Mijn minimale collectie winterse beauty-producten

Het is alweer veel te lang geleden dat ik heb geschreven over verzorging, make-up enzovoorts in relatie tot minimalisme – en dat terwijl ik vrijwel wekelijks juist daarover een mailtje, DM of vraag krijg. Het is één van de categorieën spullen waar niet-minimalisten veel van in huis hebben en waarop je goed kunt minimaliseren – met meteen al resultaat voor elke dag. Tijd voor een blogpost over verzorging in de winter.

Waarom ik er niet zo vaak meer over schrijf? Ik ben ondertussen helemaal gewend geraakt aan mijn minimale collectie. Een kleine blik op Bol.com vertelde me dat er onder ‘gezichtsverzorging’ alleen al 11.205 producten en onder ‘gezichtsreiniging’ nog weer 11 subcategorieën met bijna 150 producten. En dat is dan alleen nog maar bij Bol… Het is dus niet zo gek als je daar zelf ook genoeg van in je lades en kastjes hebt staan.

Mijn minimale collectie is in de winter anders dan in de zomer. Dat heeft overwegend geen invloed op het aantal producten, wel op het soort en meer nog: de ingrediënten. Ik heb een relatief droge huid die het in de winter extra te verduren heeft door de kou buiten en mijn liefde voor een warm bad. Hierbij een lijstje met de producten die ik in deze winter (2020-2021) met wat simpele reviews:

Dagelijks gebruik

 • Dag- en nachtcrème
 • Lippenbalsem
 • CC cream

Mijn absolute nummer één product in de winter is de honing dag- en nachtcrème van De Tuinen. Ik vind het prettig dat het een 2-in-1 crème is en je dus een extra potje uitspaart in je kast. Sommige mensen denken dat je per se een aparte crème nodig hebt voor overdag en voor ’s nachts – maar dat is echt onzin. De crème is vrij dik, smeert heel goed uit, heeft een behoorlijk zoete geur (die ik heel lekker vind, maar daar moet je wel van houden) en ik voel een groot deel van de dag dat mijn huid inderdaad verzorgd is. Het product zit in een glazen pot met plastic deksel, is redelijk vriendelijk geprijsd (zorg dat je ‘m in de aanbieding koopt) en dierproefvrij, plus vrij van minerale oliën, kleurstoffen en parabenen. Ik gebruik het dus ’s morgens en ’s avonds.

Mijn lippenbalsem is favoriet nummer 2 deze winter. Met de kou en droge lucht in huis echt een must. Die van mij zit in een blikje en is van het Deense merk Rønsbøl. Ik heb het cadeau gekregen en kon zo snel niet vinden waar je dit in Nederland kunt kopen. De basis van het product is gewoon vaseline, samen met arganolie en carnaubawas. Het heeft geen geur en de dikte en smeerbaarheid van gewone vaseline. Ik gebruik het niet alleen op m’n lippen, maar ook op droge nagelriemen of droge plekjes rondom m’n haarlijn.

Het rijtje dagelijkse winterproducten wordt afgesloten door de CC cream van Guardian, een vakantiesouvenir (vandaar de SPF 50!). Voor zover ik weet zijn de producten van Guardian niet in Nederland te koop. Ik gebruik deze CC cream om mijn witte koppie een beetje kleur te geven (ik word erg bleek in de winter) – en dit specifieke product omdat ik hem simpelweg nog had liggen. Het is een fijn product, smeert makkelijk uit en de kleur geeft me nét dat tintje extra, maar maakt me niet oempa-loempa oranje. Het voordeel van een CC cream is dat ‘ie oneffenheden in je huid ook minder laat opvallen.

Ik gebruik geen speciale gezichtsreiniger: ik was mijn make-up eraf met een wasbaar make-up removal doekje en water.

