Minimalisme: hoe maak je ruimte in je hoofd

Zooi in je huis veroorzaakt stress, onrust en soms zelfs angst. Minimalistisch leven kan die stress verminderen, een onrustige omgeving wegnemen en ja, ik durf het te zeggen: je mentale gezondheid krijgt er een boost van. Maar hoe werkt dat dan? En hoe krijg je dat voor elkaar? Daarover gaat dit artikel.

Ik heb meer jaren gekend dat ik geen minimalist was dan dat ik wél minimalist was. Ik woon al sinds mijn 18e niet meer thuis en ben ‘nog maar’ vijf jaar minimalist. Ik heb al meermaals geschreven over hoe het leven eruitzag voor die tijd: niet alleen mijn huis, mijn léven was meestentijds een zooitje. Zonder duidelijke richting. Daar liep ik uiteraard niet mee te koop, maar van binnen knaagde het enorm.

Ik denk dat iedereen wel momenten kan indenken dat je thuiskwam van een dag hard werken in een huis waar de vaat nog op het aanrecht stond, de wasmand uitpuilde, de eettafel belegd was met rekeningen en foldertjes en de kussens op de bank een bij elkaar geraapte bult vormden. Je zou willen dat het niet zo was, maar het is gewoon zo: innerlijke rust is deels een weerspiegeling van je leefomgeving. Rommel veroorzaakt stress.

En de beste manier om de rommel in ons huis te verminderen, is door de hoeveelheid spullen in ons huis te verminderen. Niet alleen opruimen dus, maar afscheid nemen van de spullen die je niet nodig hebt.

Hoe werkt dat?

Als je eenmaal weet dat spullen (op zichzelf dan wel bij elkaar) je innerlijke rust beïnvloeden, is het echt een stuk makkelijker om de overbodige zaken los te laten. Eerder schreef ik al over de voordelen van minimaliseren in o.a. praktische zin, maar de rust die je ervaart is absoluut mijn nummer één voordeel.

1. Helderheid

Wanneer je begint met minimaliseren, is het opruimen of ontspullen vaak de eerste stap. Het proces van het uitzoeken van elke kast en elke la én het maken van de beslissing wat je houden wilt, daardoor leer je jezelf en je waarden heel goed kennen. Denk daarom niet dat je het allemaal op een rijtje moet hebben vóór je begint met opruimen. Of een vastomlijnd proces moet hebben. En een moment waarop je denkt “waar ben ik aan begonnen” hoort erbij!

Het confronteert je met elke aankoop die je hebt gedaan. Elk ding dat ooit in je huis binnengekomen is: bewust én onbewust. Maar het geeft je vooral duidelijkheid over wat je écht gebruikt, nodig hebt en waar je blij van wordt.

2. Financiële rust

Eén van de grootste zorgen voor (jong)volwassenen is geld. En dan vooral te weinig geld 😉 . Als je weet wat er belangrijk voor je is, kun je gemakkelijker nee zeggen tegen alles wat niet onder die categorie valt. Dus doe je minder impulsaankopen, koop je bewuster, waardoor je minder uitgeeft en dus ook meer overhoudt. Minimaliseren vermindert zo dus ook financiële stress.

3. Echt jezelf zijn

Als je minder stress en meer rust ervaart, en duidelijker (levens)keuzes kunt maken omdat je weet wat er belangrijk voor jezelf is, leer je jezelf steeds beter kennen – ook op andere vlakken dan bezit. Je zal waarschijnlijk ontdekken dat als je minder om bezit geeft, je je doel / succes in je leven kan bepalen of verduidelijken. En de focus kan vasthouden, met vertrouwen in jezelf.

Laat alles los dat niet overeenkomt met wie je op dit moment bent. Bewaar geen kleding meer die je niet meer past. Foto’s die je verschrikkelijk vindt, maar die je niet durft weg te doen. Erfstukken waar je zelf niets mee hebt. Spullen van een oude hobby. Het resultaat is dat je fysieke ruimte een weerspiegeling wordt van je authentieke zelf. En dat geeft rust.

Hoe pak je dat aan?

Merk je dat je op zoek bent naar innerlijke rust? Dat je mist dat je huis die fijne plek is waar je kunt ontspannen? Vraag jezelf af wat je nu kunt doen om beter te voelen. Welke opruimklus is dat? Welke ruimte of plek kun je nu aanpakken? Probeer het gewoon eens uit, je hoeft niet (meteen) alles te doen. Pak aan waar je de grootste verschillen kunt maken!

xAnja

Fotocredits: Ella Jardim