Mijn ochtendroutine | Leven als minimalist

Sinds ik minimalist ben, ben ik langzaam meer ritme en structuur gaan inbouwen in mijn leven. Voor een creatief persoon is dat een aardige opgave, maar vaak juist nodig om succesvol te kunnen zijn. Een ochtendritme is daarbij helemaal een aanrader, ik geloof er oprecht in dat die eerste paar stappen een groot effect hebben op de rest van je dag(besteding). Vandaag vertel ik je wat mijn ochtendritme is, hoe dat tot stand gekomen is en hoe je dat voor jezelf kunt implementeren.

Waarom een ochtendroutine?

Een routine hebben in de morgen spaart je tijd – omdat het op de automatische piloot gaat. Het is minder stressvol; er is minder “wat nu?”. Door met een vast patroon te werken, heb je minder kans om iets over te slaan en dat je bijvoorbeeld nog met je nachthaar op de bus staat te wachten 🙂 Maar het allerbelangrijkste, wat mij betreft, is de kans om je ochtend te starten in lijn met je doelen:

“Having a routine is great, but only if it serves your goals.”

Josh LaJaunie

Mijn routine

Maar hoe ziet mijn ochtendritme er dan uit? Dat is best een intieme vraag, maar vooruit. Op een doordeweekse dag gaat het zo:

07.25 uur – De wekker gaat. Dat is een WakeUp Light die we tweedehands hebben aangeschaft. Hij staat op de ‘radiostand’ (voor mijn vriend, ik vind zelf de vogels fijner) en we hebben ‘m op vijf voor half 8 staan, zodat we niet met het nieuws wakker worden. Ik adem een paar keer diep in en uit en sta op. Ochtendjas aan, sloffen. Ook pak ik mijn telefoon van de lader aan de andere kant van de slaapkamer; die stop ik in de zak van mijn ochtendjas.

07.30 uur – Ik zoek mijn kleren voor de dag uit en vertrek naar de badkamer waar ik mezelf aankleed: toilet, lenzen, gezichtsverzorging (Aloe Vera dag- en nachtcrème van Harmonie), haar, deodorant (Dove) en make-up. M’n telefoon gaat van m’n ochtendjas naar m’n broekzak.

07.40 uur – Volledig aangekleed – inclusief schoenen meestal, dat geeft me een “we gaan starten” gevoel – ga ik naar beneden om de katten eten te geven, thee te zetten en ontbijt te maken. Momenteel is dat vooral yoghurt, crunchy muesli en fruit. Ik moet van mijzelf de ontbijtspullen opruimen / afwassen na gebruik, dan is het aanrecht weer leeg. Toegegeven: dat “vergeet” ik ook nog wel ‘ns.

08.00 uur – Ik vertrek met thee en ontbijt naar mijn werkkamer. Daar klap ik mijn laptop open en maak ik eerst een werkplanning voor de dag: ik kijk naar wat ik de dag ervoor heb gedaan en waar ik nog aan verder moet werken, welke calls er op de agenda staan en wat ik moet voorbereiden voor later die week. Zoals je kon lezen in mijn vorige post doe ik dat momenteel in de Purpuz Planner.

08.15 uur – Ik eet mijn ontbijt en ga aan de slag.

Hoe plan je een ochtendroutine?

Klinkt bovenstaande als iets voor jou, iets waar je ook waarde uit zou kunnen halen? Dan zeg ik: waarom niet proberen? Ik heb mijn ochtendritme vormgegeven met de volgende stappen:

Stap 1: schrijf op wat je ’s ochtends moet doen. Dit zijn meestal de overduidelijke zaken zoals ‘ontbijten’, ‘tas inpakken’, ‘kattenvoer in bakje’ en ‘dagcrème smeren’. Schrijf ze allemaal op, maar wees daar kritisch over. Moét je dagcrème smeren?

 • 6 uur slapen
 • ontbijten
 • hond uitlaten/kat eten geven
 • kinderen wakker en schoolklaar maken
 • aankleden
 • ….

Stap 2: schrijf op wat je ’s morgens zou willen doen. Schrijf het allemaal op, ook al wordt het een enorme lijst.

 • 8 uur slapen
 • wakker worden met natuurlijk licht
 • niet snoozen
 • water drinken
 • stretchen/yoga
 • ochtendwandeling
 • douchen
 • tandenpoetsen
 • gezichtsverzorging
 • meditatie
 • journaling
 • in alle rust koffie drinken
 • dagplanning maken
 • ontbijten als gezin
 • ….

Stap 3: schrappen! Je hebt nu een hele lijst met musts en wants en een paar punten die handig kunnen zijn. Dat wordt schrappen, tenzij je om 4 uur op wilt staan. In dat geval zeg ik: you’re on your own 😉

Stap 4: na het schrappen groepeer je vervolgens de acties per locatie, dus ‘douchen’ + ‘water drinken’ + ‘dagcrème’ = badkamer. Als laatste maak er dan een logisch stappenplan van: eerst dit, dan dat.

Stap 5: als je weet wat het stappenplan is, kun je inschatten hoe lang het duurt. Reken dan terug hoe laat je op moet staan om op tijd naar/aan je werk of andere dagelijkse activiteit te gaan. Via de website sleepyti.me kun je dan berekenen hoe laat je naar bed wilt gaan om voldoende te slapen. Kom je niet uit met je tijd en/of activiteit? Ga dan weer terug naar stap 1 en 2 en kijk wat er anders kan.

