Mooi initiatief: Buurtkastjes / Little Free Pantry’s

Iedereen kent tegenwoordig de buurtbibliotheekjes of Little Free Library’s wel: kleine kastjes langs de weg met daarin boeken die je kunt lenen van je buren. Maar weet je dat er ook zoiets bestaat met voedsel? Uiteraard overgewaaid uit Amerika, maar nu ook in Nederland.

De buurtkastjes zijn, zoals ze het zo mooi zeggen bij de stichting SoGoed, openbare proviandkasten. Ze staan aan de straat, in voortuinen, in wijkcentra, in kerken… In het Engels noemen we ze Little Free Pantry’s. Ze zijn er ondertussen al van Vlissingen tot Coevorden en van Wageningen tot Purmerend.

Hoe werkt het?

Heel simpel. Mensen uit de buurt van zo’n kastje, die spullen kunnen en willen missen (bijvoorbeeld teveel gekocht voor een verjaardag, bijna op vakantie en nog voedsel over), kunnen dit in het kastje leggen. Het gaat dan om alles wat valt onder de noemer “supermarktproducten”, van erwtensoep in blik tot tandpasta. Mensen die iets nodig hebben / kunnen gebruiken, kunnen het eruit halen.

Zo gaat er minder voedsel verloren en help je mensen die het (even) wat minder hebben. Er zijn wel een paar spelregels:

  • de producten in het kastje worden uiteraard niet koel bewaard (als het buiten warm is), hou daar rekening mee.
  • de artikelen moeten ongebruikt en nog goed te gebruiken zijn
  • rookwaren en alcohol(houdende producten) zijn niet toegestaan

Het overliggende principe is: geef wat je kunt, neem wat je echt nodig hebt. Een prachtig initiatief tegen voedselverspilling en vóór betere zorg voor elkaar. Ik zeg: zoek nog eens je kasten uit en doe mee!

De locaties van de kastjes vind je hier.
Meer over het initiatief is hier te lezen. Een filmpje zien? Kan ook.

Fijn weekend allemaal!
xAnja

Andere mooie initiatieven:

Fotocredits: Stichting SoGoed

Anja

6 reacties op ‘Mooi initiatief: Buurtkastjes / Little Free Pantry’s

  1. Het zijn dit soort initiatieven die van onze buurt een betere wereld maken! Ik heb er in België nog niets over gehoord, misschien moet ik maar eens het voortouw nemen. 🙂

    Like

  2. Ik heb best ruimte om dat te doen, maar ik twijfel. Hoe doe je dat met mensen die het niet nodig hebben en het hele kastje leeg roven of baldadige jeugd… Of moet je als plaatser van het kastje gewoon de verantwoordelijkheid loslaten. En hopen dat er meer goede als nare dingen gebeuren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.