Kerst. Leuk. Wat kost dat eigenlijk?

Dat je op YouTube naar een Amerikaans stel (dat bewust bezig is met hun budget) zit te kijken en je ze hoort zeggen dat ze dit jaar $ 1.770 (ongeveer € 1.550) gaan uitgegeven aan kerst. En dat dan hun goedkoopste jaar ooit is. Asjemenou. Nou, toen was ik ineens benieuwd hoeveel we in Nederland uitgeven aan kerst. En hoeveel ikzelf spendeer aan the most wonderful time of the year.

Hoeveel geven we uit?

Eerst maar even: wat geeft de Nederlander uit aan kerst? De laatste cijfers die ik daarover kon vinden, stammen alweer uit 2016. Ik las dat een huishouden gemiddeld bijna € 500,- uitgeeft aan alles: van cadeaus tot aan de boom, van kerstkaart tot rollade.

We zijn daarmee, samen met de Italianen en Spanjaarden de cheapsten van Europa. Een huishouden in het VK spendeert zo’n € 933 aan kerst. In Duitsland is het € 710. 

Waar geven we het aan uit?

Cadeaus €    230,00
Outfit/kleding €      50,00
Boodschappen €    110,00
Kerstboom €      20,00
Versiering incl. elektragebruik €      45,00
Kaarten incl. verzendkosten €      38,60
Totaal €    493,60

Ik denk dat we in 2018 méér geld zullen uitgeven aan cadeaus en boodschappen, omdat het economisch weer wat beter gaat dan in 2016. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de decoratie. De kerstkaarten worden volgens mij elk jaar minder, dus het zou me niet verbazen als dat bedrag dit jaar lager is.

Opvallend is dat er minder huishoudens elkaar cadeaus geven met kerst (28%) dan met Sinterklaas (38%), maar dat de kerstcadeaus wel flink duurder zijn. De boodschappen kosten een huishouden tussen de € 80 en € 120, waarbij vooral de slijter en de slager het goed doen: zij halen dubbele omzetten in de laatste maand van het jaar. Ook opvallend: meer dan 28% van de mensen geeft jaarlijks meer dan € 75 uit aan kerstprul, pardon: decoraaaaatie. 

Wat gaf ik zelf uit?

Toen was ik natuurlijk ook benieuwd wat ik zelf uitgaf aan kerst in december 2017. Let op: dit is met cadeaus voor één kant van de familie, inclusief een duurder cadeau voor mijn vriend.

Cadeaus €    197,05
Boodschappen €    104,89
Kerstboom €      30,00
Versiering excl. elektragebruik €        2,50
Goede doelen €      50,00
Uitjes €      13,00
Totaal €    384,44

Daar zit ‘m tevens ook het probleem, want ik weet niet (en wil niet weten) wat hij nog heeft uitgegeven aan cadeaus voor mij en van andere kosten die hij eventueel heeft gemaakt. Het boodschappenbedrag komt wel van de gezamenlijke boodschappenpot. Maar samen zullen we waarschijnlijk ook wel in de buurt komen van dat gemiddelde.

Wel heb ik er in mijn overzicht ook ‘uitjes’ en ‘donaties’ toegevoegd. Die horen er wat mij betreft ook bij. Ik gaf niets uit aan kerstkaarten en kocht ook geen nieuwe outfit. 

Hoe houd je het budgetvriendelijk?

Ik vind kerst niet de tijd van het jaar om krenterig te zijn en heb daar ook eigenlijk een beetje een hekel aan. Wel is het één van mijn uitgangspunten om te kijken wat waarde brengt en wat niet – ongeacht de prijs die je ervoor moet betalen. En hoe we het een beetje fijn voor het milieu kunnen houden. Een paar tips van mijn kant:

 • Doe aan lootjestrekken, ook/juist voor kerst. Dan heb je meer tijd om een mooi, waardevol cadeau voor één persoon uit te zoeken en kun je daar het bedrag in totaal aan besteden. 
 • Pimp je bestaande kleding met iets ‘kerstigs’. Volgende week schrijf ik een artikel over het aanvullen van items uit je capsule garderobe voor kerst.
 • Ikea heeft ook dit jaar weer de kerstboom-voor-één-piek actie, waarbij je een boom kunt kopen voor € 20 en een Ikea cadeaubon krijgt van € 19. Mocht je nog iets nodig hebben van de meubelboer, dan heb je je boom toch maar mooi voor één euro. Je kunt de pas natuurlijk ook cadeau doen.
 • In mijn blogartikel van aanstaande dinsdag [edit: hij staat online!] schrijf ik over 6 ideeën die vallen onder het kopje ‘minimalistische kerstdecoratie’. Ze zijn tevens budget- en milieuvriendelijk. Ik heb ook een Pinterest-album, als je geen zin hebt om te wachten 🙂
 • Houd een ‘American party’ met kerst, waarbij alle gasten iets lekkers meenemen. Of maak per gast/stel één gang. Ook leuk: een hapjesdiner. 
 • Stuur kerstkaarten met kerstzegels. Die zijn 5 ct goedkoper per postzegel, maarrrr je moet er minimaal 20 kopen (1 vel).
 • Verdeel Sint en kerst qua cadeautjes over je ouders en schoonouders. Dus opa en oma 1 geven de kids met Sint (en jij geeft hen een cadeau) en opa en oma 2 mogen ze met kerst verwennen (en jij geeft dan dus je schoonouders wat leuks). Of andersom. Whatever. Ook handig als je geen kids hebt hoor. 
 • Gewone kerstlampjes kosten je voor één hele maand (elke dag ongeveer 6 uur) € 15 aan elektra. Gebruik je ledlampjes in plaats van de traditionele gloeilamp, dan kost dat ongeveer € 2,50. En ze gaan ook nog eens langer mee en zijn veel handiger in gebruik. 
 • In plaats van een kerstboom te kopen, kun je ook een kerstboom ‘adopteren’. Als je de boom na gebruik weer terug brengt, krijg je een deel van je aankoopbedrag retour.
 • Als je wil shoppen voor kerstdecoratie, doe dat dan online. In de winkel lijkt alles mooi en aaaalll the glooowwwing liiighhtss... zorgen dat je zó door je budget heen bent. 
 • Eet een vegetarisch kerstmaal dit jaar. Dat scheelt in de portemonnee en is goed voor je milieukarma. In het weekend van 15 december zet ik mijn vega-menu tips online.
 • Een kunstkerstboom kun je voor een leuk prijsje vinden bij de kringloop of op Marktplaats. En tweedehands beats nieuw!

Zo, dat was ‘ie weer voor vandaag. Ik ga nu lekker puzzelen met het artikel over de minimalistische kerstdeco. Weet jij wat je uitgeeft aan kerst? 

xAnja

Bronnen: AD, PostNL, Gemiddelgezien.nl, MilieuCentraal, de Vastenlastenbond, Ikea, YouTube