Een fijne Kerstsfeer zonder troep: 6 minimalistische kerstdeco-tips

Oké, oké, morgen is het eerst nog Sint, maar ik ben toch al een beetje in de kerst-stand hoor. Vandaag weer eens een fotoverslag, en ditmaal met 6 tips voor minimalistische, milieu- en budgetvriendelijke kerstdecoratie. 

1. Leen andermans kerstspullen

(dit zijn alle kerstspullen die ik heb)

Waarom zou je zelf allerlei kerstspullen kopen? Vooral als je het leuk vindt om te decoreren met iets nieuws, is ruilen of lenen voor een jaartje een top-idee. Jij levert jouw blauw-witte hangers en slingers in voor een setje goud-en-rood van de buurvrouw/je moeder/een vriendin. Decoreert je boom / huis er dit jaar mee. En op 3 januari breng je ze weer terug en krijg je je eigen spullen weer. Of ga helemaal minimalist: doneer je eigen kerstspullen aan de kringloop en fröbel iets kleins wat zó weer weg is (zie onderstaande ideeën). 

2. Ga het bos in voor natuurdeco

Twijg-boompjesBoomschijfjes

In het bos vind je prachtige ‘producten’ om mee te decoreren, of om te ‘pimpen’ voor in de boom. Dennenappels zijn op zichzelf al mooi, met een strikje om ze op te hangen. Maar ook deze boompjes van takjes bijvoorbeeld, of deze boomschijfjes die bewerkt zijn met een houtverbrandingspen of graveerpen. Wil je geen kerstboom in huis, dan kun je een afgevallen tak uit het bos meenemen en die decoreren.

3. Decoreer met etenswaar

lewesmap

Als je het op eet, hoeft het ook niet terug in de kast, toch? Kerstkransjes in de boom, huisjes van peperkoek en de candy canes: het zijn maar een paar ideeën die redelijk ingeburgerd zijn. Ook mooi: schijfjes gedroogde sinaasappel (die kun je daarna in de thee gebruiken) of stokjes kaneel, samengeknoopt met een lintje. Steranijs kun je met een lintje om een kaars strikken, van een takje rozemarijn kun je een servetring maken. Of ga voor  deze mandarijn-kerstballen met enkele takjes eucalyptus; dat ruikt ook nog eens heerlijk!

4. Maak decoratie van recyclemateriaal

Remodelista

Zoals deze sterren, gevouwen van oude kranten. In mijn Pinterest-album heb ik nog meer ideeën met restmateriaal, zoals oud papier. Er zijn hele simpele DIY’s online te vinden. Wat dacht je van een krans van toiletpapierrollen? Of waxinelichthouders van groentepotjes? Je kunt ook heel simpel cadeaulabels maken van oud karton of oude boeken! De tips staan in m’n album.

5. Decoreer met wat je al hebt

HomeBNC

Het duurzaamste (maar niet meest minimalistische) is natuurlijk gewoon om niets weg te gooien en te doen met wat je hebt. Deze boom is niet te groot, maar toch overduidelijk aanwezig, onder andere door de verhoging met de slee! Hoe leuk! Ook handig als er kleine handjes of huisdieren in de buurt zijn. Ook in de boom kun je dingen hangen die je normaal elders in huis hebt: de bekende Instax foto’s aan een lintje, kindertekeningen of -knutsels, cadeaulint, zelfs haardecoratie of dat lichtjessnoer van je balkon.

6. Decoreer met echte cadeaus

my scandinavian home

Hoe raar is het om lege dozen in te pakken (of ze zelfs te kopen!) en die dan als deco neer te zetten als je toch aan cadeautjes doet met kerst? Koop ze op tijd en een rustig moment en neem de tijd om ze mooi in te pakken. Zet ze onder de boom en je Pinterest-proof-plaatje is compleet. Extra feestelijk!

Happy december!
xAnja

Meer lezen over ’n minimalistische kijk op de feestdagen?

Anja

10 reacties op ‘Een fijne Kerstsfeer zonder troep: 6 minimalistische kerstdeco-tips

 1. Ruilen is een leuk idee. Ik ben zelf al vijf jaar blij met mijn eigen decoratie (past nog in 1 doos, haha). Een vriendin van mij woonde vroeger klein en had haar kerstspullen bij iemand anders opgeborgen. De doosjes van de verlichting etc. pakte ze daarna in en zette ze onder haar kerstboom.

  Like

  1. Wat grappig! En inderdaad; waarom zou je het niet opslaan bij iemand anders als je klein behuisd bent. Dan maak je er waarschijnlijk ook geen 4 dozen van, want dan blijf je slepen 🙂

   Like

  1. Hahaha, ja, dat heeft wel een hoog MS gehalte hè. Maar volgens mij valt het mee met de moeilijkheid. Ben zelf ook nogal van de ‘weinig moeite, veel plezier’.

   Like

 2. Hele mooie tips! Vooral houten versiering vind ik heel mooi en zit ook veelvuldig in onze boom. Ik heb dit jaar een nieuwe kersthanger gekocht, die kon ik echt niet laten liggen :). Voor de rest gebruik ik wat ik heb en probeer ik daar elk jaar een andere twist aan te geven.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.