Kerst. Leuk. Wat kost dat eigenlijk?

Dat je op YouTube naar een Amerikaans stel (dat bewust bezig is met hun budget) zit te kijken en je ze hoort zeggen dat ze dit jaar $ 1.770 (ongeveer € 1.550) gaan uitgegeven aan kerst. En dat dan hun goedkoopste jaar ooit is. Asjemenou. Nou, toen was ik ineens benieuwd hoeveel we in Nederland uitgeven aan kerst. En hoeveel ikzelf spendeer aan the most wonderful time of the year.

Hoeveel geven we uit?

Eerst maar even: wat geeft de Nederlander uit aan kerst? De laatste cijfers die ik daarover kon vinden, stammen alweer uit 2016. Ik las dat een huishouden gemiddeld bijna € 500,- uitgeeft aan alles: van cadeaus tot aan de boom, van kerstkaart tot rollade.

We zijn daarmee, samen met de Italianen en Spanjaarden de cheapsten van Europa. Een huishouden in het VK spendeert zo’n € 933 aan kerst. In Duitsland is het € 710. 

Waar geven we het aan uit?

Cadeaus €    230,00
Outfit/kleding €      50,00
Boodschappen €    110,00
Kerstboom €      20,00
Versiering incl. elektragebruik €      45,00
Kaarten incl. verzendkosten €      38,60
Totaal €    493,60

Ik denk dat we in 2018 méér geld zullen uitgeven aan cadeaus en boodschappen, omdat het economisch weer wat beter gaat dan in 2016. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de decoratie. De kerstkaarten worden volgens mij elk jaar minder, dus het zou me niet verbazen als dat bedrag dit jaar lager is.

Opvallend is dat er minder huishoudens elkaar cadeaus geven met kerst (28%) dan met Sinterklaas (38%), maar dat de kerstcadeaus wel flink duurder zijn. De boodschappen kosten een huishouden tussen de € 80 en € 120, waarbij vooral de slijter en de slager het goed doen: zij halen dubbele omzetten in de laatste maand van het jaar. Ook opvallend: meer dan 28% van de mensen geeft jaarlijks meer dan € 75 uit aan kerstprul, pardon: decoraaaaatie. 

Wat gaf ik zelf uit?

Toen was ik natuurlijk ook benieuwd wat ik zelf uitgaf aan kerst in december 2017. Let op: dit is met cadeaus voor één kant van de familie, inclusief een duurder cadeau voor mijn vriend.

Cadeaus €    197,05
Boodschappen €    104,89
Kerstboom €      30,00
Versiering excl. elektragebruik €        2,50
Goede doelen €      50,00
Uitjes €      13,00
Totaal €    384,44

Daar zit ‘m tevens ook het probleem, want ik weet niet (en wil niet weten) wat hij nog heeft uitgegeven aan cadeaus voor mij en van andere kosten die hij eventueel heeft gemaakt. Het boodschappenbedrag komt wel van de gezamenlijke boodschappenpot. Maar samen zullen we waarschijnlijk ook wel in de buurt komen van dat gemiddelde.

Wel heb ik er in mijn overzicht ook ‘uitjes’ en ‘donaties’ toegevoegd. Die horen er wat mij betreft ook bij. Ik gaf niets uit aan kerstkaarten en kocht ook geen nieuwe outfit. 

Hoe houd je het budgetvriendelijk?

Ik vind kerst niet de tijd van het jaar om krenterig te zijn en heb daar ook eigenlijk een beetje een hekel aan. Wel is het één van mijn uitgangspunten om te kijken wat waarde brengt en wat niet – ongeacht de prijs die je ervoor moet betalen. En hoe we het een beetje fijn voor het milieu kunnen houden. Een paar tips van mijn kant:

