Corona-opruimen: laten we er wat positiefs van maken!

Oké, die tweede golf, daar komen we niet meer onderuit. Het is wat het is, zei een wijs iemand ooit. Om van iets negatiefs iets positiefs te maken, schrijf ik vandaag over de 11 dingen die we hebben verzameld in de corona-tijd of zaken die ineens overbodig geworden zijn. Met daarbij ook één tip om juist toe te voegen!

Het geeft ons een goede les ‘leren omgaan met de situatie’, ook al is die situatie verre van ideaal. Het doel van dit bericht is om je te inspireren naar je omgeving en bezittingen te kijken en naar wat er nodig is voor een fijne toekomst. Ik hoop dat het goed met jullie gaat, mentaal en fysiek.

1 – Bureau / werkplek

Ik schreef het al in mijn herfst-opruim artikel van deze week: de thuiswerkplek is voor velen van ons een nieuw vast onderdeel van het dagelijks leven geworden. Is het bij jou ook een homp van paperassen, kladblokjes, pennen, de nietmachine van kantoor en ergens ertussen nog een paar bekers en borden… dan kan ‘ie waarschijnlijk wel een opfrisbeurtje gebruiken. Zie ook hier.

2 – Lunchspullen

Nu je niet naar je werk hoeft, of slechts beperkt, wordt de lunchtrommel en de koffiebeker voor onderweg waarschijnlijk niet veel meer gebruikt. Ben je van plan (meer) thuis te gaan werken, ook na corona? Of heb je ontdekt dat je een kast vol met lunchdozen, bekers, plastic bestek, afdekschaaltjes etc hebt waar je eigenlijk bijna niets mee doet? Tijd voor een opruimrondje!

3 – Werkkleding

Ben je minder gaan werken, anders gaan werken of heb je helaas ontslag gekregen, dan is dit ook het moment om door je kledingkast te gaan. Specifieke werkkleding (denk: overalls, tenues) kun je inleveren of doneren, maar ook de “zakelijke” kleding die je eigenlijk alleen maar droeg voor die specifieke job – daar kun je weer iemand anders blij mee maken.

Tip: Lever je zakelijke outfits in bij Dress for Success!

4 – Die trainingsbroek…

En als we het dan toch over kleding hebben… hoe staat het met die gemakkelijke kleding die we nét wat vaker aangehad hebben. Denk aan die verkleurde trainingsbroek, die yoga pants die je soms hele dagen aanhebt, die verwassen coltrui of dat huispak wat geen vorm meer heeft. Ook al lijken ze soms comfi, echt charmant zijn ze niet. Doe iets comfortabels aan wat ook leuk staat en je voelt je waarschijnlijk al een stuk beter. Ps. er is niets mis met af en toe een avondje loungebroek hoor 😉

5 – Streaming-aanbieders

Ben je in de afgelopen maanden fan geworden van video on demand? Nieuwe YouTube verslaving opgedaan? Of het nu gaat om Netflix, Videoland, Ziggo Movies, Apple tv+, Disney+, NPO Start Plus of zelfs Amazon – de keuze is reuze en je zou je hele dag kunnen spenderen achter een scherm. De vraag is of je dat wilt… bekijk de on demand services die je hebt afgenomen eens goed; gebruik je ze voldoende? Wil je ze houden of meld je je af? Dat scheelt ook aardig in de portemonnee.

6 – Thuisfitness

Met het sluiten van de sportschool werd er ook geïnvesteerd in items voor fitness of sporten thuis. Niet alleen letterlijk in product-vorm (dumbbels, yogamatjes etc) maar ook in online services. Vooralsnog is het in Nederland weer gewoon mogelijk om naar een fitness club te gaan. Liggen die gewichtjes ergens in een hoek van de kamer te verstoffen? Gebruik je die elastieken eigenlijk niet? Neem er afstand van. Ook van de abonnementen die je misschien hebt afgenomen.

7 – Hobbyspullen

Ben je in het begin van de lockdown een nieuwe hobby begonnen die je eigenlijk alweer vergeten bent? Zo graag wilde je het kennelijk ook weer niet. Maak er iemand anders blij mee of pak de hobby serieus op.

8 – Make-up

Minder op kantoor betekent zeer waarschijnlijk ook minder make-up. Tijd voor een uitzoekklusje: wat kan er weg en wat gebruik je wel? Zie ook: je make-up stash opruimen en opbergen.

9 – Mond- en neusmaskers

In het begin kocht ik wegwerp-maskers, inmiddels heeft een groot deel van de mensen een wasbare variant – en ik ook. Wij hebben hier op het prikbord per persoon één prikkertje waaraan we ons eigen masker hangen. Zo slingeren ze niet door het hele huis en weet iedereen van wie welk masker is. Wel zo fris. Neem een momentje om de maskers weg te doen die niet meer gebruikt worden of die overbodig zijn. Een wegwerp-masker is altijd restafval en moet dus niet bij het plastic of oud papier ingeleverd worden. Herbruikbare maskers moet je wassen op 60 graden.

10 – Computers/laptops

Heb je een nieuwe laptop van de zaak gekregen of zelf een snellere variant aangeschaft? Een nieuwe modem misschien of een betere camera voor de online vergaderingen? Doneer de producten die je niet meer gebruikt hier. Ook hebben sommige bedrijven hun eigen inleverservices, check dat even bij je IT-afdeling.

11 – Schoonmaakspullen

Heb je aan het begin van de eerste periode ook ruimschoots schoonmaak- en hygiënespullen ingekocht: van zeep tot poetsmiddel, hand sanitizer en daarna handcrème voor de droge handen? Natuurlijk is hygiëne ook nu nog van belang, maar kijk kritisch naar wat je hebt gekocht. Wellicht is het echt teveel. Je kunt gesloten verpakkingen doneren aan de Voedselbank.

En als je dan afscheid hebt genomen van zoveel dingen, of ze hebt opgeruimd en uitgezicht, schoongemaakt en georganiseerd…. neem dan nog één momentje om iets toe te voegen…

Doen: een kaartje

Veel mensen ervaren deze tijd als enorm een periode van ernstige eenzaamheid. Doe daar vandaag nog wat tegen:

 • stuur coroma-post naar een eenzame oudere
 • stuur een kaartje naar één van de mensen van de Oranjefonds veel liefs actie
 • doe een kaartje in de bus bij iemand in je buurt
 • blijf (op afstand) met buren een praatje maken
 • vraag hoe het nu met de mensen gaat die iemand verloren hebben aan corona

It’s the little things that make a difference – it’s also not the things that make a difference. 😉

Fijn weekend, blijf gezond, wees lief voor elkaar,
xAnja

Fotocredits: Erik Mclean

Anja

2 reacties op ‘Corona-opruimen: laten we er wat positiefs van maken!

 1. Ik heb toch een opmerking bij de mondmaskers: het belangrijkste is om ze met zeep, dus wasmiddel, te wassen. Net zoals bij het handen wassen (met zeep), gaat het virus kapot door de zeep.

  In het voorjaar maakte ik ook deze fout door de mondmaskers telkens af te koken. Dit is niet nodig en zorgt er enkel voor dat de mondmaskers krimpen en de elastiekjes strakker zitten.

  Nu was ik de mondermaskers in een wasnetje samen met de andere was op 30°C. Ze ‘besmetten’ de andere was niet, doordat alles met zeep gewassen wordt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.