Het gootsteenkastje *oeps* minimaliseren en organiseren

Voor iedereen die denkt dat het bij mevrouw-de-minimalist altijd 100% netjes en georganiseerd is, is de blogpost van vandaag (en overigens ook als je dat niet denkt, want hoe motiverend is het om voor-en-na foto’s van een opruimactie te zien?). Het is hier namelijk lang niet overal spic en span. We zitten midden in een verbouwing en wonen hier net een halfjaar. Met als gevolg dat sommige kamers en sommige kastjes wel een ontspul- en organiseerrondje kunnen gebruiken. Vandaag: het gootsteenkastje.

Eerst maar eens even een foto van het keukenblok. Tsja, wat zullen we ervan zeggen? Het is niet echt mijn smaak, maar het is wel functioneel en geen onderdeel van de huidige verbouwing, dus we doen het er nog even mee. Het gootsteenkastje zit meteen naast de koelkast, hieronder in het midden.

De opbergruimte in de keuken (2 onderkasten, 3.5 bovenkasten) is zeer beperkt. Dat heeft dan ook tot gevolg dat het gootsteenkastje een plek is waar van alles gedropt wordt. En dan ziet het er – 6 maanden na het uitpakken van de dozen – dus zo uit:

*tuh-duh tuh-duh tuh-duh* (Jaws muziekje)

Aiiii, yep. Een complete disaster. Gelukkig is het een donkere foto, dan zien jullie tenminste niet hoe erg het echt is. Wat is er hier nu het probleem… anders dan dat het een ongeorganiseerde bende is… (en vies bovendien… :[ )

Leuk ook dat blik zonder veger *rolt met ogen*

… er zijn veel te veel spullen voor het kleine kastje, of beter gezegd: dit kastje heeft teveel functies voor de grootte. Het is onder andere de opbergplaats voor:

 • thee- en handdoeken en ander keukentextiel
 • schoonmaakspullen: poetsdoekjes, dweil, ramenwisser en zeem
 • schoonmaakproducten
 • afwasproducten inclusief onze barbecueborstel (die rode), schuursponsjes, afwashandschoenen
 • EHBO spullen en paracetamol (alleen het “er is nu bloed/pijn help” spul)
 • vuilniszakken en boterhamzakjes
 • plastic tasjes
 • boodschappentasjes en fruit- en groentenetjes

En ook leuk: die vaatwastabletten. Wij hebben niet eens een vaatwasser!

Goed: het kastje is dus inmiddels leeg gemaakt (en de shizzle heb ik hier lekker opzij geschoven). Eerst maar eens even een goeie schrobbeurt, want dat heb ik na de verhuizing niet één keer meer gedaan.

En dan, na een goeie schoonmaakbeurt, is het tijd voor het uitzoekklusje: wat hoort er wel in het kastje en wat gaat er weg of naar een andere plek? Niet meer terug kwamen:

 • een aantal schoonmaakproducten (waren bijna op of gaf ik weg, wij hebben er echt heel veel, met dank aan Mr Dutchie)
 • kapotte, oude, vieze schuursponsjes (brrrr)
 • poetsdoekjes met meer gaten dan stof
 • de toiletmat ging naar de kringloop (wij hebben nu een hangend toilet)
 • de vaatwastabletten gaf ik weg
 • de afwashandschoenen gingen de prullenbak in

De plastic tasjes (alle 3) gingen naar een andere plek en het blik werd weer herenigd met de stoffer in de kelder (aaaah ❤ ).

Wel een erg simpele hack hoor

Tevens bedacht ik – na een paar van die handige hack filmpjes – dat ik het kastje ook wel wat beter kon indelen. Van bovenstaande pot – die we gewoon naar de glasbak zouden brengen – maakte ik deze staande opberger voor de boterhamzakjes (die we overigens vrijwel nooit gebruiken, maar weg doen vind ik ook zonde).

En, na een uurtje of wat zweten en het verhangen van het haakje aan de binnenkant van de deur, zag het er zó uit:

Tadaaaaaaaaaaa!

Nou, dat is toch best een verschil, al zeg ik het zelf. Schoon, fris (nou ja, voor zover dat kan met deze oude kastjes), opgeruimd en georganiseerd. Naast de glazen pot voor de boterhamzakjes, gebruikte ik twee mandjes die ik al in huis had (het zijn de twee kleinsten uit deze set). Eén voor het groeperen van de schoonmaakdoekjes en één alle dingen die ik meeneem als ik boodschappen doe (de fruit- en groentenetjes en mijn canvas tas). Het haakje aan de binnendeur verhing ik, zodat de 3-in-1 raamwisser (een topding trouwens, geen trekker nodig en ik doe de kozijnen er ook mee) een hygienischer plekje kon krijgen en niet weer zou gaan druppen in het kastje.

Volgende actiepuntje? Mr Dutchie overtuigen dat we wel met wat minder schoonmaakproducten afkunnen, haha 😉

Lekker klusje hoor, en wat een resultaat voor een uurtje werk. Wat is jouw volgende opruimklusje?
xAnja