Flexibiliteit

Als je eenmaal zo’n ritme of routine hebt is het goed om te bedenken dat dit niet in steen gebeiteld staat: enige flexibiliteit is natuurlijk wenselijk. Laat je ritme meebewegen met jouw dag / moment / seizoen. Ook kan je bedachte routine heel goed werken in de zomer, maar merk je dat er weinig van terecht komt in de winter. En lukt het je niet op je ritme ‘op tijd’ te volgen, dan kun je de stappen gewoon wel doen, alleen op een ander moment. Als ik in het weekend om 9 uur opsta, volg ik grotendeels hetzelfde patroon, ook als mijn vriend het ontbijt maakt. Zoals de quote al aangaf: laat een ritme of routine voor jou werken, je moet niet de slaaf zijn van je eigen plan.

Heb jij een ochtendroutine en zo ja, hoe ziet dat eruit?

xAnja

De prachtige omslagfoto is gemaakt door Eduard Militaru

Anja

10 reacties op ‘Mijn ochtendroutine | Leven als minimalist

 1. Mijn ochtendroutine pre-corona was om 06.15 (of als dat echt te moeilijk was uiterlijk 06.45) uit bed rollen en zo snel mogelijk de trein halen. Niet bepaald een inspirerende ochtendroutine. Nu werk ik thuis en word ik wakker zonder wekker, meestal tussen 07.30 en 08.00. Mijn vriend gaat als het nodig is naar de bakker en we ontbijten samen. Een veel aangenamere ochtendroutine, maar ’s ochtends voor 7 uur kan ik zoiets echt niet aan, haha. Te weinig discipline.

  Like

 2. Wat een fijne routine! Momenteel sta ik om half 8 op en maak ik mijzelf klaar voor de dag (make-up, haar, kleding, noem maar op). Vervolgens ga ik naar beneden om een grote pot thee te zetten en start ik mijn werkdag!

  Like

 3. Ik ga meteen uit bed sporten, dan stretchen, dan douchen, dan aankleden, ontbijten, tanden poetsen. Soms sla ik het sporten of het stretchen over. Maar zeker nu probeer ik wel iedere ochtend te bewegen, omdat ik de rest van de dag niks heb waar ik naartoe moet en waar ik dus voor moet bewegen.

  Het helpt me erg om een routine te hebben, omdat ik dan makkelijker uit mijn bed kom. Ik lig niet eerst nog een tijd te bedenken waar ik heen moet als ik uit bed kom en wat ik moet gaan doen. En ik wil graag zo snel mogelijk met het sporten beginnen, want hoe eerder ik dat doe, hoe eerder ik aan ontbijt toe ben 😀

  Like

 4. Een fijne routine. Ik heb er ook een en heb dat ook zeker nodig. Mijn wekker gaat om 5.45 uur, douchen, aankleden, lenzen in, haar doen en dan naar beneden om mijn lunch in mijn tas te doen, ontbijt maken, tandenpoetsen, koffie drinken en dan om 6.45 uur de deur uit. Ja, ik reserveer een uur in de ochtend, omdat ik het fijn vind om rustig aan te doen. Als het chaotisch verloopt, dan voel ik dat de hele dag.

  Like

 5. 6u50 wekker- rekken &strekken in bed- toilet gaan- verfrissen a/d wastafel-gezichtsverzorging- aankleden- vuile was verzamelen- was sorteren- wasmachine starten- was plooien v/h droogrek-was opbergen- badkamer en slaapkamer luchten 8u: ontbijt klaarzetten- koffie laten doorlopen- gordijnen leefruimtes openen- radio aanzetten- ontbijten- ontbijttafel opruimen- vaatwas indien nodig legen en vullen ontbijt- agenda nakijken- dagplanning maken- 8u30 met tas koffie uurtje op laptop: krant lezen, emails nakijken- 9u30 start met uur poetsklussen van 1 ruimte= 15 min opruimen- 15 min afstoffen- 15 stofzuigen en indien nodig dweilen. 10u30 fruit eten- water drinken 11u : 30 min in tuin werken (niet bij regen) 11u30 lunch voorbereiden. Voila, mijn ochtendroutne aangeleerd via de flyladymethode 🙂

  Like

 6. Als de kinderen naar school moeten, sta ik om 6u op, doe 10 minuten yoga, maak het fruit en drinken klaar voor op school en zet de ontbijtspullen op tafel. Dan kunnen ze zo uit bed rollen en aan tafel komen voor het ontbijt. Ik leg kleding en tandenborstels klaar. Dan ontbijten en erna de boel in elk geval weer naar de keuken brengen. Aankleden, zorgen dat oudste klaar is voor de taxibus, hem uitzwaaien en dan ruim ik vaak alvast even de afwasmachine uit en zorg ondertussen dat jongste ook klaar is om naar school te gaan. Die breng ik. Dan de 1x per week naar de AH en 2x naar de supermarkt in het dorp voor brood. En anders meteen achter mijn laptop aan het werk. Of eerst even een wasje in de machine…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.