 • Doe aan lootjestrekken, ook/juist voor kerst. Dan heb je meer tijd om een mooi, waardevol cadeau voor één persoon uit te zoeken en kun je daar het bedrag in totaal aan besteden. 
 • Pimp je bestaande kleding met iets ‘kerstigs’. Volgende week schrijf ik een artikel over het aanvullen van items uit je capsule garderobe voor kerst.
 • Ikea heeft ook dit jaar weer de kerstboom-voor-één-piek actie, waarbij je een boom kunt kopen voor € 20 en een Ikea cadeaubon krijgt van € 19. Mocht je nog iets nodig hebben van de meubelboer, dan heb je je boom toch maar mooi voor één euro. Je kunt de pas natuurlijk ook cadeau doen.
 • In mijn blogartikel van aanstaande dinsdag [edit: hij staat online!] schrijf ik over 6 ideeën die vallen onder het kopje ‘minimalistische kerstdecoratie’. Ze zijn tevens budget- en milieuvriendelijk. Ik heb ook een Pinterest-album, als je geen zin hebt om te wachten 🙂
 • Houd een ‘American party’ met kerst, waarbij alle gasten iets lekkers meenemen. Of maak per gast/stel één gang. Ook leuk: een hapjesdiner. 
 • Stuur kerstkaarten met kerstzegels. Die zijn 5 ct goedkoper per postzegel, maarrrr je moet er minimaal 20 kopen (1 vel).
 • Verdeel Sint en kerst qua cadeautjes over je ouders en schoonouders. Dus opa en oma 1 geven de kids met Sint (en jij geeft hen een cadeau) en opa en oma 2 mogen ze met kerst verwennen (en jij geeft dan dus je schoonouders wat leuks). Of andersom. Whatever. Ook handig als je geen kids hebt hoor. 
 • Gewone kerstlampjes kosten je voor één hele maand (elke dag ongeveer 6 uur) € 15 aan elektra. Gebruik je ledlampjes in plaats van de traditionele gloeilamp, dan kost dat ongeveer € 2,50. En ze gaan ook nog eens langer mee en zijn veel handiger in gebruik. 
 • In plaats van een kerstboom te kopen, kun je ook een kerstboom ‘adopteren’. Als je de boom na gebruik weer terug brengt, krijg je een deel van je aankoopbedrag retour.
 • Als je wil shoppen voor kerstdecoratie, doe dat dan online. In de winkel lijkt alles mooi en aaaalll the glooowwwing liiighhtss... zorgen dat je zó door je budget heen bent. 
 • Eet een vegetarisch kerstmaal dit jaar. Dat scheelt in de portemonnee en is goed voor je milieukarma. In het weekend van 15 december zet ik mijn vega-menu tips online.
 • Een kunstkerstboom kun je voor een leuk prijsje vinden bij de kringloop of op Marktplaats. En tweedehands beats nieuw!

Zo, dat was ‘ie weer voor vandaag. Ik ga nu lekker puzzelen met het artikel over de minimalistische kerstdeco. Weet jij wat je uitgeeft aan kerst? 

xAnja

Bronnen: AD, PostNL, Gemiddelgezien.nl, MilieuCentraal, de Vastenlastenbond, Ikea, YouTube
Anja

16 reacties op ‘Kerst. Leuk. Wat kost dat eigenlijk?

 1. 1.500 euro 😳😳. Ik moet zeggen, ik heb het altijd best makkelijk met Kerst. De ouders van mijn vriend wonen niet in Nederland, dus daar vieren we ook geen Kerst mee. Op eerste kerstdag gaan we naar mijn ouders. Autorit kost dan 20 euro. We doen aan lootjes en maximumbudget is 15 euro pp. Eten doen we uiteraard ook, maar dat is heel simpel gourmetten! En bekostigd door m’n ouders 😬. Oh, en dit jaar koop ik voor het eerst in jaren weer een kerstboom. Kleintje, voor 10 euro.

  Like

 2. Aankopen kosten bij mij dit jaar 150 euro 25euro voor mijn ouders, 25euro ivm lootjes trekken, 40 euro voor mijn vriend, 60euro voor mijn petekind. 60euro is voor sinterklaas en kerst samen. Kerstboom is een plastieke, kerstdecoratie heb ik nog van vorige jaren. Eten gok ik op een 50euro erbij. (Kerstavond)

  Like

 3. Bedankt voor dit artikel! Ik kreeg opeens een enorme brainwave. Ik ben direct marktplaats opgegaan. Als alles meezit heb ik straks een kerstboom van meer dan 2 meter voor minder dan 40-50 euro ipv te hopen dat deze na kerstmis zal zijn afgeprijsd in de winkel.

