet

Het gerechten in dit menu zijn uiteraard wél vegetarisch, maar vanwege de kazen moeilijk veganistisch te maken. Wil je liever vegan en toch Italiaans, ga dan voor deze suggesties: winterminestrone / lasagne bolognese / tiramisu.

Fine dining: kunstwerkjes op je bord

Het risottotaartje uit dit menu is niet vegetarisch ook al claimen ze van wel. Er wordt een tomatentapenade gebruikt die ansjovis bevat. Je kunt echter zelf heel gemakkelijk zongedroogde tomatentapenade maken door de tomaatjes uit de olie te halen en ze fijn te hakken in de blender.

De kaviaar en soep maak je vegan door plantaardige zuivelproducten te gebruiken. Je kunt het hoofdgerecht vegan maken door de kaas weg te laten en extra zout toe te voegen. Wil je een vegan schuimkoekje bij het peer-dessert, dan kun je ze het beste zelf maken (recept). 

Ps. niet alle groentebouillon is vegetarisch en nog vaker niet veganistisch. Lees de ingrediëntendeclaratie als je zeker wilt zijn.

Zo, dan. Aan de slag!

Benieuwd welke ik ga koken? Ik twijfel nog! Welke spreekt jou het meest aan? 

xAnja

Ps. Maandag begin ik met de 2018 editie van Goede Dingen Doen voor anderen. Doe je ook mee? Rond half 8 ’s morgens staat m’n eerste bericht online!

Meer feestdagenleuks? Ik tip deze artikelen:

Anja

6 reacties op ‘4 complete, verrassende en écht vegetarische kerstmenu’s

  1. Mooie menu’s! Ik was aan het scrollen over mn fb, en daar was een bericht over de herten van de Oostvaardersplassen, dat het afgeschoten wild naar een poelier in A’dam ging. Er was een reactie van iemand die vond dat vlees ouderwets was en die kreeg echt een stortvloed aan commentaar over zich heen van de carnivoren onder ons….het is nog lang niet ingeburgerd om minder vlees te eten laat staan helemaal te stoppen met vlees. Ook wij vinden dat heel moeilijk. Het lijkt gewoon met de paplepel in gegoten, vlees iedere avond op tafel bij de piepers. Wij eten nu 1x per 2 weken ong savonds een stukje vlees. En met kerst dus…. Ik vind het echt oprecht knap als mensen heerlijke dingen vegan op tafel kunnen zetten! Ik ga eens kijken naar de recepten, gevulde champignons ed zouden we ook best eens s’avonds kunnen eten! Fijne kerst alvast!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.