I’ll eat some breakfast and than I’ll conquer the world. – Musical Hairspray
Vóór ik communicatieprofessional werd, had ik een carrière als voedingsspecialist en beantwoordde ik dagelijks vragen op dit gebied. Uit die tijd stamt ook mijn “1,2,3,4 ontbijtje”: een hele simpele manier van gezond en gevarieerd eten. Aangezien het ook bij een simpele, rustige leefstijl past, vond ik het een blogpost waard.
Ik heb altijd iets uit de volgende vijf groepen in huis:
- Fruit
- Muesli
- Noten, Pitten en/of Zaden
- Yoghurt
- Pap
Nummertje 1 levert je snelle koolhydraten (energie voor een kickstart van je dag) en vitamines. Meervoudige koolhydraten krijg je binnen met muesli (2), ik maak de mijne heel eenvoudig zelf door een aantal ingrediënten bij elkaar in een bewaarbus te gooien. Noten, pitten en zaden (3) leveren je gezonde vetten en last but not least: yoghurt is een bron van eiwitten (ook wel: proteïne) en levert je o.a. calcium, fosfor en vitamine B11. Vezels krijg je binnen met 1, 2 en 3.
In het rijtje zie je ook nog “pap” staan. Ligt het aan mij of klinkt dat onflatteus? Anyway, het is in dit geval een alternatief voor muesli. Elke dag hetzelfde eten is natuurlijk niet echt het toonbeeld van gevarieerd. Met die 5 ingrediënten eet ik echter elke doordeweekse dag iets anders. Dat kan, omdat er binnen die 5 groepen heel veel te variëren valt:
- Er zijn allerlei soorten vers, ingevroren en gedroogd fruit. Van appel tot gedroogde abrikoos, van vijg tot cranberry, van gojibes tot gedroogde mango.
- Muesli kun je kant-en-klaar kopen, maar ook heel makkelijk zelf mixen. Dan kun je kiezen wat je erin wilt hebben en het is ook veel goedkoper. Opties zijn havervlokken, cornflakes, tarwevlokken, rogge, spelt…
- Van hazelnoten tot pompoenpitten, amandelen tot pistachenoten, chia tot macadamia en pinda (technically: geen noot) tot hennepzaad. Hier kun je echt variëren tot je erbij neervalt.
- Binnen de yoghurtsoorten kun je kiezen voor mager, halfvol of vol, biologisch of ‘mainstream’, koe, geit, schaap of plantaardig, linksgedraaid en rechtsgedraaid, Turks tot Bulgaars – en dan hebben we alleen de neutrale yoghurts gehad.
- Binnen de sector ‘pap’ (oké dit is echt een vies woord) vinden we onder andere havermoutpap, gortepap, Brinta, quinoa, spelt-oergranenontbijt, volkorengraanontbijt.
In het 1,2,3,4 ontbijtje gebruik je dus soms 2 niet en 5 wel. Zo kan een weekmenu (niet dat ik dat doe, het zit bij mij gewoon in m’n hoofd) er zo uitzien:
Maandag – zelfgemaakte havermoutpap + 1/2 banaan + kaneel + zonnebloempitten
Dinsdag – 1/2 banaan + yoghurt + walnoten + drupje honing
Woensdag – 1/2 appel + handje blauwe bessen + muesli + yoghurt + amandelen
Donderdag – 1/2 appel + rozijnen + havermoutpap + lijnzaad
Vrijdag – muesli + blauwe bessen, honing en yoghurt in de blender + chiazaad
Let wel: ik neem dan dus de ene week Griekse yoghurt, de week erop Biogarde, een keertje sojayoghurt… het is echt super eenvoudig. Ik kies vaak voor seizoensfruit en heb altijd van die zakken gemengd gedroogd fruit in huis. Zoals je ziet, smokkel ik een beetje met kaneel en honing en andere smaakmakers die in elke keuken wel te vinden zijn.
Oh en wat eet ik dan in het weekend? Dan zijn er soms (oké: regelmatig) croissantjes van de bakker, gekookt ei, toast met jam of kaas enzovoorts. Heerlijke momenten, misschien wat minder gezond, maar IDC!
Goed idee, deze vorm van basiskoken? Ik merk dat het voor mij gesneden koek (haha) is geworden door de jaren heen. Het geeft rust om zo gebalanceerd te eten, om er niet over na te denken. Laten jullie horen wat je ervan vindt? Vind ik super!
xAnja
Ps. ik heb absoluut niet de intentie om voor jou te bepalen wat je eet, dit blogartikel is puur ter inspiratie en gemak!
3 reacties op ‘Simpel & Gevarieerd Ontbijten’