Mijn Ervaringen met… Kokosolie als dag/nachtcrème

In mijn zoektocht naar een minimalistische en milieuvriendelijke dag- en nachtcrème besloot ik rond de zomervakantie een flinke switch te maken. Tot op dat moment gebruikte ik Garnier Hydrabomb, zowel de dag- als de nachtcrème, maar dit merk is niet dierproefvrij en dat vond ik toch wel een dingetje.

Wél bevatte de crème een SPF (tegen schadelijke invloeden van de zon) en was de verzorging/werking echt top. De verkrijgbaarheid (online en bij de meeste bekende drogisten) is ook een dikke plus. Maar uhm, dit is geen review van Garnier. Back to the real story.

Goed, toen was het pompje dagcrème ineens op (en een week daarvoor de nachtcrème) en besloot ik dus om het roer om te gooien. Ik kocht een flesje biologische kokosolie (250 ml à € 7,95) om te gebruiken als vervanger van zowel dag- als nachtcrème. Nu is kokosolie misschien niet helemaal het juiste woord; het is meer een soort kokoscrème; een mix tussen olie en boter.

Hoe werkt het?

Nu ja, het is een olieachtige substantie die je op je gezicht smeert. De olie wordt veel vloeibaarder als het warm wordt, in aanraking met je gezicht komt, dus het smeert makkelijk. Deze review is uiteraard geschreven vanuit mijn eigen ervaring; ik heb een droge, lichte huid (zowel vocht- als vetarm).

pexels-photo-531996.jpeg

Wat vind ik ervan?

Pluspunten

De eerste paar dagen ging het prima. Ik stak mijn vinger in het flesje (met lange hals), haalde er een likje uit en smeerde dat op mijn gezicht. Met één flesje kun je ontzettend lang doen. Ik gebruik het nu al een maand of 4 en ik heb nog een kwart over. De kokosolie is ook perfect als lippenbalsem, het verzorgt veel beter dan de gebruikelijke merken, als je het mij vraagt.

Ik heb de kokosolie zowel ’s morgens als ’s avonds gebruikt en ik verwachte dat mijn huid wel wat puistjes en oneffenheden zou laten zien, maar dat was niet het geval. Het resultaat na een paar dagen? Een zachte huid die niet meer droog (prikkerig) aanvoelde, maar dat was het dan ook wel.

Het product is biologisch geteeld, vegan, bevat geen bijstoffen, en is dierproefvrij. Het is ook een budgetvriendelijk middel, met name omdat je er zo lang mee doet. Je hebt in plaats van twee potjes één potje in de badkamer (als je het in plaats van dag- en nachtcrème gebruikt).

De geur is moeilijk onder plus- of minpunt te plaatsen. Erg persoonlijk, ik vond het wel oké, maar het de crème geeft inderdaad een sterke kokosgeur. Mijn vriend noemde me dan ook liefkozend ‘kokosmakroontje’ als ik ’s avonds in bed stapte.

20170807_201707.jpg

Minpunten 

Het grootste nadeel? Het voelt alsof je huid “afgedekt” is met een vet laagje.

Van zichzelf is de substantie behoorlijk hard en dus maakte ik na een paar dagen het flesje au-bain-marie warm om de inhoud over te kunnen schenken in een glazen pot. Omdat het een verpakking van 250 ml is, staat er dus nu best wel een grote glazen pot op het plankje in de douche. Niet heel praktisch, maar ook geen ramp.

Daarnaast is het een ‘kaal’ product, dat wil zeggen: er zit verder niets in. Dat is aan de ene kant positief (geen schadelijke bijstoffen) maar aan de andere kant heeft het bijvoorbeeld geen SPF en beschermt het niet tegen vrije radicalen. Het helpt ook niet tegen (beginnende) rimpeltjes en doet weinig tot niets om de huid te herstellen. Het houdt je gezicht vooral “vet” en zo voelt het ook even, al trekt het wel snel in.

Als je een vette huid hebt, is dit product niet aan te raden. De kokosolie verstopt de talgklieren met als resultaat: puistjes.

Alle kokosolie bevat veel verzadigd vet, wat deels ook wordt opgenomen via de huid. Daarbij moet de olie verbouwd worden en ‘uit verweggistan komen’ en je kunt je afvragen hoe duurzaam dat dan weer is.

Conclusie

Ik zal de kokosboter nog blijven gebruiken, maar dan met name als lippenbalsem, handcrème of bij droge (schaaf)plekken op mijn huid, maar niet meer als dag- of nachtcrème. Ik merk dat mijn gezicht baat heeft bij een crème die vochtinbrengend en vethoudend werkt en dat de fijne lijntjes (jaja) ook écht veel minder zichtbaar zijn bij het gebruik van een goede dag- of nachtcrème.

Goed verhaal of totaal de boot gemist? Wat gebruik jij als gezichtsverzorging?

xAnja

Update: inmiddels heb ik een andere dagcrème gekozen.