Dag 19: 25-02 | Hoe houd je je keukenkasten netjes?

Deze week gaan we richting een leven zonder VoorraadFebruari. Yep, het moet gebeuren helaas… ik vind het ook zwaar (*traantje*) 😉

Je hebt het waarschijnlijk al gezien in het artikel met mijn kijkje-in-de-kastjes-post: er zijn met name 2 ‘regels’ die ik gebruik voor het netjes-houden van mijn keukenkastjes:

  • producten die je gebruikt voor bepaalde momenten (ontbijt, koffiebreak) staan bij elkaar – verzameld
  • kleinere voedingsmiddelen zitten bij elkaar in bakjes, mandjes of dozen – gegroepeerd

Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in een mandje met zoet broodbeleg (hagelslag, pindakaas) en in plastic bakjes met kruiden. Maar ook dat de koektrommel naast het koffiezetapparaat staat en de ontbijtschaaltjes naast de pot met muesli.

Ook staan de ingrediënten, glazen, keukenhulpjes etc die we dagelijks gebruiken zoveel mogelijk op heup- of ooghoogte.

Ik zeg absoluut niet dat dit de gouden tip is, maar vooral het gebruiken van kleinere bakjes/mandjes helpt goed om het georganiseerd en overzichtelijk te houden. Producten vallen minder snel om en als er ‘ns een potje lekt, dan is dat in het mandje en zit niet het halve kastje eronder.

Labelen

Als je producten/ingrediënten in een gesloten doos bewaard, is het handig om de doos te labelen. Dat geldt ook als de mand wel open is, maar zo hoog staat dat je de inhoud niet kan zien.

Transparante potten

Ik gebruik zelf graag transparante opbergdozen, plastic bakjes en glazen potten om de voorraad in te bewaren. Dan zie je namelijk meteen wat er nog is en hoeveel er nog van is. Draadmandjes werken hier ook goed voor.

Niet meer dan…

Ik heb in onze keuken maar weinig plekken waar we voorraadspulletjes kunnen bewaren. Dat kan ik gerust doen, want wij hebben 3 supermarkten in een straal van 600m rond ons huis. Ik heb één plankinzet in een keukenkast waar in principe alle voorraad moet passen. Méér doen we niet, dat is niet nodig en gaat op termijn alleen maar irriteren. Dat jezelf limiteren helpt enorm.

Weekje voorraadkoken

En merk je dat de planken / het kastje weer aan het groeien is, las dan per direct weer even een voorraadkookweek in met de basisprincipes van VoorraadFebruari: een bepaald budget en zo min mogelijk extra kopen. Datzelfde geldt voor een overvolle koelkast (bijv. na een verjaardag) of een vriezer die niet meer sluit: dan is het tijd voor actie.

De actie van vandaag: ruim de keuken op en groepeer én verzamel je de producten die je bij elkaar gebruikt ook daadwerkelijk bij elkaar. Vind je dat teveel werk? Probeer dan het verzamelen van gelijksoortige producten (bloem bij suiker, crackers bij ontbijtgranen).

Ja, we gaan nog even dóór nu het einde in zicht is. Op naar een keuken en voorraadkast die heerlijk georganiseerd, schoon en niet-over-de-datum is 🙂

xAnja

Ps. ken je die ladeblokjes die je voor weinig geld kunt halen bij Xenos/Casa, Action en Hema enzo? Die zijn ook heel handig als ‘snackbox’ voor de kids: in elke lade een onderdeel (bijv. schoolkoek, snackje voor ná schooltijd, bijzondere gelegenheden). Dergelijke bakjes/manden/dozen etc kun je ook heel goed bij de kringloop halen.

Anja

3 reacties op ‘Dag 19: 25-02 | Hoe houd je je keukenkasten netjes?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.