Hulptroepen

 • Handcrème
 • Shower gel
 • Badolie

Deze producten gebruik ik in de winter als extraatje: voor onder de douche heb ik de shea-variant douchecrème van The Body Shop die me warme-choco-met-slagroom vibes geeft. Het product is vrij dik voor een doucheproduct (het is dan ook geen gel maar een cream) en bevat fairtrade sheaboter uit Ghana en fairtrade biologische sesamolie uit Nicaragua. En het was een cadeautje van Mr Dutchie, waar ik elke douchebeurt even aan herinnerd wordt. Leuk weetje: sheaboter wordt al tientallen jaren door Ghanese vrouwen gebruikt om hun huid te beschermen tegen de droge Sahara-wind. Plastic verpakking.

De handcrème is van dezelfde lijn van The Body Shop (en zat in hetzelfde cadeautje 😉 ) en ruikt net zo lekker. Zeker in deze corona-winter, met al dat handen wassen, is dit product een must. De gel trekt snel in en is specifiek voor de droge huid. Dat het in een kleine aluminium knijptube (met plastic dop) zit, vind ik ook een plus, daardoor kun je het goed doseren. Ik vind het echt een heerlijke, warme geur, perfect voor dit seizoen.

De badolie staat niet op de foto. Momenteel is dat Finn Sauna van Therme (gekocht voor de Valentijns-wintersport date) en dat is ook een winner hoor #geenaandelen Je bad ruikt echt naar ‘sauna’ door de combinatie van eucalyptusolie en menthol. Er schijnt ook een anti-pollution stofje (tegen uv-straling en luchtvervuiling) in te zitten – maar hoe dat werkt weet ik niet en ik ben er ook wel wat sceptisch over. Ik heb deze olie pas één keer gebruikt, dus echt een volledige review schrijven wordt ‘m niet. Product zit in een glazen flacon met een plastic dop.

En dat is het dan: 6 producten in totaal: 3 voor mijn gezicht (voor verzorging en reiniging), 3 als lichaamsverzorging en perfect voor de winter. Nu is het jouw beurt: wat is jouw favoriete winterse verzorgingsproduct? Laat het weten in de comments hieronder.

xAnja

Noot: dit zijn producten die voor mijn huid werken. Ik heb geen allergieën of overgevoeligheden en een licht-droge blanke huid. Omdat iedereen anders is, kan het zijn dat deze producten niet de beste keuze zijn voor jou.

Anja

8 reacties op ‘Mijn minimale collectie winterse beauty-producten

 1. Leuk om te lezen welke producten jij gebruikt. Ik gebruik ook niet veel. Altijd een dagcreme, mascara en wenkbrauwmascara (anders zie je ze niet :)), face wash en nachtcreme. De creme die jij gebruikt lijkt me ook wel wat.

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk om te lezen wat jij gebruikt en de sheabutter hebben we gemeen. Ik gebruik die als heel af en toe (misschien tien keer per winter) voor mijn handen (crème dus, potje van De Tuinen). Verder gebruik ik roggemeel om mijn haar te wassen en verder helemaal niets nada. Mijn ervaring is dat als je geen zeep gebruikt, je ook niet hoeft te smeren met wat dan ook. Mijn huid ziet er prima uit en trekt nooit. Ik gebruik ook geen make up meer en ik vind t zalig. Scheelt tijd en geld en spullen. Lippenbalsem heb ik nooit gebruikt en ik geloof dat je huid/lippen daar afhankelijk van worden. Heb mijn man gemotiveerd om t ook te laten staan en dat gaat m ook prima af. Even wennen en niet je mond nat maken buiten!
  Ook deo gebruik ik al jaren niet meer. En ja af en toe ruik je dan, maar washandje is snel gepakt dan. Zoals mijn dochter zegt: ‘ wij ruiken naar mensen’ en niet naar allerlei synthetische stofjes.

  Like

 3. Ik gebruik dagelijks een nachtcreme voor de dag, een potje handcreme voor de droge handen, tanpasta, shampoo 2 in 1 waar ik 1 keer per week mijn haar mee was en een deoroller. Dat is het.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.