Een minimalistisch interieur: wat is dat eigenlijk?

Bezig zijn met het interieur is één van mijn passies. Al vanaf jongs af aan was ik aan het rommelen in mijn kamer, maar mijn eigen smaak is in de loop der jaren nogal veranderd. Het eerste huis was in koloniale stijl: donker hout, diep rood. Daarna kwam de landelijke periode: veel crème en greige (grijs-beige) en materialen als riet en oud (strand)hout.

Sinds een jaar of drie is m’n stijl basic met een vleugje industrieel, omdat dat zo goed bij dit huis past. Je zou kunnen zeggen: minimalistisch. Ik krijg er veel complimenten over en regelmatig de vraag hoe en waarom ik zo het style. Een minimalistisch interieur heeft veel voordelen, waarvan ‘makkelijk schoonhouden’ en ‘een rustige basis, rust om je heen’ de belangrijkste twee zijn.

Minimalistisch wonen

Maar sommige mensen denken aan ‘kil’, ‘leeg’ of ‘wit’ als het gaat om minimalisme in het interieur. Een beetje het gevoel van de tandarts-wachtkamer. Of aan een peperduur modern huis vol vreemde, onpraktische meubels – een publicatie in Eigen Huis en Interieur. Da’s not my cup of tea.

‘Mijn’ minimalisme kun je toepassen in elk huis: van een boerderij tot een appartement 10-hoog. Het is een simpele, sobere maar wel warme stijl. Maar wat maakt het dan tot ’n minimalistische interieurstijl? Ik denk dat het bestaat uit (een combinatie of deel van) de volgende onderdelen:

1 Veel natuurlijk licht

Een minimalistische ruimte (of het nu de keuken, de woonkamer of de slaapkamer is) is zoveel mogelijk rustig en licht. Een belangrijke vereiste is daarbij om zoveel mogelijk daglicht binnen te halen. Dat betekent dus geen zware gordijnen, maar luchtige stoffen. Spiegels om het licht te weerkaatsen naar donkere hoekjes. Weinig prulletjes in je raamkozijn en een glazenwasser om de paar weken 🙂

_MG_0436

2 Persoonlijke spullen

Mijn huis is zeker niet leeg. Er staan een aantal zorgvuldig gekozen persoonlijke spullen, die passen bij mij (ons) en die niet misstaan in het overall interieurplaatje. Af en toe verdwijnt er wat en komt er iets nieuws voor terug; dat houdt het rustig. In mijn huis zie je regelmatig een souvenirtje of een cadeau – en altijd met een verhaal.

Het mooie van minimalisme is dat je er alle kanten mee op kunt. Klassiek, industrieel, romantisch en zelfs vintage. Zie ook Pinterest.

3 Consistent kleurgebruik

Veel mensen denken aan wit, witter, witst bij een minimalistisch ingericht huis. Oké, misschien met een beetje licht hout. Het klopt dat er veel gebruik gemaakt wordt van wit (een wit canvas is gewoon heel fijn combineren) maar dat zegt niet dat je niet met kleur kunt werken. Houd je kleuren wel beperkt, want rust is key. Tip: kies kleur uit een passende range, zoals je dat zou doen met je kleding. Knalgeel met wit = yeah. Knalgeel met babyroze = meestal nee.

4 Natuurlijke invloeden

Tegenwoordig heeft iedereen een urban jungle in huis. Nu gaat mij dat wat ver, maar planten en natuurlijk hout horen zeker in deze interieurstijl. Ik vind de groentinten heel mooi passen bij het pallet in huis – overwegend wit, zwart en grijs. Mijn nieuwste aanwinst is de Dracaena die ik in huis haalde via de webshop Het Beste van de Kweker. Ik vind de diepgroene tint prachtig en omdat ‘ie zo “recht” groeit, past ‘ie beter in mijn interieur dan een heel wijd-uitlopende plant zoals een waaierpalm. Jaja, je hebt dus ook minimalistische planten 😛

5 Less is more

Visualiseer een lege kamer. Zet nu een tuinkabouter middenin die lege kamer. Zet nu 19390430493 andere tuinkabouters naast die ene. Weet jij nog welke het was? Kun je ‘m überhaupt nog zien? My point exactly. Teveel spullen zijn niet alleen onrustig, we weten ook niet meer wat we in huis hebben en waarderen het minder. Less = more zou de lijfspreuk aller minimalisten kunnen zijn. Ruim op, groepeer, maak leeg. Je kunt vaak met zoveel minder af dan je denkt. Gebruik de één in – één uit methode als je iets nieuws wilt aanschaffen of cadeau krijgt.

_MG_0444

6 Praktisch mooi

Naast persoonlijke spullen staan er in huis natuurlijk ook praktische items. Denk: lampen, eettafelstoelen, een vloerkleed tegen koude voeten. Die nuttige dingen zijn heel bewust uitgekozen en naast dat ze functioneel zijn, zijn ze ook mooi. Gewoon hele fijne meubels, vaak óók weer met een verhaal. Bottom line: kies ook je ‘gewone’ interieuritems met zorg uit. Een praktisch item kan ook heel goed een statement piece zijn.

7 Textuur of kleur?

Als je niet gaat voor weinig kleur, kan je huis wat saai ogen. Maak daarom veel gebruik van verschillende texturen. Gladde tegels tot ruw hout. Zachte stof op de bank en sisal op de trap. Hard beton op de vloer en gordijnen met een zachte glans. Een rieten mand naast een porseleinen pot. Een strak kozijn met glas in lood.

Genoeg ideetjes en volop inspiratie hoop ik! Voor visuele inspiratie kun je ook kijken bij mij in huis (binnenkijker) op mijn Pinterest-album of via het onderwerp ‘interieur’ hier op de blog.

xAnja

 

Ps. ook een Dracaena kopen? Ze hebben weinig onderhoud nodig, een kopje water per week en zijn in verschillende kleurschakeringen te krijgen. Dracaena’s werken ook luchtzuiverend. Ik vond de service (snel!) van Het Beste van de Kweker top en de kwaliteit van het product ook, dus ik zou ze zeker aanraden.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Het Beste van de Kweker. Samenwerkingen beïnvloeden mijn mening niet en de samenwerkende partij heeft geen zeggenschap over hetgeen ik schrijf. Zie voor meer informatie de disclaimer.
Anja

11 reacties op ‘Een minimalistisch interieur: wat is dat eigenlijk?

  1. Het boek van Marie Kondo inspireerde mij ook. Na drie erfenissen, hebben we inmiddels ons aardig door de spullen heen geworsteld. Niet makkelijk, wel noodzakelijk soms. Less IS more.

    Like

    1. Haha, gaan die niet samen dan? Ik moet ze hier ook nog wel eens trainen, maar meestal gaat het goed. Planten met een punt aan het einde zijn handig, daar knabbelen ze niet op 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.