Dierendag! – Hoe ik dieren én een minimalistisch huis combineer

Dierendag_minimalist

Het is dierendag vandaag en dus leek het me leuk om een artikel te schrijven over onze twee huisgenoten met vier poten: Alexia (de zwarte-met-wit-befje) en Kravitz (degene die op een koe lijkt 😉 ).

Heel veel liefde

Allereerst een lofzang. Want ik had het nooit gedacht, maar deze twee boeven zijn een onmisbaar onderdeel van m’n leven. Alexia is “mijn” kat, Kravitz, inderdaad vernoemd naar Lenny, kwam met m’n vriend mee. Het mooie is dat ze allebei heel andere karakters hebben. ‘Lexi’ heeft een enorme nonchalance, behalve als het haar niet zint: dan bijt ze (figuurlijk gelukkig) van zich af. Ze komt me troosten als ik ziek ben (foto 1), kan pissig kijken als het te lang duurt voor ze eten krijgt (foto 2).

Kravitz is al eens kwijt geweest, maar dankzij zijn chip en de dierenbescherming, is ‘ie nu weer veilig bij ons. Hij is af en toe net een jonge hond, kan gek doen en is ook behoorlijk ondeugend. Hij is snel en lenig, Lexi… niet. En waar Alexia heel goed begrijpt wat er wel en niet mag, weet Krav dat ook – maar weigert ‘ie gewoon om te luisteren 🙂

Heel lief dus. Maar echt minimalistisch zijn ze niet, de schatten.

Opruimen

Dieren zijn onderdeel van je gezin en net als met alle anderen in dat huishouden, kan ik me wel eens ergeren aan de spullen die ze verzamelen 😉 . Allerhande benodigdheden zoals borstels en natuurlijk voer, maar ook kattengrit, speelgoed, verzorgingsproducten en soms medicijnen.

Ik vond dierendag een mooie aanleiding om de huisdierenboel te reorganiseren. Hoe je dat doet? Stap 1 is alles op één plek te verzamelen, zodat je kunt zien wat je hebt. En dan bedoel ik echt ALLES. De kattenbak incluis. Dat is inderdaad heel ‘Marie Kondo’.

Vervolgens stel je jezelf dan niet de vraag of je er blij van wordt, want ik gok dat hondenbrokken en piepspeelgoed niet heel veel joy sparken. Maar wanneer je zo werkt, en alles bij elkaar ziet, is het veel gemakkelijker om te beslissen wat je nodig hebt voor je huisdier, wat er ‘voor de leuk’ is en wat er teveel is (en dus weg mag). Dat is dan ook stap 2.

Deze items kun je zomaar tegen komen, die écht weg kunnen:

  • Oud (te vies om mee te spelen) of kapot speelgoed
  • Kooien of manden die niet meer worden gebruikt / die onhygiënisch zijn / die stuk zijn
  • Dierenvoer wat over de datum is, inclusief snoepjes
  • Leeftijdsgebonden dingen zoals een puppymand of drinkflesje voor ’n kitten
  • Medicatie die niet meer nodig is

Organiseren

Vaak zie je dat de dierenprullaria door het hele huis zwerven. Medicijnen in de keuken, voer in de bijkeuken, kattengrit Ik heb de dierbenodigdheden op slechts twee plekken in huis: het voer – inclusief de dichte verpakkingen – staat in het gootsteenkastje. Daar staat ook het kattengrit. Alle overige spullen; dierenpaspoort, speeltjes, ontwormmiddel… liggen bij elkaar in een doos in een lade. Af en toe haal ik er een speeltje uit, voor eventjes.

Opfrissen

Vooral Lex vindt het heerlijk om op de bank tegen de kussens aan te liggen. Of op een kleedje. Die gaan dan ook regelmatig in de wasmachine. Ik koop geen kussenhoesjes of plaids die niet in de was kunnen. Het vloerkleed fris ik op door er af en toe baking soda over te strooien, het even te laten liggen en dan op te stofzuigen. Sprayen met een mengsel van 1 el afwasmiddel, 1 el azijn en 500 ml warm water werkt ook goed, alleen dan is het kleed een poosje nat.

Verder staat er hier nog een robotstofzuiger op de wishlist, maar daar wil ik voor sparen. en de gebruikerservaringen zijn wisselend. Een huisparfum of setje geurkaarsen voorkomt dat je huis té erg naar natte hond / kattenbak / caviakooi gaat ruiken.

Wegdoen

Wat doe je met een teveel aan dierenspullen, die nog wel goed zijn? Of met leeftijdsgebonden voer, terwijl jouw beestje al ouder is? Geef ze aan je lokale dierenopvang. Een huisdierenpension of -hotel of lokale hondenoppas is er misschien ook wel blij mee. Grote dingen, zoals een bench, kun je prima verkopen op Marktplaats.

Zoals ik al zei: huisdieren zijn niet erg minimalistisch. Maar nog steeds heel lief 🙂

Fijne dierendag!
xAnja

Anja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.