Gemotiveerd blijven om je financiën bij te houden

Het is echt zo’n taak die valt onder ‘groot en volwassen zijn’: je financiën bijhouden. Maar ik vind er meestal geen bal aan en dus zijn er hier maanden dat ik er inderdaad goed mee bezig ben – en méér maanden waarop het verzandt in een snelle check op het saldo – en verder niet. En dat terwijl ik aan het begin van het jaar als één van mijn doelen schreef dat ik meer inzicht in mijn persoonlijke financiën wilde. Vandaag daarom tips om die motivatie erin te houden.

Voor mijzelf en voor alle anderen die dit maar al te goed herkennen:

1 – Een systeem dat werkt voor jou

Er zijn duizend-en-een manieren om je financiën bij te houden. Ze vallen in de regel in één van deze categorieën:

  • online via financiële programma’s (boekhouden voor particulieren zeg maar)
  • via verschillende apps
  • via een Excelletje
  • via je bank (automatisch toewijzen)
  • met pen en papier in een schriftje / type ‘huishoudboekje’ / financiële planner

Je blijft gemotiveerder als je een methode hebt die werkt voor jou. Welke dat is: dat kan bij mij sterk verschillen. De eerste maanden van het jaar ging ik verder met mijn Excelletje (met de 50-30-20 methode, voor juli kwam ik ineens op het idee om een papieren planner te gebruiken. Momenteel ben ik die aan het fine-tunen, want het is de bedoeling om deze beschikbaar te maken via de blog. Als je daar niet op kunt wachten: er zijn echt ontzettend veel opties online te vinden en anders kun je altijd nog zelf iets ontwerpen / opschrijven in je schriftje.

Eén beste methode is er dus niet: het hangt er heel erg vanaf wat je zelf prettig vindt om bij te houden en waar je je aandacht het meeste bij wilt houden: wil je (meer) sparen of juist inzicht in waar je geld naartoe gaat? Wil je een maandoverzicht wat er op welke datum van je rekening af gaat?

2 – Agendamomenten

Maar dan heb je een systeem uitgekozen en dan merk je dat de zin ontbreekt om de planner in te vullen. Of het is al dag 11 van de nieuwe maand en je merkt dat je er niet aan gedacht hebt om je budget op te maken. No worries – ik ben er daar ook eentje van. Met sommige betaalzaken (vooral die van mijn onderneming) ben ik strikt en on-point. Als het over mijn persoonlijke financiën gaat, vergeet ik dat gewoon. Dus staan er in mijn agenda nu ook momenten waarop ik mijn persoonlijke financiële administratie doe, al ware het bedrijfszaken:

  • Op de laatste dag van de maand schrijf ik op wat het bedrag op mijn persoonlijke rekening en zakelijke rekening is, alsmede ons gezamenlijke spaarpotje.
  • De laatste vrijdag van de maand is Fab Finance Day – wat wil zeggen dat ik mijn budget voor de nieuwe maand opmaak (en meer, maar daarover schrijf ik als ik de planner kan laten zien). Ik heb het maar een hippe naam gegeven, dat klinkt beter dan ‘de dag waarop ik mijn financiën voor de nieuwe maand inplan’.

Deze agendamomenten vormen dus eigenlijk ook een onderdeel van het totaalsysteem om je financiën op orde te houden. Want wat heb je aan een jazzy planner als je er niets mee doet?

3 – Inspiratie via ontspanning

Ik vind financiën doen niet leuk. There, I said it. Maar als ik er dan mee bezig ben en ik zie dat het best heel goed gaat, dat ik er een prima structuur in aangebracht heb, en dat dat z’n vruchten afwerpt (dat wil zeggen: ik weet waar mijn geld naartoe gaat, waar ik kan besparen, waar ik moet opletten) dan vind ik dat heel goed van mezelf *applaaaauuussss*.

En dus probeer ik overal inspiratie vandaan te halen om me te motiveren hiermee aan de slag te gaan. Dat doe ik door het aan zaken te koppelen die ik gebruik als ontspanning. YouTube bijvoorbeeld: er zijn duizenden bloggers die elke maand hun financiële planner delen, hun systeem uitleggen, laten zien waar hun geld naartoe gaat, hoe goed (of niet) ze bezig zijn met het aflossen van hun schulden. Dit zijn er een aantal:

(Sorry, ik volg eigenlijk alleen maar Engelstalige vloggers, heb je een goede Nederlandse gevonden, tip via de comments!)

Instagram is daar ook een goeie in: de Instagrammers die volgers meenemen op hun reis naar financiële onafhankelijkheid, studieschulden aflossen, sparen voor hun eerste huis: ze zijn er in grote aantallen. Zelf vind ik deze accounts leuk om te volgen:

En dan zijn er natuurlijk nog de blogs, waarvan ik de persoonlijkere leuker vind dan degene die echt gaan over de theorie. Deze bloggers volg ik zelf:

Dit soort content houdt me geïnspireerd en zet me aan tot actie; via deze vormen van ontspanning kom ik toch in aanraking met het onderwerp, wat het spreekwoordelijke belletje is om dit voor mijzelf ook weer op te pakken.

Tot zover mijn motiverende technieken om het bijhouden van je financiën een beetje leuk te houden. Ik ga nu weer even verder met het knutselen aan mijn financiële planner voor deze maand, want helemaal perfect is ‘ie nog niet. Jullie zien ‘m vast wel verschijnen in de komende weken, met een bijpassende blogpost.

Voor nu een fijne zondag,
xAnja