Nog eens 8 dingen die ik niet meer koop als Minimalist

Het blijft één van de meest gelezen artikelen op mijn blog: de eerste versie van “8 dingen die ik niet meer koop als minimalist“. En aangezien dat artikel al dateert van januari 2018 leek het me goed om er een vervolg aan te geven. Niet dat de producten en services die ik in dat artikel noem niet meer van toepassing zijn. Zeker niet: het is juist zo dat het rijtje hieronder een mooie aanvulling is.

Zoals altijd wil ik nog even aangeven dat ik deze artikelen nooit schrijf om jou een gevoel te bezorgen van schaamte of “je doet het niet goooedddd”. Dat slaat helemaal nergens op; iedereen heeft andere wensen en behoeften. Ik wil je echter stimuleren om goed na te denken over welke items en diensten dat dan zijn en niet op de automatische piloot alles maar te verzamelen. Want dat heeft echt geweldig-grote effecten. Think before you buy.

1 – Conditioner, haarproducten

Ik heb in mijn leven zelden conditioner gekocht en er zijn vrouwen die dat totaal niet begrijpen. Het ligt er denk ik ook heel sterk aan wat voor type haar je hebt en hoe ‘behandelbaar’ dat is met alleen shampoo. Voor mij is het niet nodig. Als m’n haar al heel droog is, dan geef ik mijzelf een masker van castor oil (ricunusolie). Ik heb één flacon met haarmousse staan, die ik wel eens gebruik voor een fancy avondje uit.

2 – Kleding voor speciale momenten

Als er een bruiloft op de planning stond, kocht ik vroeger standaard een nieuwe outfit. De laatste keer dat ik dat nog een beetje deed, was 2 jaar geleden – toen het jurkje in kwestie ook meteen mijn kerstcadeau was wat ik van mijn vriend kreeg. Dat jurkje is een keeper, niet omdat ik het kocht voor die bruiloft, maar omdat mijn vriend het met veel liefde voor me heeft uitgezocht. Kleding voor speciale gelegenheden kun je heel goed lenen van vrienden of via kledingverhuurbedrijven.

3 – Make-up doekjes, wattenstaafjes, make-up pads, reinigingsmelk

Ik heb een herbruikbaar make-updoekje (ooit gekocht bij Action of all places!). Die gaat elke week een keertje in de was. Ik draag sowieso niet veel make-up en de make-up die ik draag ik vrij licht. Ik gebruik geen foundation, dus de hoeveelheid make-up die ik van mijn gezicht af moet halen, valt erg mee. Daarnaast hebben we hier geen watjes, wattenstaafjes, wattenbollen, wattenschijfjes (is het iemand wel eens opgevallen hoeveel type “wattendingen” er te koop zijn?!). Ook koop ik geen reinigingsproducten: ik was mijn gezicht met water en heel soms met een beetje castor oil of all-purpose crème.

4 – Apps

Ik heb geen enkele app op mijn telefoon waarvoor ik heb moeten betalen. Ik koop gewoon geen apps. Misschien mis ik daar iets aan, maar ik lig er niet echt wakker van ofzo. De enige uitzondering is misschien Spotify: de app hiervan is gratis, maar je moet wel voor de service betalen als je ‘m reclamevrij wilt.

5 – Nagellak, nagelstyliste, gel-nagels

Ik heb eigenlijk nooit nagellak op – behalve misschien met kerst. Ik heb één kleur in huis: een diepe, wijnrode kleur. Die heb ik ook al echt een poosje (maar hij doet het nog prima). Ik geef ook geen geld uit aan de nagelstyliste, draag geen acryl- of gelnagels. Heeeeeeeeel af en toe boek ik een manicure en/of pedicure voor mezelf. Meestal zo rond mijn verjaardag 😀

6 – Dvd’s / cd’s

Nope. Gewoon niet. Ik bezit geen enkele cd meer en ook geen dvd’s. Echt alles is online te vinden. Het is zo zonde van de ruimte die deze dingen innemen. Hoe vaak kijk/luister je die dingen nou nog?

