Je make-up stash opruimen en opbergen

Ik ben geen beautyblogger en ook niet echt een enorme make-up fan. Maar ook ik kan wel ‘ns vallen voor een nieuwe gezichtscrème of een nieuw oogschaduwpalet. En die items krijg je ook nog wel ‘ns cadeau, zeker als blogger in 2018.

Het zal je niet verbazen dat ik toch m’n best doe om m’n make-up collectie zo minimaal mogelijk te houden en ook deze week ben ik met de spreekwoordelijke bezem door m’n verzameling gegaan. Maar goed, of je nu 10 of 100 van die dingen hebt, dat maakt niet uit: je wilt er overzicht in hebben, je favorieten kunnen vinden en jezelf extra mooi maken zonder dat je 50 minuten aan het rommelen bent in een laadje. Hoe krijg je dat voor elkaar? En, belangrijker misschien nog wel: hoe blijft het dan netjes?

5 Tips voor een opgeruimde make-up collectie

Gooi weg, doneer, geef weg

Stap 1 om een opgeruimde, georganiseerde make-up collectie te hebben is het wegdoen van de overbodige prulletjes. De uitgedroogde nagellak, de kleur die je niet staat, de BB crème die niet matcht met je huid. Dichte verpakkingen kun je wellicht ruilen met of doneren aan vriendinnen, alles wat open is en niet meer gebruikt wordt, kun je het beste in de prullenbak doen.

Doe dubbele items weg

Misschien zijn er producten die je graag gebruikt, maar waarvan je meerdere exemplaren hebt. Of producten die het ‘net niet’ zijn, die je wel oké vindt. Persoonlijk doe ik niet aan oké; het moet goed zijn en goed werken voor jou. Anders valt het resultaat toch weer tegen. Dus: wees streng. Word je er happy van?

Vooraan = op

Dan zijn er nog de flesjes, kleine stukjes oogpotlood, droge lipsticks en andere halfvolle productcontainers. Ja, je gebruikt ze, maar ze zijn bijna op of aan vervanging toe. Zet die items direct in het zicht als je je lade / plankje / make-up case of toilettas weer gaat inruimen. Maak ze op en koop nieuwe als het weer nodig is.

Wat heb je nodig?

De belangrijkste en moeilijkste vraag is natuurlijk: wat heb je nodig? Je kunt Marie Kondo’s systeem volgen en je afvragen of je blij bent met het oogschaduwpalet wat voor je ligt. En dat dan óók bij alle 300 andere beauty prulletjes. Andere truc: doe je ogen dicht en bedenk welke producten je in je etui / doos / tas / kastje hebt liggen. De items waar je aan denkt, zijn waarschijnlijk je meest gebruikte producten. De rest? Kan weg!

Plek voor alles

Heb je eenmaal besloten wat er mag blijven en wat er weg mag? Geef dan al die items een vaste plek. Dat kun je doen met een organiser of lade-verdeler, maar ook met simpele kartonnen of (plastic) bakjes of glazen potjes, bijvoorbeeld van voedingsmiddelen. De aller-aller-aller-belangrijkste opbergtip is echter: DOE WEG 🙂 Het grootste probleem ontstaat niet omdat er te weinig opbergruimte is, maar omdat er teveel spullen zijn om op te bergen.

In mijn Pinterest-album heb ik een aantal voorbeelden staan van minimalistische make-up opbergideeën.

Persoonlijke keuze

Mijn minimalistische collectie bestaat uit een paar basisitems en een aantal extraatjes voor feestjes. Die lijst met basisproducten vind je hier, de extra’s zijn in mijn geval een wimpertang, twee lipsticks, een concealer, roze blusher en één nagellak.

En qua opbergen? Hoewel de plexiglazen opbergdozen veruit favoriet zijn als je online kijkt, vind ik het zelf mooier om je make-up niet in het zicht te hebben. Mijn collectie zit daarom gewoon in een simpel make-uptasje. Gaat gewoon zó mee op (zaken)reis. De overige items liggen in een lade met bad- en verzorgingsproducten.

Benieuwd naar jouw manier om je make-up netjes en georganiseerd te houden? Tips en tricks zijn altijd welkom!

xAnja

Deze artikelen vind je misschien ook leuk:

Foto van Annie Spratt

Anja

10 reacties op ‘Je make-up stash opruimen en opbergen

  1. Fijn artikel weer! Ik heb zelf nu alleen nog producten die ik op een dagelijkse basis gebruik en nog een paar back-ups, ik kocht altijd de nieuwste paletten van Urban Decay en Too Faced, maar eigenlijk gebruik ik die helemaal niet vaak! Zonde natuurlijk en het is veel fijner om je producten echt op te zien gaan!

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik heb laatst alle spullen die ik al een eeuwigheid niet meer gebruikt had of die simpelweg vervallen waren, opgeruimd. Nu al een wereld van verschil. Veel overzichtelijker, hoewel het nog beter kan. Ik moet nu proberen om geen nieuwe spullen meer bij te kopen, zodat ik eerst en vooral m’n stash wat kan uitdunnen. 🙂 Op zich wel allemaal fijne merken die ik graag gebruik, dus echt wég hoeven ze niet. Misschien moet ik maar eens leren wat minder zuinig te zijn, haha.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.