Have yourself a mindful little Christmas – inspiratie voor een simpele, fijne kerst

Deze post is niet bedoeld om iedereen die kerst graag viert met een overdaad aan eten, cadeaus, mensen over de vloer en een hoop chique poeha te benadelen. Ik wil een ander geluid laten horen in de stroom van nieuwsberichten en blogs die roepen dat het allemaal perfect, zoals het hoort en een ongelofelijk-mooi-geweldige-epic kerst moet zijn.

Ik ben zo iemand met mixed feelings over de traditionele feestdagen. Meestal typeer ik ze als “wel leuk”. Ik word er niet waanzinnig warm van, maar zou ze ook weer niet zo snel overslaan. En eigenlijk is dat zonde. Want dit soort gewoonten en tradities zijn wel dé momenten in het jaar om van die “weet je nog…”momenten te creëren, om stil te staan bij ieder die je lief en dierbaar is. Of misschien is jouw ideale kerst wel heel anders.

Totally okayAls het aan mij ligt, gaan we namelijk voor een mindful kerst dit jaar.

Kerst, omdat het kan

Voor mij wordt dit sowieso een bijzondere. Als alles lukt, is het de eerste keer in ons nieuwe huis, tussen de dozen, want in de dagen daarvoor staat de verhuizing gepland. Ik heb daarom ook helemaal geen zin om stad en land af te zoeken naar geschikte cadeaus, perfecte menu’s te plannen, 6 dagen boodschappen te doen, m’n eigen kerstboom om te hakken, een nieuwe sprankelende kerstoutfit te scoren, het hele huis van top tot teen schoon te maken en vervolgens te decoreren volgens de laatste tuincentrum-trends. Alleen het typen van die zin geeft me al stress!

Niet omdat het moet

Ik denk dat je het mooiste kerstfeest [voeg hier je favoriete emo-kerst song in] krijgt, wanneer je een ‘soort kerst’ creëert waarbij alle deelnemers zich happy voelen. Van oma tot aan de kleinste telg. Wanneer er voor iedereen iets inzit. Tradities die nog uit 1970 stammen, “want we doen het altijd zo”, zijn niet per definitie voor de huidige familie geschikt. Dat brengt me bij tip 1:

1. Maak je eigen tradities

Simpele en fijne kersttradities zullen er voor elk gezin en elke familie anders uitzien. Toch zullen ze veelal onder één van deze drie punten vallen:

 • Tradities van vroeger, die vanzelf zijn ontstaan
 • Sociale kerstactiviteiten (school, werk…)
 • Dingen die meestal bij kerst horen, zoals het optuigen van een boom of het koken van een kerstdiner

Van de week stelde ik mijn vriend de vraag: hoe zou kerst eruit zien als je nergens rekening mee hoefde te houden? Zijn antwoord verbaasde me, en dat vond ik eigenlijk wel pittig: waarom wist ik dit niet? En waarom doen we dan heel iets anders?

Stel jezelf ook eens die vraag. En doe hetzelfde van de mensen met wie je kerst viert, klein en groot. Hoe leuk is het als je daar een mix van kunt maken? En hoe handig is het als iedereen een onderdeel op zich kan nemen?

Persoonlijk ben ik dol op kerstfilms kijken. Ook al heeft mijn zoon The Grinch who stole Christmas al 100 keer gezien (en praat ik elke keer alle teksten mee), houden we dat erin op kerstavond. Met allerlei hapjes en snackjes en alleen de kerstboom, de tv en wat kaarsjes aan. ❤

Misschien is het leukste aan kerst voor jou koekjes bakken met je kleuter. Kerstmarkten doen met je beste vriendin. Of vier je liever kerst met een X-rated weekendje-het-bed-niet-uit met je lief 😉? Sla je het eerste-kerstdag-naar-jouw-ouders verhaal liever over om gezellig met vrienden te koken? Bedenk wat je energie kost en wat je energie geeft. En kies bewust waaraan je wel of niet meedoet deze kerst.

2. Leef naar het moment toe

Zeker met kids is een adventskalender leuk. Zo eentje met een chocolaatje elke dag, die vond ik zelf altijd de BOM! Of een adventskaars, die je elke dag even laat branden tot de dag/datum opgebrand is. Maar ook voor jezelf is het een mooie manier om langzaam naar de feestdagen toe te werken en niet ineens het gevoel te hebben dat het ‘ineens’ het weekend vóór kerst is en je nog van alles moet (*neeeeee*) regelen.

Pak af en toe een momentje om iets te regelen, voor te bereiden of af te halen. Of besteed alles uit. Boek de Chinees, je bent echt niet de enige. Je kunt ook kleine reminders zetten in je telefoon. Met een grappig kerstbelletje als geluidje ofzo.

3. Wat doen we qua cadeaus?

First of all, er gaat niemand dood als er geen cadeaus worden gegeven met kerst. Zeker niet als de Sint al is langs geweest. Ik ben groot geworden met 0,0 kerstcadeaus. And I’m doing just fine. Ga samen met je lief een weekendje weg als cadeau. Plan een extra leuke date-night.

Doe je wel aan iets voor onder de boom, verbeter dan niet alleen de hoeveelheid cadeaus die je geeft, maar ook de kwaliteit ervan. Geef iets waardevols, iets wat lang meegaat en pak het mooi in. Het gaat eigenlijk meer om de moeite die erin zit, dan om het cadeau zelf.

