Hoe creëer je een ochtendritme dat werkt?

I opened two gifts this morning; they were my eyes. – Onbekend

Ok, ja inderdaad, I have become that kind of person. Zo’n overal-is-een-routine-of-lijstje-voor vrouwtje. Voor een groot gedeelte klopt dat inderdaad en er zitten gelukkig ook grenzen aan.  Het bijzondere is: meer ritme en structuur in mijn leven was een wens van me, zonder dat ik dit zelf wist. Het komt namelijk niet voor in mijn introductieblog.

Maar een ochtendritme is wel écht een aanrader. Ik merkte vanaf dag één verschil in mijn energie, in mijn beleving van de dag en in de tijd die ik overal aan kwijt was (ben). Dus blog ik vandaag over het creëren van zo’n ochtendritme. Mocht je dan zelf denken “goh nou Anja, wat een idééééé!” dan heb ik in ieder geval mijn duit in het zakje gedaan 🙂

Stap 1: noem het geen routine. Routines zijn saai, “van bovenaf opgedragen”, zijn zo “omdat het moet” en niet omdat je het wil. Een routine is ook vast, strak en onveranderbaar. Een ochtendritme daarentegen klinkt vriendelijker, is flexibeler en kan mee bewegen met jouw dag/moment/het jaargetijde. Lukt het je niet op je ritme ‘op tijd’ te volgen, dan kun je de stappen gewoon wel doen. Handig in het weekend. Lukt het je niet om binnen de gestelde tijd te doen wat je wil, kies dan van tevoren wat je schrapt. Doe bepaalde dingen niet sneller, dat gaat gewoon mis.

Stap 2: schrijf op wat je ’s ochtends moet doen. Dit zijn meestal de overduidelijke zaken zoals ‘ontbijt maken en eten’, ‘tas inpakken’, ‘kattenvoer in bakje’ en ‘dagcrème smeren’. Schrijf ze allemaal op, maar wees daar kritisch over. Moét je dagcrème smeren?

Stap 3: schrijf op wat je ’s morgens zou willen doen. Schrijf het allemaal op, ook al wordt het een enorme lijst.

Stap 4: laat de wetenschap je een handje helpen door het kiezen van enkele acties die een bewezen positief effect op je ochtend hebben:

  • 8 uur slapen
  • wakker worden met natuurlijk licht
  • niet snoozen
  • water drinken
  • actief zijn/stretchen
  • lauwe / medium-warme douche
  • tandenpoetsen
  • meditatie
  • cafeïne (koffie)

Stap 5: schrappen! Je hebt nu een hele lijst met musts en wants en een paar punten die handig kunnen zijn. Dat wordt schrappen, tenzij je om 4 uur op wilt staan (that would be a no for me).

Stap 6: na het schrappen groepeer je vervolgens de acties per locatie, dus ‘douchen’ + ‘water drinken’ + ‘dagcrème’ = badkamer. Als laatste maak er dan een logisch stappenplan van: eerst dit, dan dat.

Stap 7: als je weet wat het stappenplan is, kun je inschatten hoe lang het duurt. Reken dan terug hoe laat je op moet staan om op tijd naar/aan je werk of andere dagelijkse activiteit te gaan. Via de website sleepyti.me kun je dan berekenen hoe laat je naar bed wilt gaan om voldoende te slapen.

Benieuwd naar mijn ritme (let wel: dit is maandag t/m vrijdag)? Dat ziet er zo uit:

07.15 uur – Mijn wekker gaat, al word ik soms vóór de wekker wakker (maar niet op maandag, kuch). Mijn wekker is mijn telefoon die aan de andere kant van de slaapkamer ligt, dus ik moet wel uit bed. Toilet, kat eten, lenzen in. Na een douche (die ik probeer te eindigen met lauwwarm water) smeer ik gezichtscrème op en ga ik in ochtendjas terug naar de slaapkamer.

07.35 uur – Eenmaal daar zoek ik mijn kleding uit, maar trek dat nog niet aan, want ik begin eerst aan een meditatie van 10-15 minuten (zittend of liggend).

07.50 uur – Vervolgens trek ik mijn kleding aan, gaan de gordijnen in de slaapkamer open, doe ik mijn make-up, haar, deo etc in de badkamer.

08.10 uur – Dan zet ik water op voor thee en doe de gordijnen in de rest van het huis open. Dan maak ik ontbijt, wat ik rustig eet samen met wie er dan ook in huis is, terwijl ik lijstjes maak en wat in mijn journal neer pen (daarover later meer).

08.30 uur – Misschien Instagram ik nog een beetje, maar rond half 9 zit ik op mijn werkplek (ik werk veel vanuit huis): uitgerust, geïnspireerd en ready to go (jaaaa we get it, zo’n ritme is the bomb).

As always: ik vind het echt leuk om te lezen wat jouw ritme is en of dit blogartikel je een handje helpt (en ook als niet, haha). Your comment/like makes me happy!

Anja

2 reacties op ‘Hoe creëer je een ochtendritme dat werkt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.