7 – Frisdrank

De enige keer dat we frisdrank kopen is als we visite krijgen. Het is in ieder geval niet standaard in huis. Hetzelfde geldt voor sappen; dat zijn dranken voor speciale gelegenheden. Wel beschikbaar: melk, thee, koffie. En water uit de kraan 😀 Wat heeft dit met minimalisme te maken? Hoewel ik me altijd al bewust was van het effect van voeding op je lichaam, heeft het minimalist-zijn dit alleen maar verder vergroot. Niet in de minste plaats omdat ik regelmatig schrijf over voeding op deze blog.

8 – Boeken

Ik heb een bibliotheekabonnement en ben daar super blij mee. Het is misschien wat oldskool, maar ik vind het speuren tussen de boeken echt heerlijk. En heb ik daar geen tijd voor, dan bestel ik het boek van tevoren en pluk ik het zo van de plank met de reserveringen. Ik kan me niet eens herinneren wanneer ik voor het laatste een boek heb gekocht. Delen is het nieuwe hebben, toch? Ik ben blij met de boeken die ik wel heb en daar hoeft voorlopig niets nieuws bij.

Welke van bovenstaande items koop jij ook niet meer? En waarom?

Happy sunny Saturday!
xAnja

Fotocredits: Luca Laurence

Anja

8 reacties op ‘Nog eens 8 dingen die ik niet meer koop als Minimalist

 1. Zelf gebruik ik sinds vorig najaar wasbare wattenschijfjes. Ik heb een set van 16 gekocht en ze zitten nu toevallig weer in de was. Straks weer even laten drogen. Ze bevallen heel erg goed. Misschien ga ik ook eens proberen mijn huid schoon te maken met alleen water. Nu gebruik ik tonic.
  De bibliotheek ben ik ook helemaal fan van. Mijn huis zou vol staan als ik alles moest kopen wat ik lees. Ik kan ook muziek lenen bij de bieb (nog geen ervaring mee trouwens).

  Vandaag wordt het weer warm en ik heb mijn eigen ice tea gemaakt. Let op: dit gaat heel snel: vul een kan met koud water en doe er een theezakje in. Klaar! Ik gebruik geen suiker. De kan verkleurt wel maar ik gebruik hem alleen hiervoor. Gezond, goedkoop en lekker dorstlessend!

  Like

 2. Leuk artikel! Ik koop ook geen apps, vind ik zo zonde! Ik ben ook lid van de bibliotheek maar sommige boeken koop ik wel, maar ik ben wel heel kritisch welke dat zijn.

  Like

 3. Hallo,
  Noem mij een laat bloeier, maar wel in de 40 heb ik de switch naar Minimalisme gemaakt.
  Zo’n 15 jaar geleden van een klein appartement naar een ruime eengezinswoning met garage verhuisd, en nu zou ik qua spullen niet meer terug kunnen.
  Tijd om op te ruimen en bovenal te stoppen met kopen, kopen, kopen.
  Ik ben mij daarbij idd ook meer gaan focussen op gezond en duurzaam eten, plus beweging in de vorm van yoga en ontspanning in de vorm van meditatie zijn erbij gekomen.
  Soms voel ik mij een echte ouderwetse ‘geitenwollen sok’, maar ben er trots op.
  Grootste uitdaging; je partner mee zien te krijgen op deze journey…

  Like

 4. Ik heb hetzelfde make-up remover doekje, maar heb ook herbruikbare wattenschijfjes. Meestal gebruik ik de schijfjes omdat ik niet zo veel weg hoef te halen. Als ik eens in de zoveel tijd meer make-up op heb dan gebruik ik dat reinigingsdoekje. Conditioner was ik ook op aanraden mee begonnen, maar het voegde echt niets toe voor mij dus ben daar ook snel mee gestopt. Verder gebruik ik heel weinig haarproducten, met een solid shampoo en af en toe een serum/olie ben ik gelukkig!

  Like

 5. Ik gebruik geen make-up dus dat scheelt sowieso al. 🙂 Apps heb ik wel 3 betaalde; bhuddify, meditation moments en mondly (waarmee ik Noors leer). Voor de rest koop ik die dingen ook allemaal niet, behalve wel eens een boek. Nou ja, meestal gaan boeken die niet via de bieb (fysiek dan wel digitaal) te krijgen zijn, op mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag en de feestdagen. En daarna verkoop ik ze door of geef ze weg, tenzij ik ze echt wil houden, maar dat gebeurt de laatste jaren niet zo snel meer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.