4. Ga voor gewoon

Who cares als het er niet uitziet als in de laatste VT Wonen? Of dat je gerecht totaal zou misstaan in de Allerhande kerstspecial? Dat je nep-kerstboom vol hangt met half-afgewerkte kindercreativiteiten in plaats van designer kerstbelletjes in één kleur? Ooit dacht ik dat dat belangrijk was. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat als je je heel erg focust op een perfecte kerstboom en een Michelin-sterren-diner, er vaak iets anders mis is. Meestal zijn dat de onderlinge relaties en verhoudingen. Vergeet de opsmuk.

Ik wil simpelweg aan m’n relaties bouwen met kerst. En niet aan de hoeveelheid cadeaus/spullen, niet aan de perfecte kersttafel of de ultieme kerstdeco. Er gewoon zijn. De verwachtingen die ik van mezelf en van kerst heb, verlagen. Blij zijn om de mooie dingen van het jaar, en heftige, verdrietige herinneringen verwerken. Uitkijken naar een nieuw jaar en er vertrouwen en zin in hebben.

Ook kerstgeluk zit in kleine dingen. Laten we dat onthouden. Ben je het met me eens of niet?

xAnja

Meer lezen over de feestdagen als minimalist?

Anja

14 reacties op ‘Have yourself a mindful little Christmas – inspiratie voor een simpele, fijne kerst

 1. Hmm ‘er vaak iets anders mis is’, dat is héél herkenbaar.

  Ik ben een echte kerst-nerd. Ik kick op de sfeer. Eind november gaan de kerstliedjes al aan. Maar de verplichte events zijn inderdaad vaak stressvol en teleurstellend. Onderlinge relaties lijkt me spot-on.

  Toevallig gaan ook wij het dit jaar voor het eerst anders doen. We hebben overlegd hoe wij willen dat het eruit ziet, en daarna de verplichting voor een keertje afgezegd. Dit jaar kerst met mensen die we het hele jaar graag spreken!

  Een cadeautje of twee, dat vind ik dan weer wel heel leuk 😉

  Op naar onze eigen tradities!

  Geliked door 1 persoon

 2. Voor mij hoeft al dat ‘gedoe’ ook niet. Als ik zelf Kerst zou vieren dan zou ik ook gewoon een kerstfilm willen kijken met mijn lief en wat hapjes en een pizza ofzo. Cadeautjes hoeven ook niet. Wij kopen sowieso al amper cadeau’s voor elkaar. Maar wij ‘moeten’ kerstavond bij mijn schoonouders vieren en daar is het wel alles er op en er aan. Het is wel altijd gezellig maar ik vind het veel te druk voor mezelf. Ik heb ook niet echt het gevoel dat wij daar vanonder kunnen. Al ga ik voor volgend jaar toch een poging doen om mijn vriend te overtuigen het eens onder ons twee te vieren :p

  Like

  1. Thanks voor je reactie, vond het waardevol om te lezen! Ik denk dat er zachtjes aan wel een verandering gaande is, volgens mij gaan we steeds vaker voor een relaxte kerst met mensen die we echt leuk vinden. En pizza met kerst, haha, dat zou een mooie nieuwe traditie zijn!

   Like

 3. Ik vind kerst stiekem heel leuk:-) geen cadeaus. Kerst is voor mij nog wel een feest van bezinning, daar hoort geen kapitalistische hebberij bij.

  Met de familie allemaal één gang per stel koken is heel gezellig. En jaren later elkaar nog pesten over compleet mislukte voorgerechten.

  Kortom voelt voor ons niet als verplichting maar als cadeautje. He shit toch een cadeautje:-)

  Like

  1. Kerst is ook gewoon hartstikke leuk! En ook best wel nodig in al die donkere, sombere dagen, denk ik! Haha, dat van de mislukte gerechten herken ik wel. Al moet ik zeggen: oefening baart kunst – echte keukenrampen heb ik al een paar jaar niet meer gehad. Maar heb ook wel eens een platte soufflé uit de oven gehaald 😛

   Mooie gedachte van het ‘cadeautje’ 🙂

   Like

 4. Het liefst vieren we kerstavond met een leuke film en wat lekkers op tafel. De kinderen schuiven aan zolang ze willen (zijn 19 en 14). Elk jaar zoek ik aan het eind van de avond op tv naar een nachtmis in een kerkje op een besneeuwde berg. Niet voor de nachtmis maar voor de sfeer. Helaas al jaren niet meer gevonden
  Op eerste kerstdag komen mijn ouders en onze beste vrienden, die in het buitenland wonen. Die zien we graag. Man is dol op koken en maakt een lekker buffetje. De vrienden zorgen voor het toetje. Mijn ouders zijn overigens helemaal niet van verplichtingen. We moeten daardoor niets met kerst. Met de schoonfamilie is de band niet hecht en we vieren niet altijd kerst samen.
  De tweede dag brunchen we en daarna gaan de kinderen nog even op stap naar vrienden. We eten restjes aangevuld met waar we trek in hebben. Daarna kijken we wat we doen, een spel (kan ook zijn op de spelcomputer, we hebben wat gebowld op de Wii) een film of gewoon wat lezen.
  Veel succes met de verhuizing. Wij zitten aan het eind van de verbouwing van onze badkamer en wc. De oplevering is komende vrijdag maar het huis is zo vies en stoffig geworden dat we daarna nog flink moeten poetsen. Voorlopig nog geen boom, maar wel alvast lampjes in de vensterbank.

  Like

  1. Ilse, wat een heerlijke kersttijd moet dat zijn. Fijn dat het zo rustig en relaxed kan allemaal. Succes met de verbouwing, dat soort kamers zijn vaak een aardige klus en je hele huis is er vaak mee “gemoeid” inderdaad. Hoop dat het allemaal voor elkaar is vrijdag!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.