  Op dit moment staat de teller op 12,50 aan kerstversieringen. Rond kerst ben ik iets minder minimalsit – ik word enorm vrolijk van een versierde kerstboom. Cadeaus koop ik nooit, kerstkaarten maak ik zelf en bezorg ik zelf zoveel mogelijk, en ik koop geen nieuwe kleding voor kerst. Misschien ga ik nog aan een goed doel geven.

  Like

  1. Haha, ik denk dat veel mensen ineens minder minimalist zijn in december. Niet alleen met deco, maar ook met cadeaus en boodschappen 🙂 En tof, je brainwave. Is het gelukt op Marktplaats?

   Like

   1. Ja! Ik heb voor 35 euro een boom van 2.10! Verkoper en ik wonen in dezelfde plaats, dus ze kwam hem nog brengen ook. Voor de rest zullen de kerstuitgaven, denk ik, niet al te uitbundig worden.

    Geliked door 1 persoon

 4. Interessant artikel. Wij hebben een kunstkerstboom, twee jaar geleden in de afprijs gekocht omdat ik een kleinere wilde. De oude hebben we gedoneerd aan de kringloop. Kerstversiering heb ik twee jaar geleden ook nieuw gekocht en decoratie ook. Voorlopig is dat goed zo. Kerstcadeautjes geven ietsje meer aan uit, zo 50 euro p.p.maar dat is ook een hele happening 🙂 Eten doen we bij mijn ouders en met mijn schoonouders bij ons. Dat maken we zelf en niet duur, maar wel smakelijk 🙂

  Like

 5. Wij kopen ieder een kerstboom, een echte, hier aan de overkant, voor 13 euro. Het geld gaat naar een goed doel. Dit jaar willen we zero waste, of althans ‘minder schadelijk’ kerst vieren. Hoe en wat met de boom weten we nog niet precies. Daarnaast vieren we niet echt kerst, we vieren alleen Sinterklaas. Dubbelop vinden we wat veel. Er ligt 1 klein pakje onder de boom( voor good spirits) en thats it. max 15 euro gok ik.
  Voor het kerstdiner geef ik iets meer uit, voor 1 dag in totaal denk ik 30 euro? Vlees, aardappelen en groenten, toetje, de nodige snoeperij voor de kinderen, chips alcoholische versnaperingen, ontbijt en lunch. (Vlees kost alleen al 10 euro). 2e kerstdag zijn we nooit thuis en zijn we altijd bij familie. Dus daar weinig kosten. Kleding 0 euro. (hebben we nog) versieringen 0 euro. (heb ik nog van vorig jaar en wordt keurig elk jaar opnieuw gebruikt. Ik schrijf hier ook over en toevallig staat mijn blog ook gepland voor de 15e 😉 gaat over budget met kerst! Leuk artikel Anja 🙂

  Like

  1. Thanks voor het compliment en dank je dat je deelt hoe de feestdagen er ‘financieel’ bij jou uitzien. Ik ben het helemaal eens met je keuze voor Sint of Kerst qua cadeaus (toevallig heb ik het daar over in m’n blog morgen). Lukt het echt om het bij 30 euro te houden voor één dag?

   Like

   1. Voor eerste kerstdag? Ja dat denk ik wel. Althans, ik hoop het. Zal ik het eens bijhouden en hier komen vertellen hoeveel het is geworden? Dat is 10 euro p.p voor 1 dag. Dat is nog best veel, denk ik….

    Like

 6. Al is de kerst dan voorbij, ik vind dit heel grappig om te lezen. Wij waren niet veel meer kwijt dan het maken van twee gerechten voor twee kerstdiners end ie waren niet heel veel duurder dan normaal (vega scheelt echt). Wel hebben we een kerstboom gekocht met standaard en nieuwe ledlampjes, dat was denk ik 35 euro. De versiering hebben we tweedehands gekregen of uit de kringloop. Verder een zakje kerstkransjes, maar geen outfits of cadeaus, dat scheelt een hoop. En oh ja, wat reiskosten om de familie op te zoeken, dat was eigenlijk het meest essentiële voor een fijn kerstfeest.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.